Hvordan tørke urter:
Legg et klede/kjøkkenhåndkle på en rist oppå stekebrett. Legg urtene du skal tørke oppå i ett lag. Sett stekeovnen på 40-50 grader og sett inn i ovnen med ovnsdøra på gløtt. Brukt gjerne varmluft om ovnen har det – med mindre varmluftsvifta på ovnen din er så sterk at den tar tak i urtene inni ovnen.
Sjekk innimellom og snu litt på urtene. La ligge til de er knusktørre. Det tar gjerne over natten.
Oppbevares tørt og mørkt.
Nå har jeg fått urtetørker, så jeg bruker jo den isteden. Men det går altså fint ann uten også.
Jeg leser om urtene før jeg bruker dem, i bøker og på nettet.
Her er en fin side om urter på norsk.
Her er en fin side om urter på engelsk.
Tillegg 9/9-09: Jeg har lagt til en setning om bruk av varmluftsovn etter tips i kommentarfeltet om at varmluft kan blåse urtene «veggimellom» i ovnen.
Har du prøvd å tørke Stevia?
[…] det i urtetørkeren min ved siden av meg her jeg sitter ved datamaskinen. Hvordan tørke urter? Se her i oppskriftsbloggen min. Imorgen er det også meldt sol og fint vær, så da fortsetter jeg nok innsamlingen av årets […]
Synnøve: Ja, jeg tørker steviabladene på samme måte som jeg tørker andre urter. Oppbevares tørt og mørkt. Det dufter deilig søtt av tørket stevia! 🙂 Litt om tørking av stevia, med bilder her: https://nuftenoft.wordpress.com/2007/08/29/stevia-i-urtete/
[…] fant en oppskrift i bloggen “Lenes oppskrifter” og fulgte den med noen modifikasjoner. Etter å ha knepet av alle bladene, la jeg dem på et […]
Modifikasjonene var altså at jeg ikke tok sjansen på å bruke et kjøkkenhåndkle i ovnen, og at varmluftsfunksjonen fikk bladene til å fyke rundt. Men ellers takk for god veiledning 🙂
He, he. Det er sannsynligvis forskjellig styrke på vifta til varmluften fra ovn til ovn. Din er nok sterkere enn min! 🙂
[…] jeg har ikke tørket et eneste eple ennå, jeg har ikke tørket urtesalt ennå, jeg har nesten ikke tørket urter […]
[…] Jeg høstet dill og sitronverbena til tørking, de ligger nå til tørk i urtetørkeren min. Du kan lese om å tørke urter i oppskriftsbloggen min: Å tørke urter. […]
[…] tørker jeg Monarda og Tysk estragon – jeg bruker det til te. Se her om tørking av urter i oppskriftsbloggen […]
Da kom jeg på denne jeg, Lene…hadde samlet en stor pose med urter, Googlet for jeg tenkte å bruke stekovn/varmluft for å tørre – hadde gjort det litt annerledes før. Tror jeg bare tørker en porsjon jeg til det er knusktørt, knuser det og bruker det slik, eller kanskje knuser med havsalt? Det gjorde jeg med de forrige jeg tørket i micro-bølgeovn. Ville ikke bruke den nå, for det antentes med flammer to ganger inni der. Tar ikke risken på det. Hva synes du Lene: Er det best å oppbevare litt tørkede urter uten salt, eller er det greit å blande med salt med en gang?
Begge deler går greit. Jeg tørker urter uten salt og oppbevarer dem uten salt.
Men når jeg skal lage urtesalt blander jeg salt og urter ferske, kjører i mikser til grøt og tørker. Da går de sammen til en enhet.
Du kan jo prøve deg frem.