Jeg liker å bake, jeg liker å hage og jeg liker å få litt til overs – siden jeg også liker å mate varmkomposten min…… 😉
Jeg skriver om hagen min i Lene i Fredrikstads hagedagbok og jeg er mye på hageforumene hagegal og hagepraten, under nicket «Lene i Fredrikstad».
Bloggene mine er uten reklame, det betaler jeg for å slippe! 🙂
Her i Lenes oppskrifter legger jeg først og fremst inn oppskriftene mine på mat og drikke.
Jeg har nemlig altfor mange oppskrifter med kryptiske notater på løsark, post-it-lapper og i margen på kokebøkene mine.
Min tidligere svigerdatter utfordret meg til å lage en oppskriftsblogg, og jeg tok utfordringen. Siden jeg startet denne bloggen har jeg skrevet inn mine gamle, velprøvde og mine nye oppskrifter her, så familien, andre (og jeg selv) lett kan finne dem.
Men bloggen forandrer seg kontinuerlig; jeg retter i oppskriftene hvis jeg ser at jeg har skrevet en feil eller ikke har forklart godt nok, jeg skriver inn forandringer etterhvert som jeg utvikler oppskriftene mine og jeg setter inn bilder etterhvert.
Noen av oppskriftene mine er med fruktose. Jeg eksperimenterte i noen år med å bytte ut sukker med fruktose fordi et familiemedlem ikke tålte sukker, mens fruktose og honning gikk greit.
Noen oppskrifter er uten lactose, fordi en familievenn er lactoseintolerant. Men det er så mange lactosefrie melkeprodukter å få kjøpt, så det er ikke noe stort problem.
Noen oppskrifter er uten hvetemel fordi en i familien ikke tåler hvetemel.
Jeg prøver å beskrive fremgangsmåtene godt så alle skal kunne følge oppskriftene mine, også dere som bare fikk skolekjøkkenteori fordi skolen ble pusset opp det året dere skulle ha lært å bake brød og steke pannekaker. 😉
Under «Innhold» i feltet til høyre er oppskriftene sortert etter hvor jeg synes de hører hjemme. De fleste av dem hører hjemme flere steder.
Du kan søke etter ord i oppskriftene i «søk»-boksen helt øverst til høyre.
Noe du vil dele med meg uten å dele det med hele verden? Kontakt meg.
Bak, kok, stek og nyt!
Bildet øverst på siden: Rugbrødet mitt foran en skål med eplemos.
goddagen lene. nå skal jeg lese på deg jeg.
marthe
Kakeoppskriftene skal memoreres og utprøves 🙂
Bra tiltak
Så morsomt å finne ut at du har en side på internet. Jeg brukte urtesaltoppskriften du hadde på Hagegal for noen år siden, og etter å ha lært fremgangsmåten av deg, utviklet jeg det videre til grønnsakssalt. Jeg har blogget om det her: http://knittingplace.blogspot.com/2006/11/grnnsaksalt-vegetable-salt_06.html
Jeg ble ikke mindre glad når jeg så oppskriften din på Aronia-eplemos nå, det var akkurat hva jeg trengte. Takk skal du ha. Jeg må nok lese hele bloggen din nå 🙂
Jeg legger inn en link til siden din fra bloggen min hvis det er greit for deg 🙂
Det er hyggelig at oppskriftene mine kan være til glede for flere enn meg. 🙂
HildeC: Det er helt greit at du linker fra bloggen din til bloggen min.
Svigermor: Hett tips. Putt denne siden på «om meg» og unngå å ha en forside. En del kompiser av meg som er matlagingsnerder og aleneboende bruker RSS-feeden til bloggen din, og den ødelegger du ved å ha forside. Spør svigerfar om det ble gresk (c:
Det gjør den lettere å følge med på, rett og slett.
Også jeg som ikke skjønner det der med RSS-feed…..(he, he – jeg har ikke giddet å sette meg inn i alt ennå.)
Jeg tenker at denne bloggen «Lenes oppskrifter» blir som et lite oppslagsverk. Jeg skriver jo ikke inn oppskriftene i en logisk rekkefølge, bare etterhvert som jeg husker dem, eller ser dem i kokebøkene mine.
Derfor tenker jeg at en statisk forside blir mer logisk enn en vanlig blogg med en tilfeldig oppskrift (den siste jeg skrev inn) øverst.
Men – kanskje du klarer å overbevise meg om at jeg tenker feil.
Og så ble jeg overbevist, av Ken. Og jeg har gjort det du foreslo. (men jeg skjønner fortsatt ikke helt hvordan RSS-feeden funker.)
Så pent ting har blitt her!
Kan du si meg hvor jeg får kjøpt en R¨mertopf i Oslo??
Har så lyst til å prøve dine oppskrifter på lammestek i leirgryte.
Veldig glad for å få et tips fra deg!
mvh
Karin B Saltnes
Jeg regner med at butikker som selger kjøkkenutstyr selger dem. Jeg fant dem på Jernia på nettet. Og Jernia er det jo flere av i Oslo. På Jernia heter de ikke «Römertopf», de selger dem under navnet «Rømer leirgryte». Det finnes sikkert andre navn på disse også.
Min römertopf er glasert inni og ligner derfor sannsynligvis mest på den Jernia kaller:
LEIRGRYTE 5,0KG MED GLASUR 11
Varenummer: 00845561
Her er lenken der jeg fant det: http://www.jernia.no/page?id=1053&key=104823&origId=2547
Tips: En ny leirgryte må ligge lenge i vann (ca 1 time, hvis jeg husker riktig, det er lenge siden min var ny…) før første gangs bruk og en leirgryte kan sprekke om den settes kald inn i varm ovn eller varm fra ovnen rett på kaldt metall.
Jeg har gryte og lokk i vann minst 15 min før hver gangs brukt, setter den inn i kald ovn og setter gryta og lokket på treplate når jeg tar den ut av ovnen. Gryta mi er over 20 år og like hel. 🙂
Påsketid og god tid til blogglesing! Har lest din med stor glede og til veldig inspirasjon! Forvillet meg via din blogg inn på hagegal og diverse, og endte med å gå ned på kjøkkenet og ta bilde av juleamaryllus’en min som blomstrer som et uvær i påskesola etter å ha blitt neglisjert et halvårs tid i en mørk krok.
Skal prøve ut noen av oppskriftene dine. Lover! Må legge Rømertopf’en i vann først. Og så blir det helt klart hjemmelagd potetstappe av de økologiske potetene jeg kjøpte in i går!
Jeg blogger uten nisje, litt om alt – men en del om klima, nordområdene, musik og litteratur. Oda Bahr-bloggen har kalt min blogg ‘litterær’ og det tok jeg som et kompliment.
Ha fin påske, – her er det minus sju og strålende sol! Tromsø hilser!
Hei.
Nu i påsken laget jeg lammestek etter din oppskrift(rømertopf). Virkelig smakfull og så lettvint.
Siden jeg har for meget kolestrol i blodet, laget jeg en annen saus enn «din»
Jeg brukte kraften fra gryta, spedde med litt vann og en buljongterning. Laget en majzennajevning og på slutten hadde jeg i litt lettrømme.
En hilsen fra Torill, Harstad
Ordfront: Hyggelig med inspirerte lesere! 🙂
Torill Bille: Ja, ikke sant – både godt og lettvint. Den sausen din høres veldig god ut – og sunnere enn min. 🙂
Jeg er bare rett og slett Imponert over bloggen din, hvor fin den er og lett å navigere i. Og hvor godt forklart oppskriftene dine er! De skal testes en etter en! Keep it up! :o)
bell4trix: Tusen takk! 🙂
<Hei Lene….;o))
Jeg kom plutselig over denne fine bloggen din, søkte på eplemos, og her er jeg…
Nå tror jeg at jeg har lest over alle oppskriftene din, falt i smak alle sammen,,,, Elsker å forandre litt på oppskrifter, kjedelig med lik smak hver gang,,(man tager det man har) smil smil,,
Jeg har diabetes, så her fant jeg mange fine tips, fruktose er «lovlig», bruker bare litt mindre..
Bjørg…;o))
Søkte på krumkaker og havnet på din side….. Nå har brukt langt mere tid enn hva jeg hadde tenkt for å finne en god krumkakeoppskrift fordi jeg ble totalt fasinert av alle dine oppskrifter og tips….. Veldig bra:o))
For en fantastisk blogg du har.
Jeg søkte etter oppskrifter med fruktose og her dukket det opp masse, masse og «annet godt på kjøpet» er ikke å forakte.
Ser at du forklarer grundig og tar trinn for trinn bilder, det er god hjelp. Jeg tror du må være mitt matblogg forbilde:)
Mvh Ingvild
Genialt at du har en oppskriftsblogg Lene! Kommer garantert til å piratkopiere noen! ;P
Kopier i vei! 🙂
Hei!
Super blogg!!!!!
Mvh Vera
Hei Lene!
Så forunderlig lite blogglandia er… Gjenkjente ditt blide og hjelpsomme fjes i en kommentar på en blogg jeg tilfeldigvis datt innom i dag og vips er jeg her og oppdager en helt ny side av deg – dog like varmhjertet og hjelpsom som på hagegal 🙂
Fin du!
Aha! Hva man ikke finner! Og her var det röhmertopf-oppskrifter. Så bra, takk skal du ha, Lene – fortsatt fin februar! 🙂
hvor får man kjøpt en rømertopf?
Min er så gammel at jeg aner ikke lenger hvor den ble kjøpt. Jeg har sett dem i endel vanlige kjøkkenutstyrsforretninger, men de går under litt forskjellige navn, vanligvis kalles de: Römertopf eller schlemmertopf – eller leirgryte.
Jeg ser at Clas ohlson har en som de kaller: «Schlemmer-Topf».
clas ohlson ja. de har mye rart. maten smaker så nydelig i den formen.. takk skal du ha
Jeg vil bare takke deg for en kjempefin oppskriftsblogg. Jeg bor i Mumbai og selv om jeg synes indisk mat er nydelig, er det deilig med skikkelig norsk husmannskost innimellom. På siden din finner jeg det jeg trenger av oppskrifter til norsk hverdagsmat og i morgen skal det bli eplekompott ala Lene til dessert hos oss. Takk igjen for alle tips og gode råd, detaljerte oppskrifter og illustrerende bilder, din blogg har nå blitt min faste kokebok. Har du forresten prøvd å lage appelsinmarmelade ? Det skulle jeg gjerne ha en oppskrift på 🙂 Hilsen KathrineR
Takk for hyggelig tilbakemelding!
Til ditt spørsmål: Nei, appelsinmarmelade har jeg ikke laget – ennå. 😉
Hei, jeg skulle ønske du ville blogge videre! Dine boller med 6-punkts heving er virkelig verdens beste 🙂
Tusen takk for hyggelig kommentar! Joda, jeg tenker at jeg skulle ha blogget litt mer jeg og. Jeg har endel oppskrifter liggende som tekstfiler uten at jeg har fått det inn i bloggen. Men: Etterhvert – etterhvert – eller kanskje litt senere…. 😉
Jeg har vært endel sjuk i noen år nå og har stort sett bare notert forsøksoppskrifter og erfaringer på nettbrettet mitt eller med uleselig håndskrift i diverse kokebøker. Men jeg bruker jo bloggen hele tiden, det er her jeg finner oppskriftene mine!
En dag, når jeg har overskudd, skal jeg sette meg ned, rydde i notater og få inn mer her igjen. Tror jeg.