Jeg kjøpte alltid inn ribbe i desember, for jeg syntes jo egentlig at det skal være ribbe til jul.
Men på julaften spiser vi kalkun, og vi har alltid en svær, svensk juleskinke og vi har spekeskinke og fårfiol. Vi har et kjøleskap fullt av oster, sild og røkelaks. Vi har masse småkaker og smågodt….og ribba ble alltid liggende igjen, gjenglemt i fryseren. Vi tok den fram til påske. Den samme historien hvert år, det har blitt en familietradisjon.
Nå kjøper jeg den ikke lenger inn i desember, jeg kjøper den inn til påske isteden. Men tradisjoner skal man ikke forandre på; ribba skal serves på julemanér med knuspresprø svor, svisker, poteter, surkål og rødkål, men vi står over julepølse og medisterkaker – det får være grenser for oppfeting i vårsola. 😉
Påskeribbe:
Ingredienser:
Tynnribbe
salt
pepper
vannTilbehør:
poteter
surkål
rødkål
sviskerutstyr:
aluminiumsfolie, ovnspanne.
Jeg kjøpte en hel ribbeside (tynnribbe) i sverige for etpar uker siden, og la i fryseren.
Fremgangsmåte:
For 4 dager siden:
Jeg tok ut ribba til tining i kjøleskap for 4 dager siden og mens den fortsatt var frossen skar jeg opp svoren i ruter med en skarp tapetkniv. Det er lettere å rute opp frossen enn tint svor.
Jeg gned inn ribba med salt og pepper på begge sider, pakket den inn i plast og la den tilbake i kjøleskapet. Der har den ligget fram til idag.
Hvis den ikke hadde vært frossen ville jeg rutet den opp og gnidd den med salt og pepper og latt ligge innpakket i kjøleskapet i 2-3 dager.
Idag: Det viste seg at ribba var for stor for langpanna mi, så jeg måtte skjære av litt av den. Delen jeg skar av la jeg i fryseren igjen. Jeg griller den kanskje til sommeren?
Huske til senere år: Hvis jeg kjøper en hel ribbeside må jeg sjekke størrelsen i forhold til ovnspanna og evt. skjære av litt før jeg fryser den ned.
ca 2,5-3 timer før middag setter jeg igang:
Jeg setter ovnen på 230 grader.
Jeg legger ribba med svoren opp i langpanna og legger en tallerken oppned under den så ribba ligger jevnt i panna med midten høyere enn resten. Jeg heller 2 dl. vann i panna.
Jeg dekker panna med aluminiumsfolie og når ovnen har blitt 230 grader setter jeg den inn midt i stekeovnen.
Ribba damper i ca 30 minutter på 230 grader.
Etter 30 minutters damping: Svoren har blåst seg opp.
Jeg tar ut ribba av ovnen, setter ovnen ned til 200 grader, fjerner aluminiumsfolien og setter ribba inn igjen, midt i ovnen.
Den steker videre midt i ovnen på 200 grader i ca 1,5 timer for tynnribbe uansett vekt – det er tykkelsen på ribba som bestemmer steketiden. (Ribbe med kotelettrad, såkalt familieribbe, trenger lenger tid, ca 2-2,5 timer)
På slutten sjekker jeg om svoren har blitt sprø, som regel blir den det helt av seg selv, men om den ikke er perfekt, setter jeg ribba høyere i ovnen og /eller setter på grillen litt. Jeg passer på hele tiden mens grillen står på – tiden fra ribba har sprø, deilig svor til den får brent og uspiselig svor er veldig kort.
Tips: Det går ann å beskytte ferdig svor med litt aluminiumsfolie, mens resten av svoren blir sprø under grillen.
Jeg tar ribba ut av ovnen, legger den over på en fjøl og lar den ligge og hvile i minst 20 minutter før jeg skjærer den opp. Den skal ikke tildekkes mens den hviler, svoren blir best da.
Tilbehør:
Jeg gjør det enkelt og lettvint med påskeribbe.
På slutten av steketiden koker jeg poteter og varmer opp poser med surkål og rødkål i potetkjelen. Og jeg legger innholdet av en pose svisker i vann, jeg lar dem ligge noen minutter og trekke før jeg heller av vannet – dvs. jeg gjøre dette hvis jeg har husket å kjøpe svisker før butikkene stengte, det glemte jeg iår. 😉
Saus: Jeg heller ribbefettet/skyen ut av ovnspanna gjennom en sikt over i et litermål og lar det stå til alt fettet (ca halvparten av væsken) har lagt seg øverst, jeg heller av alt ribbefettet og heller skyen uten alt fettet i en kjele.
Jeg koker opp skyen og tykner den med litt hvetemel utrørt i kaldt vann og lar koke i minst 5 minutter, gjerne lenger. Jeg smaker på sausen og den trenger litt hjelp for å bli god, så jeg tilsetter bittelitt sukker, en klunk melk (fløte hadde vært bra, men det hadde jeg ikke i huset), litt salt og pepper, en buljongterning. Jeg smaker igjen – og sausen ble perfekt!
Tips: Rester kan varmes i stekeovnen på 200 grader i ca 30 minutter.
Ribba kan også fryses ned, og varmes opp på 200 grader til den er gjennomvarm – halvtint ribbe delt i stykker trenger ca 50 minutter for å bli gjennomvarm.
Kalde ribberester er også godt.
Tillegg 12/4:
Vi frøs ned ca halvparten av ribba delt opp i stykker og tok opp til middag idag. Noen erfaringer: Ribba var fortsatt litt frossen da jeg satte den inn i stekeovnen på 200 grader. Det tok ca 50 minutter før ribbestykkene var gjennomvarme. Og svoren ble deilig sprø i løpet av oppvarmingen. 😀
Jeg setter det inn i oppskriften.
Deilig! God idé å servere ribbe i påska. Ha gjerne litt balsamico i sviskevatnet, så kan du koke det inn og ha det i sausen etterpå. Det gir ein liten syrleg «twist».
Vi lagar lam i dag, sjølv om det kanskje ikkje er lammedagen. Det er kanskje fiskedagen? Eg held aldri styr på dette.
Takk for tipset! 🙂
Åh. nå ble jeg veldig sulten. Var innom her på BloggHopping!
På hotellet der jeg hadde en kort karriere varmet vi ribba i ovnen sånn som du beskriver, men med døra litt på gløtt for å få ut dampen og beholde svoren sprø.