Bringebærlikøren min smaker ikke sprit, den smaker bringebærdrops. Den er tjukk, søt, friskt rød og full av bringebærsmak. Jeg tilsetter nemlig hård raffinade (harde sukkebiter) hver dag inntil sukkeret ikke lenger blir løst opp = væsken er mettet med sukker.
Oppskriften er såre enkel:
Først må jeg finne fram et rent glass med lokk.
Størrelsen på glasset bestemmer mengden.
Bringebær så det fyller ca 3/4 av glasset. Ferske eller frosne bær.
Vodka (eller annen blank sprit ca 40%, uten egensmak) så det dekker bærene.
hård raffinade – litt mer hver dag inntil sukkeret ikke løser seg opp lenger.
Men jeg glemte meg og fyllte glasset nesten helt opp med bringebær før jeg hadde i vodka. Da ble det selvsagt for fullt. Idag helte jeg alt over i et mye større norgesglass og jeg har plass til mye mer sukker så bringebærlikøren min kan bli så tjukk som jeg vil ha den.
Til venstre: Glasset fyllt opp med bringebær, vodka og sukkerbiter. I midten: Sukkeret har løst seg opp etter en natt i skapet. Til høyre: jeg har helt alt sammen over i et større glass for å få plass til mer sukker.
Jeg setter glasset i et skap, snur rundt på det innimellom, har i mer hård raffinade inntil det ikke løser seg opp lenger. Det må stå ca. 4 måneder eller lenger.
Det jeg lager nå blir ferdig til jul (eller litt før).
Når det er ferdig siler jeg det først gjennom en sikt for å fjerne bærene, deretter finsiler jeg likøren gjennom et rent linklede/tøyserviett som jeg legger i metallsikten. Jeg heller bringebærlikøren på flaske.
Bringebærlikør oppbevares mørkt og holder smaken i mange år, men fargen kan falme litt etter noen år.
5/12.09:
Jeg silte likøren idag. Den ble helt riktig! Jeg smakte på bærene også. De vil nok bli en bra dessert sammen med is eller vaniljesaus, tenker jeg. Jeg la dem på glass og satte i kjøleskapet. Bærene er jo fulle av sprit og sukker, så de tåler vel å vente til det kommer en dag ingen skal ut og kjøre etter middag. 🙂
12/8-10: Det er fortsatt litt igjen av fjorårets bringebærlikør. Etter forespørsel i kommentarfeltet tok jeg et bilde av det ferdige produkt idag:
nam-nam!
Dette bringer frem gode minner fra min gamle-tante som pleide å lage kirsebærlikør 🙂
Ah…. mmmm….. det måååå jeg prøve 🙂
Spesielt nå i den søte bringebærtid.
Stilig navn på bloggen: nuftenoft. Likte det. Det er noe koselig over det.
Hei,
Nettsiden din inspirerer til å lage mye godt. Jeg har nettopp laget plomme og kirsebærlikør, men nå fikk jeg sannelig lyst til å prøve meg på bringebær også. Tror jeg vet om et kjerr der det vokser villbringebær.
Har du forresten et bilde av det ferdige produktet også?
Kai:
Du har selvsagt rett i at det har manglet bilde av den ferdige bringebærlikøren, så jeg tar et bilde idag og setter det inn nederst i oppskriften. 🙂
Takk for nydelig oppskrift. Jeg lagde den for et par år siden, og nå må jeg lage mer. Heldigvis fant jeg igjen siden din. 🙂
Takk for hyggelig kommentar!
Skal lage aronialikør idag. Tror du den blir ferdig til jul?
Heia. Denne oppskriften har jeg lyst til å prøve, men en ting jeg ikke forsto er det med sukkeret. Kan du utdype det litt? Hvor mye totalt?☺
Inntil det ikke løser seg opp lenger = væsken er mettet med sukker og det siste sukker blir liggende på bunnen uten å løse seg opp. Altså litt mer sukker hver dag til du ser at det ikke løser seg opp. Hvor mye totalt (i forhold til sprit og bær) har jeg ikke målt.
Lykke til med likøren!
Hei..jeg legger bærmassen i rødvin..lær den stå et par tre dager og siler av..nam nam
Et forsøk eller har du gjort det før? Holder den seg like lenge som bærlikør laget med
sprit og sukker?
Da må den stå kaldt tenker jeg