Vi har fått et medlem av familien med laktoseintoleranse, derfor lager jeg endel typiske melkeretter med de laktosereduserte eller laktosefrie produktene som finnes i butikkene nå. (Her er litt nyttig info om laktoseintoleranse).
Idag laget jeg vafler med utgangspunkt i dobbelt porsjon av den vanlige vaffeloppskriften min, med noen små forandringer: Jeg brukte laktosefrie/laktosereduserte melkeprodukter, hadde i litt mer mel og jeg erstattet 1/4 av bakepulveret med natron. Vaflene ble veldig gode og det ekstra melet og natronen gjorde vaflene tykkere og faktisk litt bedre enn den vanlige oppskriften min, så jeg tror nok jeg tar med meg den erfaringen dit!
Ingredienser til ca 20-22 laktosereduserte vafler:
11 dl. hvetemel
1 ts. salt
1,5 ts. bakepulver
0,5 ts natron
8 ss sukker
2 ts. hjemmelaget vaniljesukker – eller vanlig vaniljesukker fra butikken.
2 ts. kardemomme (valgfritt, jeg liker kardemomme i vaflene)
10 dl. tilsammen av ca 2/3 laktosefri youghurt og ca 1/3 farris eller lignende (rent mineralvann med kullsyre, uten tilsatt smak). Men «man tager hva man haver», idag ble det sånn: 5 dl laktosefri youghurt, ca 2 dl. lactoseredusert melk og ca 3 dl Ramløsa uten tilsatt smak.
8 egg4 ss. smeltet, avkjølt smør
Utstyr:
Bolle og håndvisp eller kjøkkemaskin med visp. Vaffeljern.
Fremgangsmåte:
Bland sammen det tørre i bollen. Hell i det våte unntatt smøret. Pisk sammen til det blir en jevn røre.
La røra stå og svelle i minst en halvtime på kjøkkenbenken, hvis den skal stå lenge, bør den settes i kjøleskapet.
Smelt smøret mens røra sveller og la det bli avkjølt før du pisker det i røra.
Pisk opp røra før steking.
Varm opp vaffeljernet, ha gjerne litt smør i jernet.
Spis vaflene nystekte med syltetøy, laktosefri rømme, sukker eller hva du liker.
Hvis det blir rester: Kalde restevafler er underlig godt med f.eks ost eller skinke.
Legg igjen en kommentar