Jeg har eksperimentert meg fram til Svart bærmos (aronia*- søtmispel**- og eple-mos) i noen år nå. Iår har jeg sett en oppskrift på aroniasyltetøy på nettet. Den samme oppskriften står flere steder. I den oppskriften moser de ikke bærene, men koker bærene hele og har i smak (kanel og vanilje), sukker og litt mer. Jeg ville teste hvor stor forskjellen ble. Å bare koke bærene er jo selvsagt mye enklere enn å måtte koke, mose og sile.
Jeg tok opp etpar kilo aroniabær fra fryseren (aronia er
søtere etter en tur i fryseren):
Til venstre: Jeg begynte med å varme opp de frosne bærene i kjelen. Midten: Jeg lot dem koke noen minutter. Planen var jo å bare koke uten å mose eller sile bærene, men jeg smakte litt på de kokte bærene og lot være. Høyre: Men å teste ut noe som ligner min egen oppskrift uten fancy maskineri er jo også et eksperiment, så jeg moste bærene gjennom en vanlig metallsil over en annen kjele.
Til venstre: Resultatet ble ca 1/3 harde stoffer (skall ol) og 2/3 saft og bærkjøtt. Maskineriet mitt (se bilde og omtale under «Svart bærmos 2007») er mye mer effektivt enn håndkraft og en sil, ja. Midten: Jeg gikk ut i hagen og plukket inn noen epler, fjernet skall og kjernehus, delte eplekjøttet i biter og lot koke med i noen minutter. Høyre: Jeg moste eplebitene med stavmikser før jeg rørte inn certo syltepulver og sukker og helte syltetøyet på glass. Det var veldig flytende mens det var varmt.
Venstre: Det ble 3 glass og en skål av ca 2 kg bær/eple. Midten: Idag, etter en natt i kjøleskapet, var syltetøyet stivt som gele Høyre: – og veldig godt på en skive brød. Det minner nokså mye om det jeg laget ifjor av aroniabær, eple og søtmispelbær.: Svart bærmos 2008.
Må det siles?
Men jeg angret litt på at jeg ikke hadde våget å teste ut om aroniabær kan kokes som vanlig syltetøy, uten å sile. Så jeg tok opp en liten mengde fra fryseren og tok en runde til:
Jeg hadde i litt eplebiter (eple passer godt sammen med aronia smaksmessig synes jeg), og kokte opp. Lot koke i et kvarters tid.
Deretter moste jeg bær/eple-massen med stavmikser. Det ble en forholdsvis jevn, tjukk mos. Jeg hadde i sukker og certo syltepulver i samme mengdeforhold som den første runden – og helte syltetøyet på glass. Jeg smakte idag. Det var altfor surt med tyggemotstand fra bærskallene og derfor ikke egentlig så veldig godt.
Konklusjon:
Ja, det må siles. Å lage godt syltetøy av aroniabær innebærer å måtte sile syltetøyet/mosen. Men det går ann å gjøre det gjennom en vanlig metallsil, man trenger ikke kjøkkenmaskin med dyrt tilbehør.
Oppskriften omregnet til 2 kg. frukt:
ca. 1.3 kg. kokt, most og silt aroniabær
ca. 0,7 kg. kokt og most eple
1 pose certo syltepulver
500 gram sukker
* Aronia = Aronia melanocarpa – svartsurbær.
** Søtmispel= amelanchier alnifolia – bærsøtmispel
[…] Tillegg: I kveld skrev jeg et langt innlegg om aroniasyltetøy til oppskriftsbloggen min, og noen ganger blir det sånn at å ha 2 blogger + å være litt sløv = å skrive innlegg på feil blogg. Nå har jeg flyttet det dit det skal stå: Aroniasyltetøy med eple. […]
jeg synes det er litt «rart» at det ikke kan kokes som solbær,stikkelsbær eller rips.Ingen av de bæren moses før man lager syltetøy.
Alle de bærene har «skall».
Jeg har i alle fall laget det som vanlig syltetøy med sukker mengde 5oo g til en kg bær.
Blandet noe med tyttebær og det blir enda mer likt solbær.
Det ble helt fint.
Siden svartsurbæret er i slekt med rogn er epler ypperlig som i syltetøyet.Det blandet vi på skolekjøkkenet og det ble veldig godt.
Brit Lien
Det er jo en smakssak. Det er selvsagt ikke noe galt i å lage aroniasyltetøy med hele bær, men jeg likte ikke smaken og konsistensen på mitt lille forsøk på å lage aroniasyltetøy med hele bær. Sannsynligvis fordi jeg brukte ca halvparten så mye sukker som du beskriver at du brukte.
Med 500 gram til 1 kg bær (=1 kg sukker til 2 kg bær, så døyver vel sukkeret den sure smaken fra bærskallene.
Jeg foretrekker å ha mye mindre sukker i syltetøy jeg lager selv (250 gram til 1 kg. bær = 500 gram sukker til 2 kg bær).
jeg er ukjent med aroniabær, men veldig interesert. har de stener? hvor finner man de? Jeg lurer på om vi har de i hagen. Hva er de mest kjennlige kjennetegnene?
Aronia – Svartsurbær brukes endel som hekk, veldig vanlig. Ikke stener i bæra. Sure, men bedre på smak etter frost eller en tur i fryseren. Søk etter aronia på Google , så finner du masse bilder og omtale. Selges på de fleste hagesentre vil jeg tro. Kort om dem: Sure, svarte, litt store bær i klaser, de henger lenge på buskene, saftige og søtere nå i oktober, mye blåfarge fra bæra. røde blader høst. Her er litt mer http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/aron_mel.htm
Hei! Spennende lesning! 🙂 Vi har fått noen få bær på hekken vår for første gang, så jeg er helt ny på dette. Skal bærene virkelig henge på busken helt til oktober? Hvordan ser jeg at de er modne?
Hilsen nybegynner 🙂
Jeg pleier vel å høste dem i september, men det er jo forskjellig rundt om i landet og etter hvordan sommeren har vært, når de blir modne.
De blir saftige, store og svarte når de er modne. Sjekk ved å plukke ett bær, bit over, sug på det i munnen og smak. Før de er modne er de tørr-sure i munnen, når de er modne er de saftige og har begynt å få litt sødme. De blir enda søtere etter å ha vært frosset ned (fryser eller frostnatt).
Tusen takk for tips 🙂
Inger Lise
Kjøpte et tre pga de fine høstbladene og visste da ingen ting om Aroniabærene som kom på det. Mannen min brukte å laget syltetøy uten å knuse eller sile bærene men blandet med hageblåbær og epler, ble godt syltetøy som mange har skrytt av. Jeg har også laget saft, litt spesiell smak men det er jo så sunt.
[…] søtt, så har du en kraftfull sirup du kan bruke for saft eller smakssetting. – Aroniasyltetøy med eple– Aroniasyltetøy med eple og søtmispel – Aroniasyltetøy med cognac […]
Jeg pleier å knuse bærene før koking (da blir kanskje skallet mykere også? ). Jeg blander med bringebær! Veldig godt, og visstnok vitenskaplig bevist at bringebærene hjelper kroppen til å ta opp de gode vitaminene/ antiosidantene som er i Aronia bærene!
Jeg har laget syltetøy av aroniabær og bringebær ca 50/50 på vanlig vis uten å sile og blandet det med oppskårete hvalnøtter (de som ligner på en hjerne), og det er bare helt nydelig, så man behøver absolutt ikke sille!!!! Hilsen Sissel, gammel husmor