Nystekte, hjemmebakte krumkaker. Det er lov å smake!
Jeg fikk ikke til å lage krumkaker. Jeg hadde fått det gamle jernet til en jeg kjenner, hun fikk heller ikke til å lage krumkaker, og hadde gitt opp hele prosjektet.
Jeg prøvde forskjellige oppskrifter, fulgte tips og råd: Mengdene måtte være perfekte, temperatur var viktig, hva man rører med osv. Men kakene ble mislykket gang på gang. Tilslutt ga jeg opp jeg også.
Noen år senere fikk jeg et flunkende nytt krumkakejern og da måtte jeg jo prøve pånytt. Og – det var faktisk suksess fra første krumkake.
Moralen er: Om du ikke får til å lage krumkaker, er det ikke sikkert det er deg eller oppskriften det er noe galt med!
Denne oppskriften fikk jeg av søsteren min mens jeg lette etter den ultimate oppskriften og fortsatt bare hadde det gamle, ubrukelige jernet – dvs jeg har vel forandret oppskriften litt i løpet av årene – as usual.
Dette blir ca 37 krumkaker:
Ingredienser
250 gram margarin (Det må være Per eller Melange eller tilsvarende hard margarin, ikke smør, bremykt, softe soyagreier eller annet)
4 middels – store egg
250 gram sukker
ca 300 gram fint, siktet hvetemel inkludert etpar ss potetmel.
2 ts. Kardemomme
1 ts vaniljesukker
Utstyr:
Noe å smelte margarinen i.
Bolle til kjøkkenmaskin med visp og eltekrok.
Krumkakejern
En gryteklut
Rene bomullshansker for å beskytte hendene mot varmen (ikke nødvendig, men nokså lurt – de selger hvite bomullshansker på apotekene).
Krumkakepinne å rulle opp krumkakene på (ikke nødvendig, de smaker like godt flate eller bøyd over en stang eller bøyd over en kopp eller rullet rundt en stang eller noe annet du finner på).
Tips: Krumkakepinner finnes både med og uten metallklype (google-bildesøk på krumkakepinne). Jeg synes det er lettest å forme krumkakene på den med metallklype.
Fremgangsmåte:
Smelte margarin
Jeg begynner med å smelte margarinen. Den skal smeltes til den blir flytende og deretter avkjøles før den blandes med resten. Margarinen kan smeltes på lav varme i mikrobølgeovn eller i en kjele på svak varme på komfyren.
Lage eggedosis
Jeg har eggene og sukker i arbeidsbollen til kjøkkenmaskinen, setter på vispen og visper til det blir en tjukk eggedosis.
Blande sammen
Jeg tar av vispen og setter eltekroken på maskinen.
Jeg heller den avkjølte, men fortsatt flytende margarinen i eggedosisen og rører sammen med eltekroken.
Jeg måler opp mel og potetmel, blander i kardemomme og vaniljesukker og heller dette opp i bollen. Jeg blander alt sammen med eltekroken.
La svelle
Så skal dette få lov til å stå og svelle i ca en halv time i romtemperatur (altså på kjøkkenbenken).
Steke
Før jeg begynner å steke kakene rører jeg litt med eltekroken for å fjerne luftbobler i røra.
Røra er nokså fast, det skal den være.
Så varmer jeg opp krumkakejernet og ordner meg til på kjøkkenbordet med krumkakejernet foran meg, røra ved siden av meg, skje til å ta røre med, gryteklut, Krumkakepinne til å forme krumkakene på, rist til å legge dem på mens de stivner og avkjøles, ren kakeboks å legge dem i etterhvert og med rene bomullshansker på hendene for å beskytte meg så jeg ikke brenner meg.
Når jernet er varmt legger jeg ca 1 ss røre i midten av jernet, lukker igjen jernet, legger en gryteklut oppå og trykker sammen jernet med flat hånd så røra presses ut i hele jernet. Så venter jeg, passer på og hører på julemusikk mens krumkaken steker.
Det er nokså koselig å sitte der i fred og ro og steke krumkaker. Det blir en deilig førjulstemning med lukten av nystekte krumkaker som sprer seg i huset.
Tips: Hvis du foretrekker flortynne, gjennomsiktige krumkaker må du ha mindre røre i jernet enn jeg har. Noen jern har valgfri innstilling av varme. Prøv deg fram med mengde røre og temperatur på jernet så du får kakene sånn du vil ha dem!
Når krumkaken er ferdig, altså passe gyllenbrun, ruller jeg den opp på krumkakepinnen og legger den på rist så den stivner i form. Pass på: Kaken stivner fort og er glovarm, med bomullhansker på hendene går det veldig greit.
Når den har stivnet i form løsner jeg krumkaken fra krumkakepinnen og legger kaken til avkjøling på rist sammen med alle de andre krumkakene. Etterhvert som de blir helt avkjølt legger jeg dem i kakeboks.
Smake
De kakene som går i stykker, blir altfor mye stekt eller har andre skavanker blir raskt spist opp av meg eller diverse krumkaketyver mens jeg sitter der og steker. 🙂
Tillegg 9/12-08:
Vi bakte krumkaker idag. Svigerdatter og jeg. Med hvert vårt jern, hver vår krumkakepinne – og julemusikk i cd-spilleren. Stuebordet ble en krumkakefabrikk. 🙂
Vi bakte dobbelt porsjon av oppskriften og telte nøye opp så jeg får det riktig inn i oppskriften: Dobbelt porsjon ble 74 kaker (= oppskriften blir ca 37 kaker). Vi tok bilder som jeg har satt inn i oppskriften nå.
16/12-09:
Årets krumkaker er i boks. Det ble 1 ganger oppskriften iår. 41 krumkaker. Deilige, søte, sprø. Farlig gode.
11/12-11:
Årets krumkaker er allerede i boks. Det er smørmangel i landet (!) og krumkakene mine er jo tross alt en julebakst uten smør, så i år lager jeg dem først. I år ble det 1,5 ganger oppskriften (ca 60 krumkaker) og jeg hadde i 1 drøy ts. vaniljesukker. Nam! 🙂 Jeg setter det inn i oppskriften.
9/12-12:
Etter 2 ukers forkjølelse og hostekuler er jeg igang med jul. Årets krumkaker er i boks. 1,5 ganger oppskriften: Noen vanlige krumkaker, noen flate og halve krumkaker (dele dem i to med pizzahjul mens de er varme, og noen formet som boller. Vi liker de flate, halve best – lette å spise – lette å lage. 🙂
16/12-13
Lager 1,5 porsjon. Første gang i nye Kenwood major. Jeg pisker eggedosis med vispen. Deretter setter jeg på K-spaden. Funker fint! Jeg laget de fleste som krumkaker og noen halve, flate. Så får alle plass i kakeboksen! 🙂
7/12-16:
Krumkaker 1,5 porsjon. Ca halvparten vanlig krumkaker og halve flate, så blir deg bedre plass i kakeboksen! Satte meg til med nettbrettet på kjøkkenbordet, stekte og så på julebakstprogram på nrk. Koselig.
17/12-17:
Lager 1 porsjon. Ordner meg til og steker dem på kjøkkenbordet med Trevor Noah «Afraid of the dark» på nettbrettet foran meg. Mye latter og (nesten) ingen brente krumkaker! Det ble 24 krumme og 20 flate delt i 2.
Oj.. det hørtes komplisert ut. Her i huset kan jeg ikke bidra med krumkakeerfaring, da vi nesten aldri hadde det hos oss. Men Gubben er krumkakeavhengig, så jeg kjøpte et nytt jern til han i går. Ha-ha!!
Han får ringe sin bestemor å lage ivei.
nååå, det hørtes bare sååå koselig ut! Jeg er vant til krumkaker, men fikk ikke lov å være med å bake det som lita. (Var jo så varmt) Men i år skal jeg og mamma gjenopta en tradisjon som har vært glemt noen år. Håper det blir like koselig som du beskrev! Takk for tips! :o)
Charlotte: Jeg har ryddet litt i teksten så oppskriften forhåpentligvis ikke virker så komplisert lenger.
bell4trix: 🙂
Du smører ikke jernet?
Nei, det er ikke nødvendig – det er nok fett i røra.
Men så har jeg moderne jern med teflonbelegg (eller noe sånt). Gammeldags jern av jern må sannsynligvis smøres.
Hi. kjære venner.
dere er så omtenktsom bra oppskrifter gode ideer
m.v.h
utenlanske dame som trenger mer venner.
Her var det mye godt. Selv har jeg alltid fått til krumkakene, etter en oppskrift fra min farmor. Og jeg er enig med deg at jernet mange ganger ikke er helt ok. Har også opplevd dette med vaffelkake jern. Ha ei fortsatt fin adventstid. 🙂
Takk takk Lene, denne må jeg prøve. Krumkaker er det eneste kakeslaget meg MÅ ha til jul:-)
Samme gjelder med vaffeljern forresten.. jeg fikk et brukt et, og det ville jo ikke i det hele tatt. Nå skal jeg få et mindre brukt, ganske nytt et nærmere jul (får slekt på besøk som tar med), og jeg regner med at det blir vaffel fra første vaffel, og ikke bare ødelagt røre.. ;-).
Ønsker deg en riktig god juleferiring. Stor juleklem. 🙂
Jammen skal jeg prøve dette, og kanskje også kjøpe et nytt krumkakejern.
kromkake er artig 🙂 Jeg har vestlandslekt som også lager strul og diverse annet som ligner på kromkake i utseende men ikke i smak. Morsommt med disse flate kakene som kan formes i fasong 😀
Jeg bakte masse når jeg var liten, (før jeg flytta hjemmefra), og husker godt jeg fikk sånne krumkakekopper med krem og bær en plass og ble veldig imponert. Fortalte mor om de, hun stilte seg skeptisk gitt, det ble nok vel styrete for henne. Men jeg satt i gang, og selvom det ble mye brekk, så ble det endel fine også, og duverden så stolt jeg var 😀
Krumkaker er nydelig 🙂
Det lagar eg alltid til jul. Brenner meg alltid litt ja,
god ide med bomullshansker, det skal eg huske til neste jul.
Det ligg en bloggutmerkelse til deg i bloggen min 🙂
Utmerkelsen ligg i denne bloggen 🙂
http://mariann08.blogspot.com/
Tusen takk. Så koselig! 🙂
Ser godt ut etter jul også!
Det ligger en utmerkelse til deg i bloggen min.
Berit: Tusen takk! 🙂
Det er hyggelig å få award, selvom jeg ikke er noe flink til å sende dem videre. Ennå.
Nå er jeg spent på om jeg får til krumkakene. Etter et ikke særdeles vellykket jomfru-forsøk for noen uker siden fikk jeg tips om å prøve din fremgangsmåte. Deigen står nå og hever, men er straks klar til steking. Vi håper på det beste.
God Jul! 🙂
Heisan. Endelig finner jeg en oppskrift på krumkaker med margarin i stedet for smør!!! Det var jammen godt at det ikke bare er jeg som bruker det! Og det rådet om de tynne bomullshanskene var kjempegodt. Har alltid kviet meg til å lage krumkaker fordi jeg er så ømfintlig på fingertuppene, og brenner meg «fordervet» når jeg ruller dem sammen. Skal gå på apoteket på mandag for å kjøpe hansker, og så skal jeg sette i gang krumkake-bakingen!!
Hei og takk for super krumkakeblogg! Kan jeg spørre om hvilket krumkakejern du bruker? Jeg skal gå til anskaffelse av et nytt jern da min mor har det gamle fra jeg var liten og jeg har ikke laget det selv tidligere. Nå med denne inspirerende siden skal jeg jammen forsøke! Dette blir det førjulsteming av 🙂 God jul!
Jeg husker ikke merket – jeg har to som er kjøpt med noen års mellomrom og det er to forkjellige merker. Jeg kjøpte det jernet jeg fant som hadde mulighet for temperaturregulering, mener å huske at det bare var ett merke som gikk igjen i alle butikkene da jeg kjøpte det siste jernet. (Det hvite på bildene).
Det ble 32 perfekte krumkaker 🙂 Droppet hanskene, men det gikk greit med en gaffel. Ikke en eneste brent finger i huset.
Jeg prøvde 2 krumkakeoppskrifter etter moren min sin gamle kokebok fra 50-tallet i fjor. Det ble ikke bra…
Denne oppskriften kan virkelig anbefales!
Hyggelig å høre! Kos deg med krumkakene!
Krumkaker må lages med ekte meierismør. Har laget julekaker i 40 år, og bruker alltid ekte smør.
He, he, det er sannsynligvis like mange meninger om krumkaker som det er erfarne krumkakebakere i Norges land!
Jeg har ikke prøvd min oppskrift med meierismør istedenfor margarin (melange), så jeg vet ikke om smøret bare forandrer smaken eller også sprøhet/konsistens. Hvordan er din oppskrift?
Noen som har tips hva jeg gjorde galt når røra lissom bare forsvinner i jernet og det blir hull i midten….for lite mel ?
Lot du røra hvile så melet svellet? Rørte du ut luftbobler? Eller brukte du en annen oppskrift enn min?
Kromkaker smaker best når de stekes ute på en gammel primus! Gamle jern må smøres litt på de første kakene, så bare av og til. OBS! Bruk lav varme når jernet er gjennom varmt. Tips vaffler stekt på gamle vaffeljern: IKKE bruk ferdig røre. Da setter de seg fast i jernet. Lag røren selv fra bunnen av og smør jernet godt på de første. Lykke til:-)
Morsomt å høre at gamle jern fortsatt brukes. Alt smaker bedre ute! 🙂 Å smøre jernet er nok lurt, ja.
Hej!
Jag lagar krumkaker varje jul enligt min mammas gamla recept. Inget margarin, bara smör. Ägg, vetemjöl, potatismjöl, socker och ljummet vatten. OBS smöret måste vara smält. De blir perfekta.