Jeg planla litt før jeg skulle lage årets svarte bærmos; jeg lot bær og mos fra fryseren tine lenge før jeg begynte på selve jobben med å koke og mose. 😉
2,2 kg. aroniabær (svartsurbær – aronia melanocarpa) og 1,5 kg søtmispelbær (Junisøtmispel – amelanchier spicata) fra fryseren. Plukket i egen hage.
4,2 kg ren eplemos fra fryseren. Laget av epler fra egen hage.
= 7,9 kg bær/frukt
Jeg vasket glass og satte dem i stekeovnen, se her: Rene varme glass til syltetøy.
Etter middag fant jeg fram kjøttkverna og moseforsatsen til kjøkkenmaskinen min og gjorde alt klart til selve jobben.
Jeg kokte opp 8 dl. vann og hadde det oppi den største kjelen min sammen med bærene (aronia og søtmispel). Jeg kokte opp dette mens jeg rørte litt innimellom og lot det koke noen minutter.
Så kjørte jeg bærene gjennom kjøttkverna og moseforsatsen på maskinen. Av 3,7 kg bær ble det 300 gram avfall (frø og skall). Den er effektiv og grei til sånne jobber den maskinen min. 🙂
Jeg helte all væsken og mosen tilbake til den store kjelen sammen med all eplemosen.
Satte plata på fullt og rørte hele tiden mens dette kokte opp. (Jeg kjenner det i skuldrene og nakken, ja)
Til denne mengden brukte jeg 4 poser certo syltepulver, 1,2 kg fruktose, 4 ts. atamon og 2 ts ascorbinsyre. Jeg blandet dette sammen i en bolle.
Da mosen kokte skikkelig tok jeg kjelen vekk fra plata. Jeg helte i alle tørrstoffene og rørte så alt ble helt løst opp.
Jeg fyllte mosen på rene, varme glass.
Dette ble 13 glass, noen store, noen små.
Og smaken er akkurat som den skal. 🙂
Årets oppskrift på svart bærmos ble sånn:
3,4 kg ren bærmos
4,2 kg ren eplemos
8 dl. vann
4 poser certo syltepulver
1,2 kg fruktose
4 ts. atamonpulver
2 ts. ascorbinsyre
Det er 79 gram bær/frukt pr. 100 gram ferdig syltetøy. Eller omvendt: 12,5 gram fruktose pr 100 gram ferdig syltetøy.
Et syltetøy proppfullt av antioksidanter og med en smak du ikke får kjøpt i noen butikk. 🙂
Årets oppskrift omregnet til pr. 2 kg frukt:
2 kg. mos, 2 dl. vann, 300 gram fruktose, 1 pose certo syltepulver, 1 ts. atamon, 1/2 ts. ascorbinsyre.
Jeg bruker svart bærmos som syltetøy på brød. Det er godt, veldig godt, innmari godt. Svart og søtt og passe syrlig. Og litt sunt.
Oppskriften bygger på tidligere erfaringer og forsøk:
Svart bærmos 2006
Svart bærmos 2005
Svart bærmos 2004
Tillegg: Senere års svart bærmos:
Svart bærmos 2008
ser så godt ut
så at du er lista under «today’s hot blogs» Underlig at du har så mange lesere, og så få kommentarer i grunnen.
Ja, det er visst mange som har kikket innom meg de siste dagene.
Det er hyggelig med besøkende uansett. 🙂
[…] over natta. Det var lurt. Fremgangsmåten står godt beskrevet med bilder i oppskriften fra ifjor: Svart bærmos 2007. Den eneste forskjellen fra ifjor er at jeg bruker sukker istedenfor fruktose iår, derfor har jeg […]
Hei! Jeg har lagt merke til en god del svartsurbærbusker utenfor der jeg bor, og har søkt litt etter oppskrifter å bruke det til. Syltetøyet ditt så veldig godt ut! Men, jeg har ikke noe sileutstyr e.l.. Går det ann å bare kjøre det litt i en blender? For det har jeg. Da får jeg riktig nok ikke silt av diverse ting, men det blir nå moste bær i alle fall.
Jeg har ikke prøvd, men det kan godt være at resultatet blir helt fint. Hvis du prøver – fortell hvordan det ble!
Men gi dem en tur i fryseren først, bærene blir søtere etter å ha vært frosset.
Hei igjen. Da har jeg prøvd å lage syltetøy. Jeg laget eplepuré i blenderen for seg, og blended aroniaen kun med et par raske støt for at ikke alt skulle bli puré. Konsistensen var helt fin, så jeg kommer til å fortsette å bruke blender. Derimot brukte jeg nok litt feil type epler som var litt for sure og smaksdominerende så jeg smakte ikke så mye til aroniaen. Tror nok jeg kommer til å lage saft på resten av bærene, for den blir helt super!
[…] til svartsurbær * Lene i Fredrikstad har en ypperlig matblogg, og hun bruker hvert år å lage svart bærmos med ulikt annet […]
[…] Deretter begynte jeg på den svarte bærmosen. Jeg hadde alle bærene + noe av mosen fra saftpressa (tilsammen ca 7,2 kg) i den store kjelen, hadde i 1.2 liter kokende vann og lot koke opp mens jeg rørte innimellom. Lot koke i noen minutter før jeg kjørte alt gjennom moseforsatsen til kjøkkenmaskinen min. Fremgangsmåten er godt beskrevet med bilder under Svart bærmos 2007. […]