Vi har Ny influensaA (H1N1), altså svineinfluensa. Vi ligger på rundt 39 i feber, sammenligner symptomer og holder oss hjemme for å ikke smitte andre. Den som ble sjuk sist kjøpte inn karantenemat før han også fikk feber og vi har levd på halvstekte rundstykker, lapskaus på boks og annen lettlaget mat i en uke.
Men høy feber og påtvunget inneliv kan føre til kreativitet – idag fikk jeg lyst på skikkelig sterk suppe, så da laget jeg det etter konseptet «man tager hva man haver».
Jeg fant fersk hvitløk, fersk ingefær, etpar poteter og noen gulrøtter i kjølelskapet, og i fryseren lå det igjen litt indrefilet av kylling (fra sverige-handel). Jeg kunne brukt vanlig kyllingfilet (=kyllingbryst) istedet.
Kyllingsuppe med ingefær og hvitløk til 3 influensasjuke:
ca 1 ts olivenolje
ca 3-4 ss fersk ingefær, skrelt og skåret smått
3 hele hvitløk, renset og skåret i skiver
litt oregano – eller andre urter du har og liker
litt isop – eller andre urter du har og liker
2 store poteter, skrelt og skåret smått
2 store gulrøtter, skrelt og skåret smått
vann
1 buljongterning
litt salt
litt pepper
litt honningca 1 ss ramsløkpuré, men det blir suppe uten også
Litt rå kylling fra fryseren (ca mengde som 2 kyllingfileter), tint og skåret smått.
Framgangsmåte:
Jeg har olje i en kjele, varmer opp, har i ingefær, hvitløk og urter og lar det frese litt før jeg har i potetbiter og gulrotbiter. Jeg heller i kokende vann så det blir passende mengde til å være suppe. Jeg har i buljong, rører rundt og lar det stå og putre på svak varme. Lenge. Jeg smaker underveis og har i salt og pepper. Suppa blir litt vel sterk og jeg runder den av med litt honning (jeg kunne brukt sukker isteden).
Når potetbitene er møre har jeg i ramsløkpuré og rå kylling delt i småbiter. Jeg setter opp varmen, koker opp igjen, tar den av varmen og lar den trekke i etpar minutter – og suppa er ferdig.
Suppa fikk godkjent av alle sjuklingene i huset. 🙂
Tillegg: …men fordi jeg har en kroppstemperatur på 39 så husket jeg ikke at en lignende oppskrift allerede står her i bloggen min: Kyllingsuppe med hvitløk og ingefær – jeg setter inn dagens oppskrift allikevel jeg. Også setter jeg (nr. 2) bak navnet.
Suppen var god!
Gjer ingen ting om du har laga og delt ei liknande suppe før..
For oss som er nye innom deg kjem slike innlegg godt med..
Og masse god betring!!!
Er de sikker på at det er svinå de har fått, kan no bli nokså sjuk av ei vanleg også. Men forstår godt at de valgte kylling og ikkje svin til middag 😉
Testa suppa di i går. Dvs litt tilpassa versjon etter det vi hadde i huset, og noe mindre hvitløk – vi er på jobb om dagen og puster på andre enn oss sjøl. Jeg hadde aldri tenkt på ingefær i kyllingsuppe før, det blir ikke siste gang. Sterkt og godt, og helt sikker sunt både for sjuke og friske.
Hei Lene.
Jeg lurer litt på om du har noen gode middager å dele der der det ikke brukes salt..
Jeg har nyresvikt, å skal ikke bruke salt i det hele tatt.
Problemet er bare at jeg da ikke aner hva annet jeg kan bruke istedetfor. Må innrømme at jeg aldri har brukt annet enn salt og pepper.
Har leita nettet over for å finne oppskrifter som er saltfattige, men ikke med så mye hell.
På forhånd takk 🙂
Jeg har ikke noe uten-salt-oppskrifter (tror jeg).
Men å ikke bruke salt i maten tror jeg er en vanesak.
Jeg husker at da jeg var gravid måtte jeg kutte kraftig ned på saltet og i begynnelsen smakte ikke maten noen ting, men det varte bare noen dager før jeg oppdaget alle de andre smakene i maten og jeg savnet ikke saltet lenger.
Tips: bruk krydder/urter istedenfor salt, f.eks. sennepsfrø, pepper, ingefær og hvitløk. Pøs på med smaksrike urter og du savner snart ikke saltet lenger. Lag deg krydderblandinger med krydder du liker (minus salt) og bruk av det når du lager mat, her er et eksempel på hjemmelaget krydderblanding: http://www.matoppskrift.no/sider/oppskrift13693.asp
Du kan også bruke tørket løpstikke, det smaker litt som selleri / buljong og er godt f.eks. på egg.
Tusen tusen takk Lene for gode tips til krydder.
Jeg skal være helt ærlig å si at jeg ALDRI har brukt et krydder i hele mitt liv hehehe, derav kommer og skrekken av ikke og kunne bruke salt.
Hei. Jeg fikk veldig lyst til å lære meg å lage denne suppen, men jeg har en hel haug med tørket ingefær, og da er spørsmålet mitt enkelt og greit; kan jeg bruke tørket ingefær, og i såfall hvor mye?
Lærte meg forresten å tørke urter etter oppskriften din, veldig fornøyd med den. 🙂
Ja, du kan bruke tørket ingefær istedenfor fersk. Det blir ikke helt det samme, men man tager hva man haver!
Tørket ingefærpulver er mye sterkere enn fersk og har ikke helt den samme smaken som fersk, så jeg ville bruke bare 1-2 ts tørket ingefær i denne oppskriften. Det blir nok sterkt nok, tror jeg. Men prøv deg fram og fortell hvordan det ble!