Jeg høstet rødbetene mine igår, de hadde tålt noen minusgrader (heldigvis) og var like fine. Jeg sådde dem i våres fordi jeg så for meg sommerlige middager med nykokte eller nybakte rødbeter med smør og salt, men det ble det ikke noe av.
Nå har de blitt til syltede rødbeter isteden.
Jeg lette litt rundt på nettet etter oppskrifter på syltede rødbeter – og trakk ut det jeg likte fra flere oppskrifter. Jeg bestemte meg for å ta utgangspunkt i en oppskrift med løk og hentet inn sølvløk, pepperrot og hvitløk fra hagen. Jeg glemte (selvsagt) å ta bilder underveis – eller veie og telle nøyaktig, så mengdene er etter hukommelsen.
Ingredienser:
En drøy kg rødbeter
Noen løk (jeg brukte ca 8-10 halvstore sølvløk, men gul eller rød løk er like greit)
Lake:
1 liter 7% eddik
4,5 dl. sukker
1 hvitløkbåt delt smått
2 ts. sennepsfrø
12 nellikspiker
2 ts. karve
ca 2-3 cm pepperrot delt smått
engangshansker for å ikke bli rød på hendene
Fremgangsmåte:
Koke rødbetene møre:
Jeg skar av det grønne, men lot noen cm. av stilkene stå igjen på rødbetknollen. Jeg skar ikke i rotspissen.
Jeg vasket bort all jord, la rødbetene i kaldt vann med litt salt, så de ble såvidt dekket av vann. Satte på plata – kokte opp. Så gikk jeg i et annet rom, satte meg foran datamaskinen – og glemte tida – da jeg kom tilbake hadde kjelen kokt over og det var rødbetsaft utover komfyr og gulv…. 😳
Det viser seg at rødbetfarget vann er nokså lett å vaske bort!
Å huske til neste år: Pass på kjelen mens vannet koker opp og senk temperaturen så rødbetene ikke koker over, men koker rolig og greit. 😉
Jeg helte i mer vann og lot rødbetene koke videre til de var møre. De kokte nok i godt over en time.
Så helte jeg alt over i vasken, skylte med masse kaldt vann, tok på meg engangshansker og gnei av skall, rotspiss og restene av stilk/stilkfeste. Det gikk som en lek!
Jeg lot dem stå og avkjøle litt mens jeg vasket og gjorde klar rene, varme glass.
Skjære opp:
Jeg tok på meg engangshansker igjen og skar opp rødbetene i skiver, de store delte jeg i to før jeg skivet.
Jeg skar opp løken i halve ringer.
Laken:
Jeg renset og skar opp hvitløksbåten smått.
Jeg renset og skar opp pepperrotbiten smått
Jeg helte alle igrediensene til laken i en kjele:
Eddik, sukker, hvitløk, sennepsfrø, nellikspiker, karve og pepperrot og lot det koke opp.
Så tok jeg kjelen av plata og hadde i rødbet og løk.
Jeg lot dette stå og trekke i 5-10 minutter.
Jeg kokte det deretter raskt opp igjen før jeg helte det på rene, varme glass. Jeg fyllte glassene nesten fulle med rødbeter, løk og faste biter før jeg fyllte opp med laken.
Det ble litt lake til overs i kjelen – og det er jo greit, bedre å ha litt å gå på enn å ha for lite.
Dette ble 4 små glass.
Jeg satte 3 glass i matboden i kjelleren, og 1 i kjøleskapet.
Og idag smakte jeg og tok bilde:
Og jo, mine syltede rødbeter med løk og pepperrot ble helt ok – muligens litt mye smak, men jeg regner med at smakene vil roe ned og jevne seg etter litt lagring. Det smakte mye bedre enn kjøpe-syltede rødbeter ihvertfall! 😀
[…] Tillegg dagen etter: Det ble vellykket, så nå har jeg skrevet inn oppskriften i oppskriftsbloggen min: Syltede rødbeter med løk og pepperrot […]
Da skal jeg så rødbeter til neste år – og håpe på at jeg finner igjen oppskriften 🙂 eller kanskje jeg skal være så lur at jeg lagrer den.
Takk for tips 🙂
[…] Ifjor syltet jeg rødbetene etter en “moderne oppskrift” – de ble litt for sterke i smaken for meg. Iår lette jeg derfor fram oppskrifter fra husets gamle kokebøker, de varierte vilt mellom 100 gram (kokebok fra 70-tallet) og 250 gram (kokebok fra 30-tallet) sukker til 5 dl. sylteeddik (7%), så jeg bestemte meg for å prøve noe imellom, 200 gram: Ingredienser til 1 stort glass: […]