Igår laget jeg årets urtesalt. Jeg bruker urtesalt som smakstilsetning i kald og varm mat. Og som gaver. 🙂
Jeg tørket den grønne «grøten» som blir til urtesalt i urtetørkeren min over natten. På 50 grader.
Tidlig i sommer høstet jeg inn 2 liter løpstikkeblader og tørket det i urtetørkeren min. Igår blandet jeg denne ferdig tørkete løpstikken sammen med ferske urter, grønsaker fra hagen og salt. Til neste år er det mulig jeg isteden fryser ned de ferske løpstikkebladene til høstens urtesalt. Jeg høster løpstikkeblader tidlig på sommeren fordi de er bedre da, men det går fint ann å plukke inn på sensommeren også. Se her.
Urtesaltet mitt blir forskjellig fra år til år. Jeg har alltid i mye løpstikke, men de andre urtene velger jeg etter hva som er friskt og fint og jeg har mye av i hagen.
Her er årets blanding:
Disse cirka-målene er tatt før alt ble kjørt sammen i matmølla:
2 liter løpstikke – blader (målt før det ble tørket i våres)
6 dl. oregano – blader og litt blomster
3 dl. sitronmelisse – blader
2 dl. pipeløk – stilker
2 dl. bjørnerot – blader og de tynneste stilkene
2 dl kruspersille – blader
1-2 dl kinesisk gressløk – stilk
en kvart (eller mindre) dl. rosmarin – blader
3 små løk (1 gul, 1 rød, 1 rotløk fra en luftløk), 1 gulrot, en liten gul squash.
3 dl. salt – fin jozo med jod.
Alt er fra min egen hage (unntatt saltet), usprøytet og ferskt, rett fra hagen.
Jeg målte opp etter at alt, unntatt saltet, var kjørt til en grønn grøt i matmølla (foodprosessor). Det ble 1,5 liter. Med saltet blir det altså 1,8 liter. Regnestykket blir sånn: 3 dl. salt i 1,8 liter blanding. Altså 17 % salt i urtesaltet.
Om jeg regner volumregning på det ferdige, tørre urtesaltet blir det sånn: I 6,2 dl. urtesalt er det 3 dl. salt. Altså 48% salt i det ferdige urtesaltet.
Men – jeg er ikke helt sikker på om volumregning gir riktig utregning. For det tørkede urtesaltet veier 505 gram og i det er det jo 3 dl tørt (=375 gram) salt. Regnet etter vekt på det ferdige urtesaltet blir svaret at det er 74% salt i urtesaltet.
Kan noen hjelpe meg med rett utregningsmetode? (forvirret smily)
Tilbake til oppskriften:
Jeg klippet til matpapir og la urtesalt-grøten på matpapiret, men det var en tabbe, bakepapir er bedre, for urtesaltet klistret seg fast til matpapiret. Jeg har nok alltid brukt bakepapir før. Det er bra man gjør feil, så lærer man noe nytt… 😉
Papiret dekker ca. halvparten av brettene i urtetørkeren. Annenhver side på brettene, så luften kommer fint til.
Idag var urtesaltgrøten helt knusktørr. Det tok en kveld og en natt i urtetørkeren. Jeg kjørte den tørre «grøten» i matmølla. Det ble litt over 6 dl. finmalt urtesalt.
Jeg oppbevarer urtesaltet en tett pose, mørkt og tørt i en skuff.
Før jeg fikk urtetørker tørket jeg i stekeovnen. Da gjorde jeg sånn:
På bakepapir i langpanne, 50 grader, døra på gløtt, gjerne varmluft, snu litt innimellom. Det tar etpar døgn før det er tørt. La tørke til knusktørt + litt til, kjør i matmølle til det blir fint. Tillbake i ovnen og la tørke litt ekstra for sikkerhetskyld før urtesaltet helles på glass eller i tett pose. Oppbevares tørt og mørkt.
Hei. Nå har jeg satt igang med årets første urtesalt produksjon. Og etter mange søk på min egen maskin, måtte jeg ut på nettet for å finne «oppskriften», og da kom jeg til deg. Så nå har jeg mitt liggende i stekovnen. For da jeg skulle bruke urtetørken i fjord, opplevde jeg at vesken rant neover ristene. Hvordan opplever du dette, ser du bruker urtetørken til dette?.
Det kommer vel ann på hvor våt urtesalt-grøten er, men jeg synes ikke dette er noe problem når jeg legger urtesalt-grøten i små porsjoner fordelt på bakepapir. Se det øverste bildet.
Jeg har satt igang med andre dose og nå tørker jeg i urtetørken. Hadde bare agurk som veske så jeg håper det går bra. Dette er spennende og du ser i bloggen min at jeg har linket til din side ang dette.
[…] mai 28, 2008 av rigaard Da har jeg fått lagt første urtesalt i år. SKulle dere være intressert i å finne ut hvordan dette lages, anbefaler jeg dere å stikke innom Lene`s oppskrifter. […]
[…] Urtesaltet bruker jeg til kald og varm mat etter lyst og ønske. Det er et helt ok krydder til det meste. Veldig godt på egg og ostepålegg. Også gir jeg bort endel i julepresang. Fjorårets urtesalt-oppskrift står her: Urtesalt 2007 […]
Du er inspirerende,og det er så gøy å lese erfaringer på denne siden.
I år skal jeg prøve å ha løpstikke,løk,piri-piri,løk,rosmarin,oregano og litt squash i………….
Det er viktig å ikke ha for mye vannholdige grønnsaker i,men ei gulrot gir jo god smak. Et tips jeg gir er litt ringblomstblader— det gir fin farge!
[…] Tidligere oppskrift på urtesalt: Urtesalt 2008 Urtesalt 2007 […]
[…] Du kan sette sammen urtesaltet etter hva du har i kjøkkenhagen og leke frem egne kombinasjoner, eller følge oppskriftene du finner i disse lenkene: * Camilla Plums urtesalt * Gunda på Alt godts sitt urtesalt * Lenes urtesalt […]
[…] Du kan sette sammen urtesaltet etter hva du har i kjøkkenhagen og leke frem egne kombinasjoner, eller følge oppskriftene du finner i disse lenkene: * Camilla Plums urtesalt * Gunda på Alt godts sitt urtesalt * Lenes urtesalt […]