Det er jo snart jul, så det er på tide å bruke gresskarene mine mens de fortsatt er fine, faste og friske. De har ligget trygt og frostfritt i kjellertrappen siden jeg høstet dem inn i oktober.
Årets 2 gresskar ble til ca 6 kg gresskarkjøtt, 4 kg i gresskarsyltetøy, en halvkilo som puré i fryseren som jeg kan bruke til gresskarkake en gang i vinter og – 1.5 kg til chutney.
Forberedelse:
Jeg vasker de hele gresskarene, tørker dem og smører dem inn med olje (f.eks. billig rapsolje). Jeg gjør ikke noe mere med dem før bakingen. Jeg setter dem hele inn i ovnen, på rist over ovnsplate. De baker på 175 grader i ca 1.5 time for det minste gresskaret og drøye 2 timer for det største.
Men jeg googlet dette endel først, det er mange oppskrifter om å bake hele gresskar, der man skal stikke hull på gresskaret før bakingen for at det ikke skal sprekke (eksplodere) inni ovnen. Og jeg har stukket hull i gresskarene mine før bakingen i etpar år nå og all væsken har rent ut under bakingen. Det blir noe ordentlig søl. Iår hadde jeg lyst til å sjekke om dette virkelig er nødvendig. Det finnes nemlig også oppskrifter uten denne stikkingen før baking. Så jeg ga meg ikke før jeg fant ut litt mer.
Nå vet jeg bedre: Det er ikke nødvendig å stikke hull i gresskaret før bakingen når skallet er smurt inn med olje. Jeg regner med at det er fordi skallet blir litt mykere av oljen – og derfor sprekker det ikke under bakingen. All væsken blir værende inni gresskaret = Gresskarkjøttet damper i sin egen væske, blir mørt og saftig og beholder all smak.
Å sjekke om de er ferdige: Jeg trykker på skallet, når skallet gir etter, det kjennes mykt under – og en kniv går inn «som i smør», er gresskaret ferdig bakt.
Jeg lot dem ligge en god stund (en times tid) og avkjøle før jeg skar dem opp, fjernet innmat/frø og skall. Selve gresskarkjøttet delte jeg i små terninger.
Dette ble 7 små glass med chutney:
1,5 kg. gresskarkjøtt i små (ca 1×1 cm) terninger.
500 gram brunt sukker
5 dl. eplecidereddik
500 gram ren, kokt eplemos fra fryseren – eller eple uten skall og kjerner skåret smått
5 løk – hakket smått
3 røde chili, uten frø – hakket smått
1 bit ingefær ca 3-4 cm x 2 cm – hakket smått
1 fersk hvitløk – eller 3-4 hvitløkskløfter – hakket smått
2 sitroner, cest (revet skall uten det hvite) og juice.
litt salt
litt pepper
Alt dette blandes i en stor kjele og står og koker i ca en time under lokk. Jeg rører innimellom.
Jeg gjør klar rene, varme glass til chutneyen.
Jeg smaker innimellom – mer sødme? mer syre? Denne er litt for sterk i smaken for meg (litt mye chili) mens den fortsatt er glovarm i kjelen, men samtidig med en veldig god og lang ettersmak av den samme chilien. Og jeg vet jo at en chutney runder seg litt av når den får stå noen uker, så jeg stoler på at den blir bra som den er!
Jeg liker at ting jeg lager holder seg i kjøleskapet etter at glasset er åpnet, så jeg avslutter med å ta kjelen av platen før jeg rører inn resten av ingrediensene:
1 pose certo syltepulver
2 ml ascorbinsyre
2 ts atamon flytende.
Jeg heller chutneyen på rene, varme glass og setter dem i kjelleren.
Og sånn ser den ut når den er ferdig!:
21/11-13:
Fjorårets chutney falt i smak og jeg har laget årets gresskachutney idag. Sånn cirka samme oppskrift og fremgangsmåte som ifjor. Jeg hadde 1,2 kg gresskarkjøtt, så jeg økte mengden eple litt med noe rå skiver og noe kokt, ren mos, begge fra fryseren. Det ble 6,5 små glass. Ellers samme mengder som ifjor.
30/11-14:
Litt forandret fra fjorårets. Ca. samme fremgangsmåte som ifjor. Mørkere (og mer tiltalende) i fargen, god på smak. Av ett av årets små gresskar:
1,2 kg rått gresskarkjøtt, skåret smått.
500 gr brunt sukker
1 flaske (ca 5dl) eplecidereddikk
500 gr div tørket bær og frukt (rester etter baking av Christmas cake og pudding)
5 løk hakket i foodprosessor
3 røde chili uten frø hakket med løken i foodprosessor
1 hvitløk hakket smått
en bit fersk Ingefær ca 4 cm x 2 cm hakket i foodprosessor
2 sitroner, Cest og saft
Salt, pepper
+ litt mer brunt sukker for å runde av eddiksmaken.
1 pose certo syltepulver
1/2 ts c-vit
Dette ble 5,5 små glass.
Legg igjen en kommentar