Årets gresskarsyltetøy smaker deilig søtt og sterkt av gresskar og ingefær. Like godt som fjorårets.
Men iår var jobben med å skjære opp gresskarene mye enklere enn den var ifjor.
Ifjor hadde jeg i mer ingefær enn oppskriften fordi jeg tenkte feil da jeg skulle regne ut mengden, men jeg fant jo fort ut at vi liker gresskarsyltetøyet enda bedre med mye ingefær.
Jeg har lest om det å ovnsbake gresskarene før oppskjæring, så iår hadde lyst til å ta sjansen – og jeg prøvde. Det var lurt! 🙂 Det var som å skjære i smør!
Jeg hadde to nokså store gresskar iår, de gikk såvidt inn i ovnen sammen på ovnsbrettet når de ble lagt på høykant inntil hverandre. Jeg gjorde ikke noe med dem før jeg satte dem inn. Men om de hadde vært skitne ville jeg rengjort dem først. Jeg satte ovnen på 200 grader og lot dem stå i ca en og en halv time (90 minutter). Jeg sjekket dem før jeg tok dem ut og kniven gikk rett inn – som i smør.
Her er de etter bakingen. Kanskje noen som kan kinesisk kan fortelle hva naturen har skrevet på gresskaret vårt? 😉 Jeg ventet litt før jeg skar dem opp og de var fortsatt glovarme inni. Obs! Lett å brenne seg på dampen!
Det gikk som en lek å skjære dem opp. Først delte jeg dem i to, deretter fjernet jeg det ytterste skallet og frø-innmaten.
Jeg skar opp det rene gresskarkjøttet i biter, veide – det ble 3,2 kg – og dampet dem i en kjele til de ble møre.
Det er mulig at jeg ikke hadde trengt å dampe gresskarkjøttet om jeg hadde bakt de hele gresskarene litt lengre før jeg skar dem opp. Jeg får teste med litt lengre ovnsbaketid til neste år.
Resten av arbeidsmetoden er den samme som jeg beskrev med bilder i 2007: Gresskarsyltetøy med ingefær, søtet med fruktose -2007.
Kortversjon:
Første dag: Koke gresskarbiter i vann til det er møre, ta ut av vannet. Ha i en bolle med sukker, revet ingefær, sitronsaft. La stå kjølig til neste dag.
Neste dag: Koke opp under omrøring mens sukkeret løser seg opp, la småkoke i ca 15 minutter. Ta av plata. Ha i syltepulver + ascorbinsyre. Hell på rene, varme glass. Oppbevares kjølig. La stå en måned før bruk. Holder seg lenge.
Ingredienser årets gresskarsyltetøy:
3,2 kg. gresskar – i biter
3,2 kg. sukker
240 gram fersk ingefær- revet, eller hakket smått i foodprosessor
saften av ca 3,2 sitroner
1.5 poser certo syltepulver
ca 3/4 ml ascorbinsyre (c-vitaminpulver fra apotek) *(En skrivefeil har fulgt denne oppskriften i etpar år, det skulle vært 3/4 ts ascorbinsyre til denne mengden.)
Omregnet til pr. 2 kg. gresskar:
2 kg. gresskar
2 kg. sukker
150 gram fersk ingefær
2 sitroner
1 pose certo syltepulver
1/2 ml. ascorbinsyre *(En skrivefeil har fulgt denne oppskriften i etpar år, det skal være 1/2 ts ascorbinsyre.)
Årets gresskar ble til 10 små glass syltetøy med en herlig smak av ingefær. Deilig på toast sammen med te til frokost.
Tidligere oppskrifter på gresskarsyltetøy:
Gresskarsyltetøy (fra -06 og tidligere)
Gresskarsyltetøy med fruktose – 2007
Gresskarsyltetøy med sukker 2008
Vurdering: Jeg hadde ikke i noe ekstra vann iår, det kunne jeg godt hatt. Jeg ser at jeg hadde det tidligere år.
Eg smakte gresskar for første gang i dag, og veit ikkje heilt om eg likte smaken på det. Litt uvant smak.
Blir litt nyskjerrig eg, kva brukar du gresskarsyltetøy til?
Som vanlig syltetøy på skive, eller til middag?
Mvh Mariann S
Jeg bruker gresskarsyltetøyet mitt som pålegg. Det er mye ingefærsmak i syltetøyet og jeg spiser det som frokostpålegg på brød eller knekkebrød sammen med en kopp te.
Syltet gresskar er noe helt annet og brukes som tilbehør til middag. Jeg liker ikke syltet gresskar, så det lager jeg ikke.
Gresskar smaker ikke mye alene, men det tar opp smakene til andre ingredienser. De forskjellige gresskarsortene smaker også forskjellig.
Hvordan var det gresskaret du smakte idag tilberedt?
Det gresskaret eg smakte var ganske enkelt berre vanlig gresskar. Smaken var vel ikkje so ‘stor’, men ikkje noke som frista til gjentagelse heller. Men det er vel sikkert ikkje meininga en skal ete det utilberedt heller 😉 Det var ei som hadde med seg i barnehagen for å skjere i det, og då måtte vi no smake litt på det som var inni 😀
Nei, rått gresskar er ikke noe å skryte av. Det får en helt annen smak (og selvsagt konsistens) etter varmebehandling.
Mmm, ser kjempegodt ut! jeg abonnerer på frukt og grønnsaker fra en økologisk gård i nærheten og når jeg får gresskar er jeg alltid på let etter nye måter å prøve det ut. Neste gang blir det dette 🙂
Jeg vil gjerne ha oppskrift på greskar syltetøy som jeg skal ha i fiskesuppe. Greskaret var skjert opp i litt store biter. Det har jeg smakt og det var så godt.
Er det noen som kan hjelpe meg.
Hilsen Kari
Sorry, jeg pleier ikke å lage syltet gresskar av den typen du beskriver, så jeg har ikke noen oppskrift på det. Men jeg ser at det ligger mange oppskrifter på syltet gresskar rundt om på nettet, f.eks denne på matoppskrift.no: http://www.matoppskrift.no/sider/oppskrift3474.asp