Vi har en nokså stor pose brun ris (fullkornsris) i kjøkkenskapet og vi har brukt av den noen ganger, men resultatet har enten vært halvkokt al dente-ris, grøtete rismos, eller enda verre: Grøtete al dente-ris.
Men igår fikk jeg servert perfekt brun ris, svigerdatter hadde stått for riskokingen.
Risen ble luftig med passe konsistens, hverken «al dente» eller grøtete.
Oppskriften kom fra bloggen Frøken Makeløs, der hun deler sine erfaringer om å koke brun ris: Hvordan koke perfekt brun ris.
Kortversjon av hennes oppskrift:
Hell tørr ris i en sikt og skyll godt med kaldt vann, kok opp mye vann i en kjele med litt salt, hell risen i det kokende vannet, la koke uten lokk i 30 minutter, sil den kokte risen i sikten, la risen lufte seg i sikten i et halv minutt, hell risen tilbake i kjelen, (ikke på den varme plata), sett lokk på kjelen og la stå i 10 minutter. Ferdig!
Tusen takk, Frøken Makeløs!
Takk!
Jeg har også grublet på hvordan (og ikke minst hvor lenge) dette skal gjøres perfekt.
Bare hyggelig, det er tydelig at det er mange flere enn jeg som har lurt på hvordan man skal koke brun ris 🙂
Jeg praktiserer også slik riskoking med godt resultat 🙂 Leste det et eller annet sted og det fungerer hver gang. Har prøvd den samme metoden med hvit ris men det gikk ikke så bra 😆
Har testa denne framgangsmåten nå, etter råd herfra. Funker veldig bra!