Årets urtesalt er i boks (dvs pose)! Urtesalt med smak av min egen hage – kortreist og usprøyta!
Urtesaltet passer som krydder på kald mat (f.eks på egg), i varm mat (f.eks. på kjøtt som skal stekes), i dressinger, i kjøttrøre, på fisk…. Ja, på det meste der jeg ellers ville brukt salt.
Ingrediensene iår ble: Løpstikke og glatt persille med stilk. Blader av: oregano, bjørnerot, fransk estragon, timian, sitronverbena, rosmarin. Grønnsaker: Gul løk, pipeløk (blader og løk), gulrot og tomater. Også grovt havsalt. Alt (unntatt saltet) fra egen hage:
Jeg lager det på samme måte som i fjor. Kortversjon: De 4 literne løpstikke som har ligget i fryseren siden jeg høstet inn 9. juni + 2-3 liter forskjellige urter som jeg høster inn ferskt fra hagen + litt grønnsaker ferskt fra hagen (løk, tomat, gulrot) + 3 dl. grovt halvsalt.
Alt kjøres i hakker/blender/matbereder før jeg tørker “grøten” på bakepapir i 50 grader til det er helt sikkert – 100% – uten noen som helst tvil tørt. Det er bedre å tørke urtesaltet noen timer for mye enn en halvtime for lite.
De siste årene har jeg tørket urtesaltet i urtetørkeren, men iår tørket jeg i den nye ovnen min, den har tørkefunksjon: 50 grader, tørkefunksjon, 2 brett på 1. og 3. høyde i ovnen. Det tok 2 døgn før alt var 100% tørt.
Da alt var helt tørt kjørte jeg det i matbereder (her er halvparten før det blir knust/malt):
6-7 liter urter + noen grønnsaker + salt blir ikke så veldig mye når alt er ferdig tørket og malt fint. Det er mye smak i et lite dryss av urtesaltet mitt! 🙂
23/9-14: Urtesalt 2014
Årets urtesalt blir cirka som fjorårets. Jeg høstet og frøs ned ca 4 liter løpstikke (blader og stilker) i våres. Idag plukket jeg inn etpar liter av diverse urter (blader og grønne/myke stilker) og litt grønsaker fra hagen: Flatpersille, fransk estragon, salvie, timian, bjørnerot, rosmarin, sitronverbena, noen få blader søtverbena, pipeløk, kinesisk gressløk, løk, tomater og en liten agurk. Jeg hadde også i 2-3 dl maldonsalt. Jeg kjørte alt til en grøt i foodprosessoren og tørker i ovnen som ifjor på 50 grader, tørkefunksjon, rille 2 + 4. Jeg regner med at det kommer til å ta 2 døgn som ifjor.
[…] høstet inn ramsløk og laget årets ramsløkpuré. Og jeg har høstet inn løpstikke til høstens urtesalt. Jeg fryser ned løpstikken, for det er nå den er fin – de andre urtene i urtesaltet trenger […]
Det så spennende ut så det skal jeg prøve.
Hilsen Elisabeth fra Hagebloggeren.no
[…] Tørker årets urtesalt i ovnen 24/9 Tørker urter i urtetørkeren. Fransk estragon, søtverbena, sitronverbena, […]