Iår har jeg laget urtesalt uten salt = urtekrydder.*
Mannen i huset skal ha minst mulig salt i kosten, så jeg tenkte at det må jo la seg gjøre å lage urtesalt uten salt.
Jeg plukket inn og frøs ned hele 6 liter løpstikkeblader tidlig i sommer da løpstikken var på sitt fineste. Jeg planla at ca 5 liter skulle i urtekrydderet, den siste literen kan jo være grei å ha i fryseren til vinteren.
Resten av jobben gjorde jeg for noen uker siden før frosten kom: Jeg plukket inn tilsammen 2,5 liter forskjellige urter + litt grønsaker fra hagen.
3 dl. urtekrydder uten salt
ca. 5 liter løpstikkeblader fra hagen
ca. 2,5 liter urter fra hagen (det jeg brukte mest av står øverst, det jeg brukte minst av står nederst):
persille
oregano
bjørnerot
luftløk
gressløk
kinesisk gressløk
tysk estragon
rosmari
salvie
timianLitt grønsaker fra hagen for smak og fuktighet:
1 squash
1 purre
Utstyr: En stor bolle, foodprosessor (matmølle), urtetørker – eller stekeovn.
Fremgangsmåte:
Jeg tok opp 5 liter løpstikkeblader fra fryseren, kjørte det i foodprosessor og over i en stor bolle. Jeg renset de ferske urtene for grove stilker og stygge blader, målte opp mengden og kjørte i foodprosessoren sammen med grønsakene. Jeg blandet alt i en stor bolle så det ble en lett fuktet urtegrøt.
Jeg la den grønne urtegrøten på bakepapir i urtetørkeren min. Halve brett av gangen så luften kunne strømme fritt.
Tørke i ovn: Legg bakepapir på ovnsplaten. Legg urtegrøten jevnt utover, sett ovnen på 50 grader med døra på gløtt. Snu litt rundt på urtegrøten under tørkingen. La stå til alt er helt, fullstendig knusktørt. Det kan 2 døgn.
Denne mengden ble 8 brett i urtetørkeren min. Jeg satte urtetørkeren på 50 grader og lot den stå på til alt var blitt 100% – helt sikkert, fullstendig knusktørt. Det tok ca et døgn.
Da jeg var helt sikker på at alt var helt tørt malte jeg det fint i foodprosessoren.
Jeg helte det ferdige urtekrydderet i pose. Av de 7,5 literne med ferske urter ble det 3 dl. tørket og malt urtekrydder.
Jeg må tilstå at jeg var litt nervøs før første smaksprøve, kanskje det bare ble trist og smakløst uten salt – eller at det smakte altfor kraftig av løpstikke?
Men jeg uroet meg uten grunn; årets urtekrydder uten salt har masse smak og passer godt på egg, ost og i matlaging akkurat som tidligere års urtesalt. Urtekrydderet kan brukes med god samvittighet av den som skal unngå salt i maten.
Urtekrydderet oppbevares tørt og mørkt. Jeg har mesteparten i en tett pose i en skuff + en liten mengde lett tilgjengelig på kjøkkenet i et mørkt glass med lokk.
*Internt i familien kaller vi årets urtekrydder bare «urte» fordi urtesalt minus salt = urte. 😉
Tidligere oppskrift på urtesalt:
Urtesalt 2008
Urtesalt 2007
Jeg kom over bloggen din når jeg søkte rundt etter måter å redusere saltinntaket mitt på, og dette så veldig spennende ut. 🙂 Takk for tipset!
Hva er en urtetørker..?
Takk for tipset om manglende informasjon. 🙂 Jeg hadde glemt å sette inn lenke til urtetørkeren i teksten. Jeg gjør det nå i tillegg til å svare deg her i kommentarfeltet:
Urtetørker er et apparat å tørke urter/frukt/sopp osv i.
Det finnes flere forskjellige på markedet. Jeg kjøpte min Stöckli urtetørker fra Norsopp, se her: http://www.rolv.no/urtemedisin/diverse/urtetorker.htm
Hei Jeg skal lage mine årlige fåreruller, så er spørsmålet-kan jeg legge det ukote fredig krydrete produktet i salt lake frem til lille julaften og så koke det? For å få det nykokt til julaften morgen? Vet at det kan ligge etterpå i saltlake, men lurte på om min variant er prøvd før med godt resultat. Synes denne siden var flott. hilsen Gunn
Hei!
Jeg lager ikke fårerull, så jeg kan ikke svare deg utfra egen erfaring, men nå fikk jeg litt lyst til å lage fårerull…. 😉
Jeg søkte etter fårerull på google og da fant jeg denne oppskriften der det ser ut som rullen skal ligge i saltlake i 14 dager før den kokes: http://www.matoppskrift.no/sider/oppskrift10270.asp
Og så søkte jeg på lammerull på google og da kom det opp mange flere oppskrifter. Blant annet denne som også bekrefter at det å legge rulla i saltlake i etpar uker før koking er helt greit: http://www.aperitif.no/index.db2?id=19252
[…] foodprosessor sammen med høstens urter før tørking. Oppskriftene står i oppskriftsbloggen min: Oppskrift på urtekrydder (urtesalt uten salt) fra 2009 Oppskrift på urtesalt fra […]
ved tilfeldighetenes spill kom jeg over siden din. Fant opskrift der du høstet løpstikken nå for videre bruk til vinteren. Klipper du bladene i biter?
Wenche
Nei, jeg bare fryser ned bladene hele.