Jeg trodde hjemmebakte knekkebrød betød hard kjevlejobb og tunge tannknekkerbrød, men disse knekkebrødene skal ikke kjevles og de blir lette og sprø. Også smaker de godt og er sunne! 🙂
Det var lillesøsteren min som tipset meg om disse knekkebrødene og jeg har sett den opprinnelige oppskriften flere steder på nettet.
Jeg har prøvd meg litt fram og har (as usual) forandret oppskriften bittelitt fra den opprinnelige.
Ingredienser til 2 stekebrett:
2 dl. fin sammalt rug
1 dl. havregryn
1 dl. chiafrø
2 dl. havrekli
2 dl. solsikkekjerner
1 dl. sesamfrø
1 dl. hakkete valnøtter
1 dl. linfrø
1 dl. kruskakli
1 ts salt – eller Seltin/LO-salt
7 dl. vann
Fremgangsmåte:
Nesten ikke noe jobb, men det tar litt tid:
– Jeg setter ovnen på varmluft 155 grader. Tillegg: Ny ovn 2013: Varmluft 155 i 50 min, Varmluft 100 i en time. Døra lukket. To brett.
– Jeg har alle ingrediensene i en bolle og blander med en sleiv. Det blir en tynn grøt. Grøten står og sveller i ca 15 minutter.
– Jeg legger bakepapir på to stekebrett og fordeler grøten på de to brettene. Jeg drar grøten utover i et jevnt lag på brettene, f.eks med en stekespade.
Tips: Jeg legger plast over grøten og hele brettet, da kan jeg bre grøten jevnt utover med henda. 18-liters plastposene de selger på Nille er helt perfekte i størrelse til dette. Jeg drar av og kaster plasten.
– For at de ferdige knekkebrødene skal bli litt penere å se på, sikter jeg litt fin, sammalt rug oppå.
– Jeg setter brettene inn i ovnen, varmluft 155 grader.
– Jeg lar de stå i ca 10 minutter før jeg tar ut brettene og ruter opp passende knekkebrødbiter. Dette er enklest å gjøre med et pizzahjul.
– Jeg setter brettene inn igjen og lar de stå i 40 minutter til, de steker altså tilsammen ca 50 minutter i 155 grader.
– Deretter senker jeg temperaturen til 100 grader og setter ovnsdøra på gløtt. Knekkebrødene tørker i ovnen på 100 grader med døra på gløtt i ca 1 time – til de er helt tørre.
Jeg pleier å ta ut brettene etter ca halvgått tid, løsne knekkebrødene fra bakepapiret, knekke dem fra hverandre og evt. snu dem, så de tørker helt.
Når de er helt tørre legger jeg dem på rist til de er avkjølte. Deretter oppbevares de i tett plastpose eller i boks. De holder seg godt.
16/11-18: Jeg prøver med litt chiafrø i knekkebrødene. Istedenfor 2 dl havregryn, så tar jeg 1 dl havregryn og 1 dl chiafrø. Setter det inn i oppskriften. Ellers som vanlig.
Disse så gode ut, kanskje jeg kan overraske med hjemmelagde knekkebrød til uka 🙂
Hehe..tenk at lillesøster kunne bidra med noe 😉
Lillesøster: Ja, takket være deg blir det hjemmelagde knekkebrød innimellom her i huset også. 🙂
Forandringene fra oppskriften jeg fikk av deg er vel at jeg har erstattet halvparten av sesamfrøene med hakkete valnøtter for smakens skyld, litt mindre salt for helsens skyld, og meldryss oppå for bedre utseende.
Hei.
Tips til knekkebrød baking som jeg lager ofte.
Ta mindre vann, ca 5 dl, legg utover på 2plater og bruk engangshanske. Del i ruter med en slikkepott, og sett inn i 200* .La stå i 50min. De trenger gjerne litt lengre tid, avhengig av ovn, men det er unødvendig å ta de ut flere ganger, og dette går fortere. Jeg pensler bakepapiret med olje først, så slipper de lett fra papiret og det er letter å få massen utover.
Takk for tips! 🙂
Jula er på hell (selvom juletreet fortsatt står i stua) og jeg har en porsjon knekkebrød i ovnen i kveld. Det er på tide med litt fiber i kosten igjen!
Du har ikke bloglovin’ da? Så blir det litt lettere og følge deg 🙂