Jeg har et ungt ferskentre i hagen, i år er første gang det blir nok fersken til både en kurv med fersken på bordet – og litt til syltetøy. Dette er altså mitt første forsøk på å lage syltetøy av fersken:
Ingredienser:
500 gram fersken uten skinn og sten
250 gram eple uten skall og kjerne.
1,5 dl. vann
en liten sprut sitronsaft
200 gram sukker
litt under 1/2 pose certo syltepulver
litt under 1 ml (1 kryddermål) askorbinsyre (c-vitaminpulver)
Fremgangsmåte:
Som alltid når jeg lager syltetøy, jeg gjorde først klar rene, varme glass.
Deretter laget jeg selve syltetøyet:
Jeg begynte med å flå fersknene ved å skjære et kryss i skinnet og legge dem i kokvarmt vann i noen minutter – deretter i kaldt vann. Da var det lett å dra av skinnet. Deretter skar jeg dem opp i biter og fjernet stenen. Eplene skrelte jeg, fjernet kjernehuset og delte i biter.
Jeg målte opp vekten og regnet om fra min vanlige oppskrift på syltetøy (2 kg frukt, 4 dl. vann, 500 gram sukker, 1 pose certo og ca 1/2 ts askorbinsyre).
jeg kokte opp fersken, eple, vann og litt av sukkeret. Lot koke til frukten ble mør, noen biter var litt store, så jeg moste frukten litt istykker. Så tok jeg kjelen av plata og rørte inn resten av sukkeret blandet med certopulver og c-vitaminpulver. Jeg helte syltetøyet på rene, varme glass.
Resultatet er søtt og smakfullt. Gyllent. Passe konsistens. 2/3 modne, saftige, søte ferskner og 1/3 syrlige epler (gravensten) passer utmerket sammen! 🙂
Nå har jeg 1 glass i kjelleren til en vinterdag og et kvart glass i kjøleskapet!
Ferskensyltetøy september 2017:
Endelig et år med masse fersken:
6/9-17
Nesten modne nedfalls + noen fra treet + ett nedfalls åkerø-eple = 1 kg uten skall og sten. Ellers som oppskriften fra 7/9-12. Det ble ett stort glass til kjelleren og et halvt lite glass til kjøleskapet.
10/9-17
Igår bestemte jeg meg for å høste resten av ferskenene, men pga regnet utsatte jeg det til idag. På vei ut med bikkja idag morges oppdaget jeg at hageporten sto åpen, flere halvspiste fersken lå utenfor gjerdet – noen hadde vært på ferskenslang her i natt! Det gjør meg ikke noe at barn går på epleslang i hagen min, men ferskenslang midt på natta! Jeg ble sint og lei meg!
Etter morgenturen med bikkja hadde jeg roet meg ned og så at de øverste grenene på treet forsatt bugnet av modne fersken.
Jeg høstet inn alle + noen Filippa-epler. 4 fersken var helt uten flekker og ligger i fruktkurven, resten laget jeg ferskensyltetøy av. Det ble 2,5 kg ferskenkjøtt uten sten og skall og 500gr eple uten kjerne og skall. = 3 kg fruktkjøtt. Ellers som oppskriften tilpasset 3 kg. Det ble 7 glass + en liten skål.
Før og etter, fra hage til glass:
Gi assosiasjoner til barndommen. Mmmmm. 🙂