Det er bare meldt fare for nesten-frost inatt, men jeg tar ingen sjanser og har høstet ferske urter og grønnsaker fra hagen til årets urtesalt idag.
Fremgangsmåte som ifjor: Urtesalt 2011.
Kortversjon: De 4 literne løpstikke i fryseren som jeg høstet inn i slutten av mai + 2 liter forskjellige urter som jeg høstet inn fra hagen idag + litt grønnsaker fra hagen idag (løk, squash, tomat, agurk) + 3 dl. maldonsalt.
Alt kjøres i hakker/blender/matbereder. Jeg tørker «grøten» på bakepapir i 50 grader til det er helt sikkert – 100% – uten noen som helst tvil tørt.
Ingrediensene iår ble:
Løpstikke, gressløk, kinesisk gressløk, seiersløk, timian, bjørnerot, fransk estragon, persille, sitronverbena, rosmarin, salvie, oregano, tomat, agurk, squash, gul løk og maldonsalt. Alt (unntatt saltet) fra min hage. Usprøyta og friskt.
Nå tørker urtesaltgrøten ved siden av meg her – 10 brett i urtetørkeren. Jeg regner med at det tar et drøyt døgn før alt er 100% tørt.
Tørking i stekeovn: Fordel grøten utover bakepapir, døra på gløtt, 50 grader, snu rundt innimellom. Det kan ta 2 døgn før alt er fulltstending tørt.
Når de urtegrønne «grøt-skorpene» er helt tørre kjører jeg alt fint i matbereder/hakker/blender. Oppbevares tørt og mørkt.
Urtesalt er godt på kald mat og godt i varm mat.
Tillegg 22/9: Årets urtesalt er ferdig og smaker akkurat som det skal – hvert gram er fullpakket med smak fra min hage!
Volum: 6 liter sammenpakkete urteblader + 3 dl. maldonsalt ble til ca 4 dl. ferdig tørket og oppmalt urtesalt.
Vekt: 3 dl. maldonsalt veier 150 gram og det ferdige urtesaltet veier 350 gram, altså består det tørre urtesaltet av 43% maldonsalt og 57% urter.
[…] Men imorgen er det oktober og Jeg har begynt å gjøre sånt jeg helst må gjøre for den første frosten kommer: Jeg har tatt inn de sarte fra verandaen, de står nå trygt i planterommet i kjelleren. Her er de da de ble satt ut i våres. Jeg har tatt stiklinger av diverse sommerblomster + har begynt å høste frø av de jeg vil ha til neste år også. Jeg har laget årets eplemos. Jeg har laget årets urtesalt. […]
Selger du noe av urtesaltet ditt? Hørtes innmari spennende ut 🙂
Takk for hyggelig kommentar, men nei, så proff er jeg ikke. Jeg bare lager til eget bruk inkludert julepresanger til familie og venner. 🙂