Rabarbrakompott er en gammeldags dessert, den ser kanskje ikke veldig spennende ut, men smaker deilig søtt og friskt av forsommer og varme junidager. En enkel dessert som kan lages på formiddagen så den rekker å bli kald før middag – eller den kan lages dagen før og stå i kjøleskapet over natta.
Ingredienser, dessert til 5:
750 gram rabarbra skåret i ca 2 cm lange biter.
7,5 dl. vann
2 dl. sukker
—–
4,5 ss potetmel og 4,5 ss kaldt vann
Fremgangsmåte:
Ha rabarbra, vann og sukker i en kjele, kok opp, rør litt. La koke i noen minutter til rabarbraen er kokt istykker (eller bare til den er mør om du liker biter i kompotten).
Ta kjelen av plata.
Rør potetmel og kaldt vann sammen til det blir flytende, hell i en tynn stråle ned i kjelen mens du rører hele tiden. Sett kjelen tilbake på plata og gi et raskt oppkok (til de første boblene kommer).
Hell over i en bolle som passer, strø litt sukker på toppen (så det ikke blir snerk), legg over plast og sett kjølig fram til middag – den kan godt stå over natten.
Serveres som den er eller f.eks. med melk (som på bildet), iskrem eller vaniljesaus og evt. litt sukker.
Jeg bruker samme oppskrift til andre kompotter av det jeg har av bær og frukt i hagen. Men jeg bruker litt mindre sukker når jeg lager kompott av søtere frukt enn rabarbra, se her: Eplekompott.
Hej,
Jag jobbar för sajten AlleOppskrifter.no och försökte kontakta dig men kan inte hitta någon kontaktinfo. Vi såg att du har goda recept i din blogg och vi rekommenderar att du tittar runt på sajten och kikar på «Matbloggtoppen».
Vill du vara med och få dina recept indexerade på sajten så behöver du bara registrera dig på http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen och embedda din kod för att mäta statistik så är du med!
Här kan du se hur många som är med i Matbloggtoppen på AlleOppskrifter.no – http://www.alleoppskrifter.no/matbloggtoppen
Förhoppningsvis kan just din blogg ligga etta på Matbloggtoppen!
Med vänliga hälsningar,
Emilie
emilie@alleoppskrifter.no
Hei Lene!
Igår laget jeg jordbærsyltetøy med blå Jam syltepulver. Det skal være omtrent det samme som Certo, bare at du får et stivere syltetøy. Jeg brukte 2 kg bær, 1 kg sukker og 1 pose Jam pulver, akkurat som det stod på pakken. Syltetøyet stivnet ikke. Det ser ut som flytende gele i bunnen med bærene på toppen. Vet du hva som kunne ha skjedd? Er det noe jeg kan gjøre for å redde syltetøyet?
Hilsen
Svetlana
Jeg har noen ideer om hva som kan ha skjedd, men det kommer jo ann på hva du gjorde.
Syltetøyet skal koke opp igjen etter at du har rørt det sammen med Jam-pulveret. Gjorde du det? (det er forskjellen på Jam og Certo – Jam skal koke opp, certo skal ikke koke opp igjen).
Kokte du syltetøyet godt? Du skriver at bærene ligger på toppen, da høres det ut som de er hele – og hele, ukokte bær blir jo liggende på toppen av enhver væske.
Rørte du alt sammen grundig så jampulveret ble helt oppløst? Jampulveret kan ha sunket til bunn og ikke blandet seg godt sammen med resten av syltetøyet.
Hva du kan gjøre? Det går sannsynligvis ann å koke alt opp igjen. Rør godt sammen mens du koker det opp, og så ha det tilbake på glass. Du behøver ikke ha i mer Jam.
Lykke til! Og fortelle hvordan det gikk!
Hei igjen og tusen takk for et raskt svar!
Jeg laget syltetøyet i to omganger. Brukte 2 kg bær i hver omgang. Jeg kokte opp bærene først, og så hadde jeg i pulveret. Lot det koke 2-3 minutter, som det stod på Jam posen. Så lot jeg første ladningen koke litt til sammen med sukkeret. Det gjorde jeg ikke med den andre ladningen. Jeg lurer på om ikke det er årsaken til at det første syltetøyet ikke stivnet. Kan jeg ha tatt livet av Jam ved å koke så lenge?
Bærene er ikke hele, men delt opp i biter. Jeg rørte godt, så jeg er sikker på at både Jam og sukkeret er oppløst.
Jeg vet faktisk ikke hva som er årsaken, men det høres jo ut som du har funnet svaret selv. Jeg bruker ikke Jam, så jeg vet ikke hva som skjer om man koker for lenge med jam i.
Hei! Jeg kokte opp syltetøyet på nytt og lot det koke en stund. Tok i en pose Jam (til 4 kg bær), og da stivnet syltetøyet og ble veldig godt. Takk for hjelpen! 🙂
Hilsen
Svetlana