Til ca. 10 plater:
5,5 dl. hvetemel
1/2 ts. salt
1 ts. bakepulver (eller 3/4 ts bakepulver og 1/4 ts natron)
4 ss sukker – eller 3-4 ss honning
1 ts. vaniljesukker
1 ts. kardemomme (valgfritt, jeg liker kardemomme i vaflene)
5 dl. tilsammen av 2/3 kefir og 1/3 farris* (= ca. 3,5 dl. kefir og 1,5 dl. farris)
4 egg
2 ss. smeltet smør
Utstyr:
Bolle og håndvisp eller kjøkkemaskin med visp. Vaffeljern.
Fremgangsmåte:
Ha alt det tørre i en bolle, bland, ha i væsken, visp sammen så det blir en jevn masse. Ha deretter i eggene, visp sammen. Visp i det smeltete smøret tilslutt.
La røra stå og svelle i minst en halvtime i kjøleskapet. den kan godt stå noen timer.
Pisk opp røra før steking.
Varm opp vaffeljernet, ha i litt smør i jernet før du steker den første vaffelplata.
Spis vaflene nystekte med syltetøy, rømme, sukker eller hva du liker.
Hvis det blir rester: Kalde restevafler er underlig godt med f.eks ost eller skinke.
Vurdering:
Dette er en velprøvd oppskrift. Gode vafler som hever seg i jernet.
Denne mengden blir ca 1 liter vaffelrøre. Røra er grei å helle på rene melkekartonger når man skal ta med ferdig, hjemmelaget røre til f.eks en dugnad. Husk å riste kartongen før bruk!
Jeg laget disse vaflene til en dugnad i barnehagen for mange år siden, og oppskriften min sto visst på oppslagstavla der i noen år. Og det er jo litt morsomt.
Jeg har ikke testet om det går greit å brukte fruktose istedenfor sukker i vaflene, men hvis jeg prøver det, bør nok vaflene stekes på lav varme.
* Når jeg skriver Farris mener jeg rent mineralvann med kullsyre, uten tilsatt smak.
Tillegg 10/6-08: Jeg laget disse vaflene med 3-4 ss honning istedenfor 4 ss sukker i helgen. Det ble veldig gode vafler. Jeg skriver det inn i oppskriften.
Tillegg 26/11.11: Jeg laget laktosereduserte vafler idag med litt mer mel og erstattet litt av bakepulveret med natron, veldig vellykket. Jeg har brukt litt mer mel alle de siste gangene jeg har laget vafler og forandrer derfor den vanlige oppskriften fra 5 dl. hvetemel til 5.5 dl.
Tillegg 25/3-12:
Vi feirer den internasjonale vaffeldagen i dag og tar sommeren på forskudd med å steke og spise ute i deilig mars-vær på verandaen. Årets første verandamåltid! 🙂
Legg igjen en kommentar