Tørkete epleskiver er sunt godteri fra egen hage. Kortreist, usprøyta mat uten tilsatt sukker. Deilige munnfuller med en ettersmak av syrlig, søtt og modent eple. Tar jeg en, så tar jeg en til og en til og…. Det finnes vel verre ting å være avhengig av. 😉
Eplene er fine iår og jeg tørker masse, så har vi eplegodteri til jul.
Ingredienser:
Epler
Litt sitronsaft og/eller litt sitronsyre
Utstyr:
Noe å dele, rense og skrelle eplene med, f.eks. potetskreller og kniv. Jeg bruker epleskjæredingsen min.
Noe å tørke eplene i, f.eks. stekeovn med døra på gløtt. Jeg bruker urtetørkeren min.
Fremgangsmåte:
Jeg gjør det på samme måte som jeg beskriver under «Epleskiver til fryseren».
Jeg plukker inn en bøtte epler fra Filippa-epletreet mitt. Til tørkete epleringer bruker jeg epler uten støtflekker.
Jeg skreller, fjerner kjernehus, skiver opp eplene og legger epleringene i kaldt vann tilsatt litt sitronsaft og/eller litt sitronsyre* mens jeg holder på.
Jeg tar epleringene ut av vannet og legger dem utover brettene i urtetørkeren. Denne mengden blir 10 brett.
Jeg tørker epleringene på 50 grader i ca 5,5 timer. Tykkere epleskiver må ligge lenger. Underveis stokker jeg om på brettene, så alle brettene blir tørre samtidig.
Tørke i stekeovn: Jeg har ikke gjort dette selv, men jeg regner med at man kan legge epleringene utover på rist, sette døra på gløtt, gjerne bruke varmluft og sette ovnen på 50 grader.
Tillegg: Jeg har fått et lurt tips i kommentarfeltet fra Berit:
«Jeg har ikke urtetørker, så jeg er henvist til å tørke i steikeovn. Jeg bruker et lite triks for å få plass til mange: skivene tres på lange pinner (jeg bruker strikkepinner) luft mellom ringene. Så legger jeg pinnene over ei ildfast form, og vips har jeg tørkestativ for mange epler. Gjentas gjerne i flere lag i ovnen, og på med varmluft.»
Epleringene er ferdig tørkete når de er litt læraktige, kan bøyes uten å brekke og ikke er fuktige inni. Hvis de har blitt helt harde som chips gjør det ikke noe – de blir myke når de har ligget litt.
Her ligger dagens fangst ferdig tørket. Jeg legger dem i lukket pose i en skuff sammen med alle epleringene jeg har tørket hittil i høst. Der ligger de trygt. Mørkt og tørt. De holder seg lenge.
Det skumle er at skuffen med posene er rett ved siden av meg her jeg sitter foran datamaskinen min. Tørkete epleringer er veldig gode…. 😉
*Tillegg 9/10-13: Jeg tørker 3. omgang Filippa-epler for iår (1 bøtte = 13 brett i urtetørkeren) og idag hadde jeg litt sitronsyre i vannet i tillegg til sitronsaft. Epleskivene holder seg lysere med sitronsyre i tillegg. Og de smaker helt riktig. jeg skriver det inn i innlegget.
Epleskiver er skikkelig godt!
Jeg har ikke urtetørker, så jeg er henvist til å tørke i steikeovn. Jeg bruker et lite triks for å få plass til mange: skivene tres på lange pinner (jeg bruker strikkepinner) luft mellom ringene. Så legger jeg pinnene over ei ildfast form, og vips har jeg tørkestativ for mange epler. Gjentas gjerne i flere lag i ovnen, og på med varmluft.
Hallo.
Jeg syndes det var så smart det trikset med epleskiver på strikkepinner. Men jeg tenkte da at det burde gå å skaffe eller lage like lange metallpinner som bredden i ovnen å tørke på rillene nedover der brettene hviler. Bente
Berit: Takk for tipset! Jeg har puttet det inn i oppskriften.
Flott innlegg. Takk for tipset, dette vil jeg sannelig prøve. Har ikke urtetørker, men får bruke stekovnen og Berits tips.
Midt i blinken-tips. Jeg har urtetørke og skal sette igang. Jeg lurte på OM jeg kunne legge skivene i sitronvann som jeg alltid gjør når jeg lager eplemos for at den ikke skal bli så mørk. Da vet jeg at det er OK. Gir tilbakemelding når resultatet er klart.
Karisofie
[…] begynt på slutten av sesongen. Det er mye igjen: Jeg har ikke laget eplemos ennå, jeg har ikke tørket et eneste eple ennå, jeg har ikke tørket urtesalt ennå, jeg har nesten ikke tørket urter […]
[…] Akerøtreet har få epler, men de som er der blir store og fine! Jeg bruker jo noen kilo til tørkete epleskiver og eplemos, men trærne mine bærer godt, så mesteparten blir til eplemost på Askim frukt og […]
[…] nesten ikke på treet! Jeg tørket etpar bøtter i forrige uke og jeg skal lage årets eplemos og tørke mer + fryse ned litt før jeg tømmer treet til siste innlevering der oppe. Siste innlevering hos dem […]
Hva kan man bruke tørkte epleskiver til utenom å spise dem som godis?
Jeg bruker dem også som erstatning for annen tørket frukt i kaker. F.eks istedenfor tørket aprikos, rosiner osv.
Frøken E. er veldig glad i epleskivene dine, så nå får vi vel prøve å lage noen selv også 🙂
Så moro å høre at hun liker dem. 🙂
Jeg tørker epler, sopp foran varmepumpa
Smart!