Dette er en helt vanlig smuldrepai-variant med frukt og bær fra min egen hage.
Eplene delte jeg opp med eple-dele-dingsen min i høst, jeg frøs dem ned rå i 1/2-kilos poser. Blåbæra er fra de amerianske blåbærbuskene mine. Jeg frøs bærene ned løst i en stor pose så det er lett å ta litt av gangen fra posen.
Til dagens dessert brukte jeg en halvkilos pose med eplebiter fra fryseren, jeg lot den tine noen timer på kjøkkenbenken. Blåbæra tok jeg rett fra fryseren mens jeg laget desserten. Dette er første året jeg har kunnet høste nok blåbær til å fryse ned og nå har jeg lært at hageblåbær som jo ikke setter blåfarge på fingrene når de plukkes, setter skikkelig farge når de varmes opp i en pai!
Vi var 3 til middag idag og vi spiste opp ca. halvparten av paien, så oppskriften er passe til ca. 6 personer.
Smuldrepai som dessert til ca 6 personer:
Fyll:
1/2 kg. epler i biter, uten skall og kjernehus.
ca 2 dl. blåbær
ca 3/4 dl. sukker
ca 1 ss. potetmel
Deig:
3 dl. fint hvetemel (kan delvis erstattes av fint sammalt hvetemel eller lettkokt havregryn etter ønske og smak)
4 ss sukker
ca 1 dl. mandler (eller andre nøtter etter lyst og smak)
150 gram kjøleskapskaldt smør
Serveres med f.eks vaniljesaus, eller is.
Utstyr:
Et lavt, nokså stort ildfast fat og foodprosessor (matmølle).
Fremgangsmåte:
Fyllet:
Fordel frukten jevnt utover det ildfaste fatet. Frukten kan godt være frossen fortsatt. Bland sammen sukker og potetmel og dryss over frukten.
Deigen:
Ha alle ingrediensene til deigen i foodprosessoren, kjør på høy hastighet inntil deigen er smuldrete.
Fordel smuldredeigen oppå frukten.
Sett inn i forvarmet ovn.
Smuldrepaien stekes på 225 grader i ca 25 minutter. Midt i ovnen.
Serveres varm med vaniljesaus, is eller uten noe tilbehør.
Tillegg 21/3-13:
Hjemmelaget vaniljesaus med ekte vanilje:
4 dl. melk (H-melk, lettmelk eller f.eks. laktoseredusert melk)
6 eggeplommer
1/2 dl. sukker
1 vaniljestang
1,5 ss maizenna
Del vaniljestangen på langs. Ha alt i en kjele og sett på platen. Pisk sammen. Sett platen på middels varme og varm opp mens du rører hele tiden. Når du rører hele tiden merker du det når vaniljesausen begynner å tykne, da tar du kjelen av plata og heller den varme vaniljesausen gjennom en sikt opp i en bolle eller mugge. Avkjøles. Hjemmelaget vaniljesaus kan lages dagen før og stå i kjøleskapet over natta.
Jeg tenkte ikke på å ta bilder underveis, bildene ble tatt av restene som ble satt i kjøleskapet etter middag – smuldrepaien er god kald også. 🙂
Vurdering:
Smuldrepai kan lages med all mulig frukt og bær fra hagen, man tar det man har – og liker. Hvis frukten er veldig søt, bruker man mindre sukker og omvendt om frukten er veldig sur. Hvis man bare har epler er det godt med litt rosiner sammen med eplene. Potetmelet er ikke nødvendig, men gjør så frukten blir bedre samlet og ikke renner ut så lett. Hvis frukten er veldig saftig kan man ha i litt mer potetmel.
Deigen kan varieres på mange måter med litt sunnere alternativer enn fint hvetemel.
Neste dag: Smuldrepaien er god kald rett fra kjøleskapet, den er også veldig god oppvarmet i mikrobølgeovn.
Mmmm! 😀
Det ser deilig ut! Tror du det ville gå bra å lage paien i små porsjonsformer?
Isobel: Ja, det tror jeg.
nam denne hørtes god ut:-D jeg har kun prøvd med epler, så denne skal jeg prøve ut:-D
Ser kjempegodt ut!! Hvorfor er det potetmel i, går det an å lage den uten det??
Ja, du kan fint lage det uten potetmel.
Potetmelet gjør så eple/blåbær-saften som danner seg under stekingen, tykner litt og ikke flyter utover.
[…] jeg fryser ned halvkilos poser med rå eplebiter som jeg kan lage kompott, eplekake eller smuldrepai av i […]
Dette er verdens beste kake. Nomnomnom!
Nå har jeg endelig fått satt inn vaniljesaus-oppskriften her. Heretter slipper jeg å lete den opp hver gang jeg planlegger å lage smuldrepai!
(Bedre sent enn aldri, men dette var jo lovlig sent, da!)