Jeg gjør som ifjor og deler jobben på to dager.
Oppskriften er som ifjor: «Eplemos 2008».
Arbeidsmetoden er den samme som hvert år, den er bra beskrevet med bilder under «Eplemos 2007» og under Rene, varme glass til syltetøy
Årets oppskrift omregnet til mengder på 2 kg. frukt:
2 kg renset, kokt og most eple
4 dl vann
500 gram sukker
1/2 ts. ascorbinsyre (c-vitaminpulver fra apotek), men det blir eplemos uten også.
1 pose certo syltepulver.
Jeg hentet inn en stor plastkurv epler fra Filippa-treet. Det er nesten ikke mark i eplene i år, og eplene er passe modne nå. Innholdet i kurven ble 10 kg renset, kokt og most eple…
…som ble til 12 store glass og 1 lite glass ferdig eplemos + 2 kg renset, kokt og most eple i fryseren til når jeg skal lage svart bærmos senere i høst.
Jeg planlegger å fortsette imorgen med ca 10 kg til.
Neste dag:
Sola skinner og humøret er på topp. Jeg planla jo å lage av 10 kg, men det ble av 13.
Dagens 13 kg. renset, kokt og most eple ble til:
7 store glass og 7 små glass eplemos etter samme oppskrift som igår. + 5 kg. kokt og most eple til fryseren. Da har jeg tilsammen 7 kg. kokt og most eple i fryseren som skal bli til Svart bærmos sammen med de ca 7 kiloene aroniabær og bærsmøtmispel som jeg frøs ned tidligere (her er fjorårets oppskrift på svart bærmos).
Nå er det nok eplemosing for iår.
Tidligere års eplemos:
Eplemos 2008
Eplemos 2007
Fra 2004, 2005 og 2006: Eplemos med fruktose
[…] har laget eplemos av ca 25 kg denne høsten og jeg tørker epler til deilig vinter-godteri i urtetørkeren. En bøtte […]
Du er jammen raus med å dele dine opplevelser med mat. Flott med innslag i avisen. Det er klart du måtte være med på det: )
[…] Søtt, deilig og eksklusivt fra min egen hage. Idag har jeg laget svart bærmos av bær og kokt, most eple som jeg frøs ned i sommer: 0,85 kg bærsøtmispel, 1 kg junisøtmispel, 4,6 kg. aronia […]
[…] jeg har absolutt begynt på slutten av sesongen. Det er mye igjen: Jeg har ikke laget eplemos ennå, jeg har ikke tørket et eneste eple ennå, jeg har ikke tørket urtesalt ennå, jeg har […]