Jeg pleier å lage små yorkshirepuddinger når jeg først slår til med oksestek. Idag lager jeg oksestek på den langsomme måten, etter oppskriften min på kalvestek: kalvestek, langstekt i leirgryte.
Sammen med dagens oksestek skal jeg servere poteter, saus, salat – og små yorkshirepuddinger.
Midt på dagen, mens steika steiker, lager jeg selve røra. Røra er veldig enkel og er lett å gjøre større eller mindre etter hvor mange som skal spise, jeg tar nemlig utgangspunkt i volumet på eggene.
Dette blir ca 12 yorkshirepuddinger stekt i en 12 stk muffinsform: *
Egg: 5 medium egg målt opp i et halvlitersmål (det ble 2.5 dl av disse 5 eggene).
Melk: Like mye i volum som eggene, altså 2.5 dl. melk – jeg bruker laktoseredusert lettmelk fordi en i familien har laktoseintoleranse.
Mel: Like mye i volum som eggene, altså 2.5 dl siktet hvetemel.
Jeg kakker eggene i et målebeger og noterer meg hvor mye det blir. Jeg måler opp melk og mel.
Jeg heller egg og mel i en piskebolle, pisker godt sammen så det ikke er klumper, heller i melken og pisker alt sammen. Jeg setter så røra i kjøleskapet og lar den stå der, minst i en halvtime. Gjerne i flere timer.
Når steika er tatt ut av ovnen for å hvile under aluminiumsfolie, setter jeg ovnen på 220 grader (evt. 200 grader varmluft). Jeg finner fram et 12 stk muffinsbrett, heller i litt rapsolje, så det såvidt dekker bånn i formene og setter muffinsbrettet inn i stekeovnen.
Der skal det stå og bli skikkelig varmt – gjerne så varmt at oljen begynner å ryke.
Når det er ca 20 minutter til middag tar jeg røra ut av kjøleskapet, pisker den opp, tar det glovarme muffinsbrettet ut av ovnen, heller røre ca halvveis opp i muffinsformene – det begynner å bruse med en gang den kalde røra møter varm olje – jeg er rask, uten å skade meg selv på den varme oljen og muffinsbrettet – og fordeler røra i formene. Jeg setter muffinsbrettet inn i ovnen igjen – midt i ovnen – og lukker ovnsdøra. Ovnsdøra skal være lukket helt til de er ferdige!
Gjennom ovnsvinduet kan jeg se at de vokser, men døra må ikke åpnes for å sjekke dem før de har stått i minst 15 minutter. De er ferdige etter ca 20 minutter i min ovn.
Når de er ferdige, tar jeg dem ut av formene og plasserer dem på et fat/i en kurv.
Serveres sammen med saus – sausen helles oppi puddingen – og kjøtt, poteter og grønt mens de fortsatt er varme. Men de er også gode kalde utpå kvelden, f.eks. med syltetøy (hvis det er noen igjen, da).
Litt om yorkshirepudding: Dette er jo en tradisjonell engelsk rett og derfor er det tusen oppskrifter og masse meninger om hvordan det skal lages. Jeg liker denne oppskriften, den er enkel å følge – og de blir gode.
En historisk artighet: Opprinnelig (i gamle dager) ble yorkshirepudding servert sammen med saus som en forrett, altså før måltidet – for å spare på kjøttet.
Jeg har forandret fremgangsmåten litt etter egne erfaringer siden første gang jeg våget å prøve meg som yorkshirepuddingbaker, men oppskriften min kommer opprinnnelig herfra: The Best, Quick and Easy Yorkshire Pudding Recipe
* Egg er forskjellige i størrelsen – derfor blir det forskjellig mengde røre hver gang – noen ganger blir 5 egg derfor for mye røre for en 12 stk muffinsform, andre gang for lite. Idag ble det litt for mye. Jeg har laget med 4 medium egg før – da blir det alltid for lite for en 12 stk, muffinsform. 4 store egg holder sannsynligvis til en 12 stk muffinsform.
Tillegg neste dag: Siden jeg hele tiden prøver å perfeksjonere meg, så noterer jeg at neste gang skal jeg prøve etter den metoden som er beskrevet her. Kort om forskjellene i oppskriftene: Det er uten salt. Først blande egg og mel, deretter piske inn melk. Uten litt kaldt vann rett før.
Tillegg 27/1-13: Jeg prøvde med denne lille forandringen idag: «Det er uten salt. Først blande egg og mel, deretter piske inn melk. Uten litt kaldt vann rett før». Og de ble perfekte! De holder på formen etter stekingen og smaker som de skal! Jeg forandrer derfor oppskriften litt. Jeg satte dem inn øverst i ovnen – de hevet seg så mye at noen av dem satte seg fast i grillen i taket inni ovnen min(!) Neste gang setter jeg dem i midten igjen.
31/12-13: Første gang med ny ovn, varmluft og 2 brett samtidig.
6 egg ble til ca 18 stk. Varme opp ovnen og brettene med fett på 230 Varmluft. Sette ned til 200 Varmluft når jeg har helt i røren. la stå i 20 min. Rille 1 og 4. Nyttårsmoro å se dem heve i ovnen:
Perfekt! Til neste gang: Litt mindre rapsolje enn «helle av til det renner ut nederst «-metoden. Prøve neste ganger med «bare så det dekker bunn» . De var nemlig litt våte av olje + Kanskje kjøpe silikonbrett?
Legg igjen en kommentar