Jeg hadde 12 eggehviter i kjøleskapet etter å ha laget deigen til peppernøtter igår, så jeg bestemte meg for å bruke 7 på kokosboller og de siste 5 på kokosmakroner. Jeg målte opp eggehvitene med vekt for å være sikker, en middels eggehvite veier 30 gram. Det stemte! 🙂
Jeg har ikke så mye erfaring med å lage kokosmakroner, men det er fint å ha litt julebakst i huset til besøkende som hverken tåler melk, mel eller mandler. Nå har jeg det!
Jeg tok utgangspunkt i Lise Finchenhagens oppskrift på NRK, tilførte bare litt hjemmelaget vaniljesukker og fulgte ellers oppskriften. De ble sprø utenpå, seige inni og smaker riktig så godt! (håper det er noen igjen til jul….)
32 kokosmakroner:
5 eggehviter = 150 gram eggehvitte
250 gram kokosmasse
250 gram sukker inkludert ca 1 ss hjemmelaget vaniljesukker
1 ss. potetmel
Jeg blandet alt i en kjele med tykk bunn, satte kjelen på plata, middels varme. Rørte rundt hele tiden mens det varmet seg opp. Det må ikke bli så varmt at det koker. Massen blir som tjukk, seig grøt. Jeg avsluttet da det var varmt å ta på med fingertuppen. Jeg satte makronene med skje på bakepapir på plate. 2 plater med 16 på hvert brett.
Kokosmaksronene steker på 180 grader i 12 minutter. Jeg setter brettene på rist og lar de avkjøle litt før jeg løfter en og en kokosmakron over på rist. De står der til de blir helt avkjølt.
Jeg tenkte å legge dem i kakeboks som andre småkaker, men jeg har ombestemt meg. Jeg har googlet meg fram til at det er best å fryse dem, at de tiner kjapt og bevarer sprøheten utenpå og seigheten inni. Det vil vise seg om det stemmer. Jeg legger dem lagvis med matpapir mellom i en boks og setter dem i fryseren.
Tillegg: Ja, de tåler frysing helt fint! De er sprø utenpå og seige inni etter ca 15 minutter i romtemperatur. 🙂
8/12-13:
Jeg hadde 6 eggehviter (=180 gram eggehvitte), altså ingrediesene i oppskriften delt på 5, ganger med 6. Det ble 40 stk. Jeg stekte dem ett brett av gangen 180 grader, 12 min, over/undervarme.
12/12-16. 12 Eggehviter etter peppernøtter. Jeg bruker 5 av dem til kokosmakroner. Som oppskriften. Ellers som i – 13.
15/12-17: Laget av 4 eggehviter. Det ble 24 stk. på ett brett. Ellers som ifjor.
8/12-18: lager av 5 eggehviter. Som i -16.
12/12-19:Lager av 4 eggehviter, 24 stk som i -17
Hurra! Gleder meg til juleaften!
🙂