Orange, ingefærduftende gresskarsyltetøy.
Jeg plukket inn årets gresskar fra hagen for noen uker siden før frosten kom, og de har holdt seg greit i kjelleren. 3 små gresskar: Cucubita maxima ‘Delica’ F1.
Men det er mye mer jobb å dele opp, ta ut kjerner, skjære bort skall og skjære opp smått tre små enn ett stort: Må huske til neste år: Jeg må så en sort som får store gresskar framfor denne som fikk mange små!
Årets gresskarsyltetøy er søtet med sukker. Men selve arbeidsmetoden er den samme som jeg beskrev med bilder ifjor: Gresskarsyltetøy med ingefær, søtet med fruktose -2007.
Kortversjon av arbeidsmetoden:
Første dag: Koke gresskarbiter i vann til det er møre, ta ut av vannet. Ha i en bolle med sukker, revet ingefær, sitronsaft. La stå kjølig til neste dag.
Neste dag: Koke opp under omrøring mens sukkeret løser seg opp, la småkoke i ca 15 minutter. Ta av plata. Ha i syltepulver + ascorbinsyre. Hell på rene, varme glass. Oppbevares kjølig. La stå en måned før bruk. Holder seg lenge.
Årets oppskrift ble sånn:
2150 gram gresskarkjøtt i biter
2150 gram sukker
ca 160 gram revet, fersk ingefær. Det ble mye mer ingefær enn i den opprinnelige oppskriften fordi tankene mine kortsluttet litt mens jeg holdt på. 😳
saften av ca 2 og en halv sitron.
drøye 0,5 ml c-vitamin (ascorbinsyre fra apotek) *(En skrivefeil har lurt seg inn i denne oppskriften, det skulle vært 0,5 ts ascorbinsyre.)
1 pose certo syltepulver
Omregnet til pr. 2 kg gresskarkjøtt:
2 kg gresskarkjøtt i biter
2 kg sukker
ca 150 gram revet, fersk ingefær
0,5 ml c-vitamin (ascorbinsyre fra apotek) *(En skrivefeil har lurt seg inn i denne oppskriften, det skal være 0,5 ts ascorbinsyre.)
1 pose certo syltepulver
Det ferdige syltetøyet inneholder 45% sukker.
Det ble 7 glass orange, ingefærduftende gresskarsyltetøy av de tre små gresskarene mine. Her står de oppned mens de avkjøles. Glasset som står rett vei ble ikke helt fullt, det glasset går rett i kjøleskapet, mens resten skal i kjelleren.
Jeg bruker gresskarsyltetøy som pålegg. Deilig på toast eller knekkebrød til en kopp te på morgenen.
Tidligere års oppskrift på gresskarsyltetøy:
Gresskarsyltetøy (fra -06 og tidligere)
Gresskarsyltetøy med fruktose 2007
Senere år:
Gresskarsyltetøy 2009
Koker du til bitene går i stykker altså, slik at det blir en grøtete masse?
Jeg har laget det med å rive gresskaret grovt på råkostjern og så koke direkte med sukker/sitron og litt vann.
Vanligvis lager jeg syltet gresskar med ingefær, biter som spises til kjøtt eller i fiskesuppa.
Ja, til bitene går nesten istykker. Det er igjen noen møre biter i det ferdige syltetøyet. Det blir ok konsistens. Men dette er jo en smakssak.
Det kommer også ann på type gresskar. Noen blir fort ihjelkokt, andre er fastere selvom de er kokt møre.
Jeg liker ikke syltet gresskar (sånn man bruker til middagstilbehør), men dette syltetøyet her er nydelig i tynt lag på brødskive – søtt og ingefær.
Jeg tok noen frø av Jack-gresskaret mitt. Det hadde ganske fin smak. Om vi treffes og vi husker det kan du jo få noen frø av det?
Smgj: Tusen takk! Det vil jeg gjerne ha – om vi husker det og det passer seg sånn.
Nå skal jeg forsøke gresskarsyltetøyet dit,men uten ingefær og med mer sitron/lime – spennende –