Jeg har hatt besøk av journalist og fotograf fra Fredrikstad blad + 2
ungdomskoleelever som er på arbeidsuke i avisa. Tema: Å lage mat fra bunnen kontra ferdigprodukter – og litt om «Lenes oppskrifter». Jeg laget en kjapp omelett med litt grønt fra hagen til dem. Jeg skal si ifra når det kommer i avisa.
Tillegg 16/6: Det kom i avisa idag, 16/6. Men bare i papirutgaven, ikke på nett. En venninne har scannet inn artikkelen for meg, jeg legger det inn nederst i innlegget.
Omelett kan lages til én eller mange, beregn 2 egg pr. person.
Enkel omelett til én:
2 egg
2 ss. kaldt vann
en klype salt og litt pepper.
Litt olje og/eller smør eller margarin å steke i.
Varier med: urter, rester fra gårsdagens middag skåret smått, ost. Det du liker og har blir bra i en omelett. «Man tager hva man haver» 😉
Fremgangsmåte, den korte versjonen:
Jeg varmer panna, gjør klar ingrediensene, steker omeletten raskt i varm panne. Ferdig.
Fremgangsmåte, den lange versjonen:
Jeg varmer opp stekepanna, har i litt olje og litt smør, venter til smøret først smelter, bruser, slutter å bruse.
Mens stekepanna varmes opp kakker jeg eggene i en bolle, har i vann, salt og pepper og pisker det lett sammen.
Og jeg gjør klar det som skal være i omeletten:
Hvis jeg skal ha i middagsrester varmer/steker jeg dem først og legger dem så tilside på en tallerken før jeg steker selve omeletten.
Hvis det bare er urter / ost som skal være i omeletten steker jeg det ikke opp på forhånd. Jeg bare kutter opp urtene litt smått.
Når smøret slutter å bruse heller jeg eggeblandingen i den varme panna, jeg lar det ligge i ro i noen sekunder, beveger så litt på eggemassen ved å dytte den noen cm langs bunnen av panna med en stekespade her og der så det flytende på toppen renner ned mot bunnen, men uten at jeg rører så mye at det blir eggerøre, omeletten skal henge sammen. Når den såvidt begynner å stivne fordeler jeg tilbehøret (urter/ost/middagsrester) over. Jeg fortsetter å bevege litt på omeletten mens den steker ferdig.
Jeg tar pannen med omeletten av plata mens den fortsatt er litt bløt på toppen. Du kan godt brette omeletten dobbelt, det gjør ikke jeg – dvs. jeg får det ikke til…. 😉 Omeletten ettersteker fra varmen i panna uten å bli tørr.
Da folka fra Fredrikstad blad var her hentet jeg litt urter fra hagen og laget omeletten med gressløk og luftløk (kan erstattes av vårløk). Og siden jeg ikke hadde pepper for hånden (pepperkverna er ødelagt) hadde jeg også i litt bjørnerot som smaker litt sterkt og fint kan brukes som erstatning for pepper i en sånn enkel omelett.
Jeg serverte det på en skive av jordskokkbrødet mitt.
Her er artikkelen, scannet inn fra Fredrikstad blad:
Faksimile fra Fredrikstad blad 16/6-11
Idag står det i avisa, i Fredrikstad blad – http://www.f-b.no/ Men det ser ut som den bare er i papiravisa og ikke på nettet. Nåja, that’s life!
Hvis noen leser artikkelen i avisa: Det har sneket seg inn en liten feil i teksten i avisa, om brusende smør i panna. Det riktige er å legge i panna når smøret slutter å bruse.
Mmm! Ingen grunn til å kjøpe kartonger med illesmakende «ferdigomelett» !
«Hundredeogfemtiprosent hyperaktiv entusiasme»!
Herlig!
He, he.