Nå er årets gresskarsyltetøy på glass og jeg har 14 glass med gyllent ingefærduftende syltetøy i kjellerboden min.
Det bør nok stå noen dager (egentlig skal det stå i en måned før bruk), men jeg kan ikke vente og smaker nok allerede til frokost imorgen tidlig, tenker jeg. Toast med gresskarsyltetøy til en kopp te, mm – deilig! Det er altfor lenge siden siste glass fra ifjor ble spist opp.
Venstre: Gresskaret i midten av august i hagen min. Høyre: Gresskaret før baking i ovnen. Det veide 6 kg. Sorten heter Cucurbita maxima Duchesne ‘Rouge Vif d’Etampes’ og egner seg utmerket til matlaging! 🙂
Jeg gjorde som ifjor, med å bake gresskaret i ovn først. Men: Jeg lot det stå inne i hele 2 timer + at jeg stakk noen hull i det før bakingen, derfor ble det overkokt og mye av væsken hadde rent ut av gresskaret. Idé til neste år: Del gresskaret i to og skrap ut frøene før baking, legg dem med snittsiden ned og bak til de er møre – en drøy halvtime?
Kortversjon av opprinnelig fremgangsmåten:
Første dag: Koke gresskarbiter i vann til det er møre, ta ut av vannet. Ha i en bolle med sukker, revet ingefær, sitronsaft. La stå kjølig til neste dag.
Neste dag: Koke opp under omrøring mens sukkeret løser seg opp, la småkoke i ca 15 minutter. Ta av plata. Ha i syltepulver + ascorbinsyre. Hell på rene, varme glass. Oppbevares kjølig. La stå en måned før bruk. Holder seg lenge.
Mengdene iår ble
3.7 kg. gresskar
5.5 dl. vann
275 gram ingefær
saften av 4 sitroner
3,7 kg. sukker
2 poser certo syltepulver
1 ml ascorbinsyre (c-vitaminpulver fra apotek) *(En skrivefeil har fulgt denne oppskriften i noen år, det skulle vært 1 ts ascorbinsyre til denne mengden.)
Og dette ble tilsammen 14 små glass med ferdig syltetøy.
Omregnet til pr 2 kg:
2 kg. gresskar
ca 3 dl. vann
2 kg. sukker
150 gram fersk ingefær
2 sitroner
1 pose certo syltepulver
1/2 ml. ascorbinsyre *(En skrivefeil har fulgt denne oppskriften i noen år, det skal være 1/2 ts ascorbinsyre.)
Tidligere oppskrifter på gresskarsyltetøyet mitt:
Gresskarsyltetøy (fra -06 og tidligere)
Gresskarsyltetøy med fruktose – 2007
Gresskarsyltetøy med sukker 2008
Gresskarsyltetøy 2009
Bruker du dette som syltetøy eller chutney Lene? Ser du kaller det syltetøy men jeg må nå spørre likevel. Har et svært et stående her som det var meningen å skjære ut forrige helg men det ble avglemt.
Dette er syltetøy (eller marmelade?) og jeg bruker det på brødskiva. Det har mye smak og passer utmerket på toast til frokost med en kopp te.
[…] Mengdene tilsvarer oppskriften jeg fulgte ifjor […]
[…] med fruktose – 2007 Gresskarsyltetøy med sukker 2008 Gresskarsyltetøy 2009 Gresskarsyltetøy 2010 Gresskarsyltetøy […]