2008 er det internasjonale potetåret. Så da passer det jo godt å starte året med oppskriften min på hjemmelaget potetmos.
Jeg trodde potetmos var potetmos fra pose inntil jeg kom i prat med en svensk dame, bosatt i Norge. Hun skjønte seg ikke på dette med den norske posepotetmosen. Ekte potetmos er jo så lett og raskt å lage, billig er det også, sa hun. Og jeg gikk hjem og prøvde. Dette var for 4-5 år siden og nå er det ikke ofte jeg kjøper potetmosposer i butikken.
Så hvilken potetsort er best til potemos? En som er melen. Altså ikke fast. Men jeg kjøper sjelden poteter fordi jeg skal lage potetmos, det er heller omvendt: Jeg får lyst på potetmos og lager av de potetene jeg har i huset.
Da jeg laget potetmosen på bildene her i oppskriften brukte jeg den potetsorten som heter Beate. Du kan lese om de forskjellige potetsortene på frukt.no, de har en egen liste med forskjellige norske potetsorter.
Hjemmelaget potetmos som hovedrett til 2 personer:
6-7 poteter i biter – med eller uten skall
vann så det dekker potetbitene (ikke salt i vannet)
1/2 løk hakket smått
1/2 ts flytende buljong (eller en kvart buljongterning)litt melk (gjerne varm)
litt smør – eller olje (gjerne varm/smeltet)
litt av vannet fra kokingen
litt salt og pepper
evt. litt gressløk
Tilbehør:
stekt bacon i biter – eller noe annet, f.eks kjøttrester etter gårsdagens middag
revet ost
rømme
Fremgangsmåte:
Jeg begynner med å skrelle potetene – eller bare vaske dem (jeg synes potetskrell i potetmosen er helt ok, men det er ikke alle som er enig med meg i det). Jeg deler potetene i småbiter, skreller løken og hakker/skjærer løken smått.
Jeg legger poteter og løk i en kjele og heller i vann så det dekker, har i en liten klunk flytende buljong eller en kvart buljongterning. Jeg setter kjelen på platen og koker opp.
Mens potene koker lager jeg istand tilbehøret: Jeg steker bacon – (eller skjærer opp noe kjøttrester i småbiter), river ost og finner fram rømme.
Potetbitene skal koke til de er møre. Det tar ca 10-15 minutter. De kan godt være så møre at de går i stykker. Jeg heller fra vannet, men tar vare på litt av vannet.
Så tar jeg fram potetmosedingsen min. Jeg fant min på et loppemarked for noen år siden, men lignende (i plast) selges i nesten alle store matbutikker – og der de selger kjøkkenutstyr.
Jeg moser potetene og løkbitene.
Jeg heller i litt melk og litt smør eller olje (smør smaker bedre, olje er sunnere) og rører rundt med potetmoseren eller med en visp eller sleiv. Jeg har i litt av vannet fra kokingen, rører rundt og har i mer smør/melk/kokevann til det blir en passe potetmos-konsistens. Ikke før blaut og ikke for stiv.
Det er vanskelig å gi nøyaktige mål fordi potetene trenger mye eller lite væske alt ettersom hvor mye tørrstoff det er i dem (melne poteter har mye tørrstoff). Tilslutt har jeg i salt og pepper – jeg smaker og har i litt mer om jeg synes det er nødvendig. Hvis jeg har gressløk i huset blander jeg det inn i potetmosen (det er gressløk i potetmosen på bildene).
Dette blir ekte potetmos = den har litt klumper i seg, det skal den ha. Hjemmelagte potetmos smaker nydelig og er veldig rask og lett å lage. Billig, rask og sunn mat.
Potetmosen kan serveres som hovedrett med f.eks litt stekt bacon, revet ost og rømme. Eller som tilbehør til middag, da kan du halvere mengdene.
Tips: Jeg har ofte flere rotgrønsaker enn potet i mosen, feks. gulrot og kålrot. Det blir veldig godt.
Bildene i oppskriften er fra en dag jeg laget dobbelt porsjon, altså middag til 4: 13 poteter, 1 løk osv.
Har du prøvd å ha ett eller to egg oppi? (Eller: eggeplommer er hva du er ute etter, hviten kan settes til side i en kopp). Det er godt, men kanskje for spessielt interesserte…
Forøvrig smaker det fantanstisk med fløte i stedet for melk.
Ja, da jeg laget posepotetmos hadde jeg ofte et egg i. Jeg pleide å piske egget ut i den kalde melken som skal oppi etter at vannet har kokt opp. Det gir posepotetmosen litt mer smak og næringsinnhold.
Men jeg har faktisk ikke prøvd egg i hjemmelaget potetmos – ennå. Takk for tipset!
Fløte istedenfor melk høres også veldig godt ut. 🙂
Potetår, Henrik Wergeland-år og Geirr Tveitt-år. Jeg burde ha gjettet det.
Potetmos med baconbiter ved siden av høres godt ut – det synes husbonden også 🙂
Baconbiter har jeg jo i fryseren, så den kombinasjonen skal prøves snart!
Hjemmelaget potetmos er godt!
Her dropper vi melken og løken, men det er et spørsmål og smagen og bagen og alt det der du vet.
Bruker alle slags poteter med hell.
Jeg er inne i en brødbakebyge for tiden og det dufter så deilig.
Mat er gøy og det siste året har jeg visst blitt et skikkelig matvrak – hehe
Du kan forresten mose kalde kokte poteter i brøddeigen og få et saftig og godt brød!
I dag har jeg laget svele i stedet for pannekaker til tomatsuppen – i mangel av søtmelk.
Oppskrift på bloggen min 🙂
Du burde forsøke kålgrøt (diger poorsjon):
1 middels kålrot (helst ikke vokset – kjøp i oktober/november – da er den god og verken treen eller bitter)
3-5 gulrøtter
4-5 store poteter
2-3 buljongterninger
vann
grov kvernet pepper
ev. salt
Tilbehør:
stekt bacon
lettsaltet kjøtt (vi bruker oppskjært svinefilet som vi salter ned et par dager før bruk) og/eller røkt middagspølse
Skrell og tern opp gulrøttene og legg dem mederst i en stor kaseroll.
Skrell og tern opp kålroten og legg den over gulrøttene. Skrell og tern poteten til sist (rekkefølgen er vesentlig fordi gulrøttene trenger lengst koketid for å bli møre. Av samme grunn bør gulrotbitene være minst).
Ha i vann til det når undersiden av bitene på toppen (da blir mosen passe våt). Legg i buljongterningene. La koke til alle bitene er møre. Grovmos med et potetmosjern. Konsistensen skal være som litt løs risengrynsgrøt.
Server med kokt saltkjøtt og middagspølse og stekt bacon. Litt baconfett has over «grøten» på tallerkenen.
Kålgrøten kan fint fryses i porsjonsbokser.
Ehm… men slankemat vet jeg ikke om det er – vel – man spiser faktisk uante mengder rotgrønnsaker og om man bremser bacon, fett og pølse og får i seg mest svinekjøtt er den vel faktisk ursunn.
Smg*: Kålgrøt må prøves ut. Absolutt! 🙂
til ekte vossakorvpølser er det godt med et skrellet grønt eple i potetmosen. det kokes til mos sammen med potetene som vanlig. da blir den frisk og syrlig, noe som passer godt til sødmen i pølsene, potetene og gjerne en smakfull brun saus (gulerøtter og selleri gjør susen!).
awef: Artig. Eple i potetmos har jeg aldri hørt om. Men det høres godt sånn som du beskriver det. Det må jeg prøve en gang.
[…] norsk i dag, lå hun nesten øverst på Google på «potetmos», fordi hun hadde en god potetmos-oppskrift. Det viste seg også at folk som har laget en oppskrift en gang og vært fornøyd, kommer tilbake […]