Ifjor laget jeg urtesalt uten salt = urte. Sunt, grønt og med mye smak, men veldig upopulært, jeg har masse igjen…..
Så iår har jeg bestemt meg for å lage urtesalt med salt igjen, men med litt mindre salt enn den opprinnelige oppskriften.
Jeg frøs ned masse løpstikke i mai, da løpstikken var på sitt beste. Det lå en pose på 2 liter og en pose på 4 liter i fryseren. Jeg brukte den største posen – så har jeg 2-liters posen om jeg får lyst til å lage en liten porsjon uten salt, f.eks. en variant med løpstikke og rotgrønsaker. Det kan bli et bra krydder tror jeg.
Dagens oppskrift:
4 liter løpstikkeblader fra fryseren – det tiner fort.
ca 2 liter tilsammen av: kinagressløk, gressløk, persille, bjørnerot, pipeløk, luftløk, salvie, fransk estragon, 4 gule løk, 1 liten squash og 1 gulrot.
Og 3 dl. fint havsalt.
Alt sammen ble kjørt sammen til en passe fuktig grøt i foodprosessor.
Jeg tørker urtesaltgrøten på 50 grader i urtetørkeren min.
Det tar tid å tørke urtesaltet: Et drøyt døgn i urtetørker på 50 grader, eller etpar døgn i stekeovn på 50 grader med døra på gløtt. Det er bedre å tørke den for lenge enn for kort.
Når grøten er 100% tørr kjører jeg den i foodprosessoren til den blir et fint urtepulver klart til bruk i varm og kald mat, på ost, egg og annet pålegg, som smakstilsetning i supper, gryter, kjøttrøre osv. Urtesaltet oppbevares tørt og mørkt.
Det er bilder og beskrivelser i tidligere oppskrifter:
Urtesalt 2007
Urtesalt 2008
Urtesalt uten salt 2009
Jeg har også lagd urtesalt i år også. Selv har jeg også prøvd å lage av tørkede urter, og det gikk veldig bra.
Når du bruker frossen urter, trenger du vell ikke tilsette «fukt», eller??? Urtene blir jo veldig fuktig når det har vært frossen.
LItt usikker på hva du spør om. Jeg tilsetter ikke noe ekstra fukt – annet enn den som er naturlig i urtene og grønsakene.
Denne naturlige fukten gjør at saltet løser seg fint opp i urtegrøtmassen.
[…] fortsatt er unge, friske – og mange. Jeg plukket og frøs ned 4 liter løpstikkeblader til urtesalt som jeg skal lage på sensommeren. Jeg fortsatte med å høste litt mer til fryseren: Persille, […]
[…] smak og behag f.eks rosmarin, løpstikke, estragon, laubær – det du liker og har. Jeg bruker urtesaltet mitt + ferske urter fra hagen. Salt og […]
[…] Idag er dagens for årets urtesaltproduksjon, samme fremgangsmåte og nesten samme oppskrift som ifjor: Urtesalt 2010. […]