Svart bærmos av eple, aronia og søtmispel. Søtt, deilig og eksklusivt fra min egen hage.
Idag har jeg laget svart bærmos av bær og kokt, most eple som jeg frøs ned i sommer: 0,85 kg bærsøtmispel, 1 kg junisøtmispel, 4,6 kg. aronia (svartsurbær) og ca 6,5 kg kokt, most eple. Altså ca like mye bær som eplemos.
Men jeg hadde jo plukket og frosset ned mye mer aronia, så jeg laget rå juice av 4,1 kg aronia også.
Jeg lot alt tine på kjøkkenet over natta.
Dette var en stor jobb, men faktisk gjennomførbar på en dag. Kort fortalt: Jeg kokte og moste bærene. Deretter kokte jeg opp mengder på 4 kg mos av gangen, ca like mye eplemos og bærmos. Det gikk greit.
Først gjorde jeg klar rene, varme glass.
Jeg begynte med de 4,1 kg som skulle bli juice. Jeg kjørte de rå, tinte aroniabærene gjennom den elektriske saftpressen vår. Det ble mye søl, mye mos, litt avfall og ca 2 liter juice + masse oppvask. Men selve jobben gikk raskt.
Jeg frøs ned juicen i ca 2-3 dl. store bokser. De holder seg vel bare etpar dager i kjøleskap. Smaken er…sur og ikke særlig god, men proppfull av antioksidanter. 🙂 Med litt honning smaker det myyye bedre. Det blir bra å ha i huset når forkjølelsene stiller seg i kø!
Deretter begynte jeg på jobben med å lage årets Svarte bærmos.
Jeg hadde alle bærene i den store kjelen, hadde i 1.3 liter kokende vann og lot koke opp mens jeg rørte innimellom. Lot koke i noen minutter før jeg kjørte alt gjennom moseforsatsen til kjøkkenmaskinen min.
Fremgangsmåten er godt beskrevet med bilder under Svart bærmos 2007.
Det ble bare 600 gram avfall av de 6,5 kiloene. Moseforsatsen er effektiv og grei, men ikke akkurat idag – gummipakningen på moseforsatsen røk midt i jobben…. Men jeg fiksa det midlertidig med hyssing og strikk!
Jeg kokte opp ca 4 kg av gangen med ca halvparten hver av eplemos og bærmos. Tilsatte sukker, syltepulver og c-vitaminpulver.
Tilsammen iår:
13 kg bær-/eple-mos
1,3 liter vann
3,25 kg. sukker
6 poser certo syltepulver
ca 3 ts c-vitaminpulver (ascorbinsyre)
Oppskriften pr. 2 kg bær:
2 kg. bær-/eple-mos
2 dl. vann
500 gram sukker
1 pose certo syltepulver
1/2 ts c-vitamin (ascorbinsyre fra apotek)
22 glass Svart bærmos har fått etiketter og er klare til å settes ned i kjelleren etter dagens jobb.
Tidligere års erfaringer med å lage svart bærmos:
2008: Svart bærmos. Eple-søtmispel-aronia
2007: Svart bærmos
2006: Svart bærmos med eple, søtmispel, aronia, solbær, rabarbra, stikkelsbær.
2005: Aronia-eplemos (svart bærmos)
2004: Bringebær, plommegele og svart bærmos med fruktose
Tillegg 4. oktober 2010: Fjorårets svart bærmos er ennå ikke spist opp (men den er like fin fortsatt, den holder seg godt). I år planlegger jeg å lage av bare ca 2-3 kg. bær og 2 kg. ren, kokt mos av eple.
Så dyktig du er…
Neste sommar må meir i frysaren forstår eg 😉
Hei! Tenkte jeg skulle kikke innom etter kommentar hos virrvarr, og så snublet jeg rett inn i syltetøy! 😀
Jeg bare lurer på om du har svartsurbær i hagen? Og hvor mange kilo du får fra hver busk sånn ca? Lurer på å bruke litt av mine ubrukte 5 mål til surbær… 🙂
Ja, jeg har svartsurbær – Aronia melanocarpa ‘Moskva’ i hagen. En gammel og to unge busker + at jeg får plukke så mye jeg vil av naboens aronia-hekk. Den voksne busken min ga vel ca 4-5 liter i år.
Takk for svar, dette skal jeg prøve! God jul!
[…] I høst og sommer plukket jeg inn masse aronia, litt søtmispel og endel bringebær til fryseren, jeg frøs også ned litt eplemos (kokt, ren mos) for å bruke i svart bærmos. […]