Idag er dagen for årets urtesaltproduksjon. Samme fremgangsmåte som ifjor: Urtesalt 2010
Jeg begynte i juni med å fryse ned 4 liter løpstikkeblader, se her i hagedagboka mi: Årets første høst
Idag plukket jeg inn ca 2 liter andre urter + løk, noen små squash og tomater.
Årets oppskrift:
Løpstikke, persille, kinesisk gressløk, sitronverbena, bjørnerot, fransk estragon, luftløk, pipeløk, oregano, rosmarin, rød løk, hvitløk, squash, tomat. 3 dl. Maldonsalt.
Alt sammen ble kjørt sammen til en passe fuktig grøtlignende masse i foodprosessor. (Passe fuktig = så den ikke renner utover, men er fuktig nok til at saltet løser seg opp),
Jeg tørker urtesaltgrøten på 50 grader i urtetørkeren min. Jeg legger grøten på bakepapir, på annenhver side på hvert brett, så den varme luften kan strømme fritt opp igjennom brettene. Jeg bruker alle de 13 brettene mine til denne mengden.
Det tar tid å tørke urtesaltet:
Et drøyt døgn i urtetørker på 50 grader, Jeg bytter litt rundt på brettene underveis, så alle brettene blir ferdig tørket samtidig.
Eller etpar døgn i stekeovn på 50 grader med døra på gløtt. Jeg snur litt rundt på grøtmassen underveis.
Det er bedre å tørke den for lenge enn for kort.
Når grøten er helt, hundre prosent, absolutt, og uten tvil tørr kjører jeg den i foodprosessoren til det blir et fint urtepulver klart til bruk i varm og kald mat, på ost, egg og annet pålegg, som smakstilsetning i supper, gryter, kjøttrøre osv. Urtesaltet oppbevares tørt og mørkt.
Her er tidligere oppskrifter:
Urtesalt 2007
Urtesalt 2008
Urtesalt uten salt 2009
Urtesalt 2010
[…] ramsløkpuré. Idag høstet jeg løpstikkeblader og frøs ned 4 liter blader til høstens urtesalt (lenke til fjorårets urtealt). Jeg høster løpstikken til uretesaltet nå, for det er nå bladene er friske og fine. Planten […]
[…] har høstet ca 2 liter urter og litt grønsaker til årets urtesalt idag. Fremgangsmåte som ifjor: Urtesalt 2011. Kortversjon: De 4 literne løpstikke i fryseren som jeg høstet inn i slutten av mai + 2 liter […]