Tante Vi bodde i nabohuset gjennom hele oppveksten min. Hun bakte alltid disse peppernøttene til jul. Når jeg finner fram denne oppskriften en ukes tid før jul tenker jeg alltid på henne. Gode minner. 🙂 Det blir ikke jul uten dem.
Jeg har funnet en oppskrift som ligner på denne i «kogebog I» ved Henriette Schønberg Erken, utgitt 1903. Det er godt mulig at Tante Vis oppskrift opprinnelig kommer derfra, men hennes oppskrift ble i tilfelle videreutviklet og forbedret før jeg fikk den.
Jeg trodde jeg ikke hadde forandret noe på den oppskriften jeg fikk av Tante Vi for ca 30 år siden. Men i følge datteren til Tante Vi må jeg har gjort noen små forandringer underveis (som om det var noen overraskelse, jeg tror ikke jeg klarer å følge en oppskrift blindt uten å prøve meg litt fram med egne ideer – he, he).
Dette er min versjon av Tante Vis peppernøtter:
Oppskriften er på bare ca. 200 nøtter. Jeg pleier å lage dobbelt, tredobbelt eller enda større porsjon, da bare ganger jeg opp mengden.
Til disse peppernøttene kjøper jeg alltid inn ferskt krydder. Det er mye jobb å bake dem, krydderet er billig og de blir mye bedre med ferskt krydder enn gammelt krydder som kan ha mistet endel av smaken sin.
ca. 2-300 peppernøtter:
200 gr. smør (smør, ikke margarin)
370 gr. sukker (farin)
60 gr. mandler (kvernet i mandelkvern)
200 gr. sukat ( i biter)
1/2 ts. ingefær (malt)
1 ts. pepper (svart, malt)
1/2 ts kanel (malt)
1/2 ts. nellik (malt)
1 ts. bakepulver
1 1/4 dl. fløte (kremfløte)
3 eggeplommer
ca. 1/2 kg hvetemel
Jeg bruker den store kjøkkenmaskinen, først med visp, så med eltekrok.
Jeg begynner med å gjøre smøret mykt. Det blir mykt etter et halv minutt i mikroen på lav effekt – eller etter en time eller lenger i romtemperatur. Smøret skal altså være mykt, ikke smeltet. Så har jeg smøret og sukkeret i kjøkkenmaskinen med visp og visper dette til det blir luftig og lyst. (= Rør romtemperert smør og sukker hvitt). Så bytter jeg ut vispen med eltekroken, deigen blir for tung for piskeren.
Jeg maler mandlene i den lille manuelle mandelkvernen min og jeg finner fram resten av ingrediensene.
Jeg har i en og en av ingrediensene av gangen, i den rekkefølgen de står i oppskriften. Jeg kjører maskinen litt for hver ingrediens, så alt blir godt blandet.
Jeg har i melet tilslutt, ikke mer mel enn at deigen såvidt kan rulles til en kule i hånden. Det pleier å bli passe med den mengden som står i oppskriften.
Jeg pakker deigen inn i plast, og former den avlang og flat så det blir plass til den i kjøleskapet og den blir lett å skjære opp. Jeg legger den i kjøleskapet og lar den ligge over natten.
Det er lurt å ta deigen ut av kjøleskapet et par timer før jeg skal begynne å rulle opp nøttene. Da er ikke deigen så hard å jobbe med og peppernøttene hever bedre. Jeg skjærer ut passende biter, ruller dem i henda og legger på bakepapir på stekebrett.
Stekes: ca. 190 – 210 grader 8 – 11 minutter, midt i ovnen.
Men alle ovner er forskjellige, så prøv deg fram til hva som blir riktig tid/varme. De skal være gyllenbrune, ikke for mørke.
De er veldig myke når de kommer ut av ovnen og kan lett gå istykker, så jeg drar bakepapiret over på en rist og lar det ligge litt før jeg plukker peppernøttene av bakepapirer og legger dem luftig på rist til avkjøling. De må være helt avkjølt før de legges i tett boks. Holder seg «til påske» (om de ikke blir spist opp).
Peppernøttene er sprø utenpå og litt myke og seige inni. Det skal de være. Det er sukaten som gir den effekten.
Det er en svett jobb å bake mange. Jeg pleier å ta det siste uka før jul, på kvelden når det er juleprogram på radioen. Blir i julestemnig av sånt. Også har det vel blitt tradisjon at det kommer noen inn på kjøkkenet og «prøvesmaker» et brett eller to. 😉
16/12 2007: Årets peppernøttdeig ligger i kjøleskapet. Jeg baker 2 x oppskriften iår. Jeg har redigert teksten litt i oppskriften idag etter at jeg laget deigen. Jeg skal bake dem ut i morgen, tenker jeg.
17/12-07: Og nå er årets peppernøtter i boks. Jeg tok noen bilder og har satt dem inn her.
5/12-08:
Jeg laget deigen til årets peppernøtter igår. Det blir 4 x oppskriften iår. Og siden mengden er så stor pisket jeg først smør og sukker i piskebollen, så tok jeg det over i bakebollen som jo er litt større. Det holdt bare såvidt. Det er nok lurere å lage så stor porsjon i to omganger, ja…. må huske det til neste år. Jeg skal bake ut ikveld.
5/12-09:
Jeg har laget årets peppernøttdeig idag. Den ligger pakket inn i plast i kjelleren. Iår blir det 3 x oppskriften. Mengden gikk såvidt i den hvite piskebollen.
Jeg er visst ikke særlig flink til å huske tidligere års erfaringer; jeg vet jo egentlig at jeg burde ha pisket smør og sukker i den hvite, deretter fortsatt med resten av jobben i den litt større metallbollen.
Men det er jo en svak mulighet for at jeg sjekker dette notatet før jeg lager peppernøtter om et år igjen. 😉
7/12-09: Peppernøttene er i boks.
Jeg bruker eggehvitene til kokosboller iår også.
12/12-10:
Årets peppernøtter er i boks. Det ble 3 ganger oppskriften iår. Og jeg husket å sjekke notatet fra ifjor og brukte derfor begge bakebollene mine. Det var lurt! 🙂
14/12-11:
Årets peppernøtter er i boks. Oppskriften x 3. Jeg laget deigen igår (med svenskesmør, det er smørmangel for tiden): Smør og sukker i piskebollen, deretter tok jeg alt over i den store bakebollen og fortsatte derfra. Lot deigen ligge kjølig i kjelleren over natten. Deigen fikk veldig bra konsistens og peppernøttene holdt formen og hevet fint under stekingen. Jeg stekte dem på 200 grader varmluft iår (ett brett av gangen).
13/12-12:
Jeg laget deigen igår. Oppskriften x 4. Jeg brukte begge bollene + at jeg laget deigen i 2 omganger (piske halvparten av sukker/smør i plastbollen, ta dette over i metallbollen, deretter piske den andre halvparten smør/sukker i plastbollen, bytte ut vispen med eltekroken, og fortsette med en halvpart av ingrediensene i hver arbeidsbolle). Det var lurt. Planlegger å bake ikveld.
Tillegg på kvelden: Har bakt ut. De er gode iår også! Husk til neste år (og dette vet jeg jo, men glemte altså iår): Deigen kan godt ligge på kjøkkenet i et par timer, til den blir romtemperert, før jeg begynner på bakingen. De første peppernøttene hevet seg dårlig, de hevet bedre etterhvert som deigen ble varmere. Det er jo lettere å jobbe med mykere deig også! jeg stekte på 190 grader varmluft i 8 minutter, ett brett av gangen.
9/12-13:
Jeg laget deigen igår og bakte ut idag. Første gang med min nye kenwood major. Oppskriften x 4. Laktosefri kremfløte. Jeg tok halvparten av ingrediensene i hver bolle, rørte sukker og smør med flexi-spaden og resten av jobben med K-spaden. Fant fram alt mens jeg laget første halvparten, så den andre bollen gikk kjapt å røre sammen. Kenwood klarte jobben fint! Jeg stekte 2 brett av gangen med 56 på hvert brett, varmluft 190 grader 9-10 minutter. Stekingen og utbakingen gikk raskt og oversiktlig og jeg telte derfor opp ordentlig for første gang (tror jeg): med den størrelsen jeg lager på pepoernøttene, så er opskriften på 200 stk, ikke 300 som jeg alltid har trodd. Jeg forandrer det i selve oppskriften.
12/12-13:
Oppdaget at de er litt for bløte, uten crunch, de skal jo være crunchy utenpå og myke/seige inni. Jeg ga alle sammen 6 minutter i varmluft 190 grader, 2 brett av gangen. Da ble de bra! Jeg bør nok gi dem etpar minutter ekstra i varmluftsovnen min til neste år: f.eks. 190 grader i 11-12 minutter 2 brett. Jeg lærer den nye ovnen av erfaring! 🙂
13/12-14:
Lager årets deig. Mengde og fremgangsmåte som ifjor (men ikke laktosefritt). ca 3,7 dl eggehviter fra 12 egg i kjøleskapet. (1 eggehvite veier ca 30 gram og er på ca 0,3dl. Kjekt å vite når jeg skal lage noe av dem).
14/12-14:
Steker peppernøttene. 2 brett 2+4, 190 grader varmluft, i 10 minutter (jeg prøvde med 12 og deretter 11 minutter, ,men det ble for mye). Jeg avkjøler dem på brettene i stativet og de ettersteker akkurat passe på brettene, så de blir perfekt stekt, crunchy utenpå og litt seige inni. 🙂
Det funka utmerket med stativet. Jeg satte platene på stativet etterhvert som jeg rullet peppernøttene, altså før steking – og avkjølte dem på stativet etter steking, før jeg dro dem over på bakerist så de ble helt avkjølt. Supert samlebånd.
7/12-15: Jeg lager peppernøttdeig x 2.
8/12 steker, som ifjor. Det ble litt under 7 brett.
12/12-16:
Jeg lager deigen og legger i plast i kjelleren over natten. Det blir x4 iår.
13/12: Baker ut. Som jeg noterte i 2014, men nå har jeg 2 bakestativer og flere rister, så det er enda greiere. Lar peppernøttene stå og ettersteke på platene i det ene stativet, deretter heller jeg peppernøttene over på rist som jeg setter på det andre stativet for å avkjøles helt. De blir sprø på utsiden og myk-seige inni. Perfekt!
18/1: Ca halvparten igjen, så x2 til neste år holder kanskje?
12/12-17:
Lager deigen x3 i 2 arbeidsboller. Men jeg helte ved en feil en eggehvite i deigen(!) Hva nå? Jeg veide deigene før jeg blandet alt i én bolle, jeg kjørte maskinen litt for å fordele den ene hviten godt i alt før jeg delte deigen igjen (etter vekt) og blandet inn melet.
Jeg legger deigen innpakket i kjøleskapet. Planlegger å steke imorgen. Det står 8 eggehviter i et glass i kjøleskapet til f.eks kokosmakroner. (1 eggehvite veier 30 gram)
13/12-17: Steker som i -16. De ble akkurat som de pleier!
8/12-18: Lager deigen x4. Legger i kjøleskapet i 2 poser og planlegger å dele jobben med å rulle og steke på 2 dager. Eggehviter av 12 egg i kjøleskapet i et rent syltetøyglass. 4 til kokosboller, 4 til Kokosmakroner og de 3 siste til vepsebol.
9/12: Legger en av posene på kjøkkenet i ca en time, ruller ut og steker. Som i – 16.Det ble ca 7 brett. Slett ikke slitsomt; det er smart å dele jobben på to økter!
10/12-18; Andre økt. Det ble 8 brett idag.
6/12 -21
Ifjor var jeg nyoperert. Iår lager jeg peppernøtter igjen!
Oppskriften x3. Det ble 11 brett med 56 på hvert brett (55 på det siste) = 615 stk. 190 Varmluft 2 og 4 i 10 min. Det siste brettet Varmluft, midt i ovnen, 9 min.
De smaker akkurat som de pleier, sier gubben fornøyd! 😀
Hei Lene,
Jeg ser at du har samme oppskrift som vi har i vår familie! De er fabelaktig gode! Jeg bruker ikke bakepulver, har et helt egg i tillegg til eggeplommene, halvparten så mye pepper, og dobbelt så mye av de andre krydderne, 75 g mandler og 1 1/2 dl krem, men ellers identisk.
Visste ikke at den kom fra Schønberg Erken!
Helmer
Moro at du også baker disse på andre siden av jordkloden. 🙂
[…] – fra Lenes Oppskrifter, tysk variant fra Mat på Bordet, fra […]