Jeg hadde lyst på noe godt, men ikke altfor usunt, så jeg googla etter sunne blåbærmuffins. Jeg fant masse oppskrifter og en av dem, blåbærmuffins, så riktig så sunn ut, men muffinsene så ikke veldig gode ut. Men jeg skrev ut oppskriften, gikk på kjøkkenet og gjorde som jeg pleier: Jeg forandret oppskriften etter eget hode.
Resultatet ble søte, saftige og myke «skulle-ikke-tro-disse-er-sunne»-muffinser. Derfor skriver jeg inn oppskriften her så har jeg den til senere.
Jeg spiste noen og frøs ned resten. Rett fra ovnen var de myke og saftige og måtte spises med skje.
Frosne muffins i boks i fryseren.
Til venstre: en frossen muffins. Til høyre: Den har tint etter ca 30 minutter på kjøkkenbenken.
Etter en natt i fryseren vet jeg at de smaker like godt tinte som ferske, kanskje med en enda bedre ettersmak av blåbær og sjokolade.
Ca 24 nokså sunne blåbærmuffins med sjokolade:
Ingredienser:
1,5 dl. lettkokte havregryn
3 dl. eplemost250 gram fin, sammalt hvete (jeg brukte Fibra fordi jeg hadde det i skapet)
3 ts. bakepulver
1/2 ts. salt
200 gram sukker
300 gram blåbær (fra fryseren – eller ferske om du har)2 egg – pisket sammen
6 ss rapsolje50 gram 70% sjokolade – hakket smått.
Utstyr:
Stor bolle, liten bolle, sleiv, muffinsformer av papir, gjerne dobbelte former hvis du ikke har muffinsbrett å sette dem i.
Fremgangsmåte:
Sett stekeovnen på 170 grader varmluft (hvis du steker flere brett samtidig) eller 180 grader uten varmluft hvis du steker ett brett av gangen.
Bland havregryn og eplemost i en liten bolle. La dette stå og svelle i ca 10 minutter.
Bland sammen mel, bakepulver, salt, sukker, frosne (eller ferske) blåbær og den hakkete sjokoladen i en stor bolle.
Visp sammen eggene og ha det sammen med oljen i havre/eplemost-blandingen.
Hell det våte over det tørre i den store bollen og rør alt sammen med sleiv.
Fyll røren i muffinsformer – gjerne med skje.
Stekes:
2 brett samtidig: Varmluft 170 grader, ca 20-25 minutter.
1 brett: 180 grader, midt i ovnen i ca 20 minutter.
Sjekk med en pinne om de er ferdige.
Avkjøles på rist. La muffinsene være i papirformene, de går lett i stykker mens de er ferske.
Kan fint fryses, tines på ca 30 min på kjøkkenbenken.
22/1-11: Jeg bakte disse idag og glemte å holde av halvparten av sjokoladen for å strø den oppå. Det gjorde ikke noe. De er like gode med all sjokoladen inni – og muligens litt penere – jeg forandrer det i oppskriften. Noen flere erfaringer fra dagens bakst:
Hvis jeg bruker muffinsbrett: Sett 1 papir-muffinsform i hvert hull. Hvis jeg bruker bakeplate: Bruk 2 papir-muffinsformer til hver muffins så de holder bedre på formen.
Legg røra i formene med skje – jeg putter det inn i oppskriften.
Når jeg bruker muffinsformer oppi muffinsbrett er det lurt å la dem bli avkjølt stående i brettet.
Det ble 24, ikke 20 stykker, altså 2 fulle muffinsbrett, så jeg skriver inn riktig anntall i oppskriften.
Nam nam, disse så kjempegode ut 🙂