Svart bærmos 2008. Eple-søtmispel-aronia.
Svart bærmos har en duft og smak som minner om sommer og ville skogsbær. En smak som ikke kan kjøpes i noen butikk.
Jeg forberedte i sommer med å plukke inn og fryse ned søtmispelbær og aroniabær fra hagen etterhvert som de ble modne. Dessuten frøs jeg ned ca 4 kg. kokt og most eple da jeg laget eplemos i september.
Det var 2,1 kg. søtmispelbær, 1,5 kg aroniabær og 4,2 kg eplemos i fryseren. Jeg tok ut og lot tine over natta. Det var lurt. Fremgangsmåten står godt beskrevet med bilder i oppskriften fra ifjor:
Svart bærmos 2007. Den eneste forskjellen fra ifjor er at jeg bruker sukker istedenfor fruktose iår, derfor har jeg kuttet ut atamon fra oppskriften.
Årets oppskrift ble sånn:
3,3 kg mos av søtmispel og arionia
4,2 kg mos av eple
8 dl. vann
1875 gram sukker
4 poser certo syltepulver
snaue 2 ml c-vitamin (ascorbinsyre fra apotek)
Omregnet til pr. 2 kg bær:
2 kg. bær/eple-mos
2 dl. vann
500 gram sukker
1 pose certo syltepulver
1/2 ml c-vitamin (ascorbinsyre fra apotek)
Det er 18 % sukker i det ferdige syltetøyet – og det er jo ikke så mye. 🙂
Dette ble tilsammen 12 glass svart bærmos proppfulle av antioksidanter fra min egen hage.
Glassene står oppned mens de avkjøles. Det er fortsatt nylaget og lunkent her jeg legger det som pålegg på en skive av rugbrødet mitt. Deilig.
Tidligere års erfaringer med å lage svart bærmos:
2007: Svart bærmos
2006: Svart bærmos med eple, søtmispel, aronia, solbær, rabarbra, stikkelsbær.
2005: Aronia-eplemos (svart bærmos)
2004: Bringebær, plommegele og svart bærmos med fruktose
[…] 06.09.09 av Lene Nå har jeg virkelig begynt på årets høstetid i hagen min. Idag plukket jeg inn de siste 1.3 kiloene aroniabær fra buskene mine, tilsammen ligger det nå 4,2 kg. aroniabær i fryseren, de skal bli til svart bærmos en gang senere i høst. Her er fjorårets oppskrift på svart bærmos. […]
[…] års erfaringer med å lage svart bærmos: 2008: Svart bærmos. Eple-søtmispel-aronia 2007: Svart bærmos 2006: Svart bærmos med eple, søtmispel, aronia, solbær, rabarbra, […]