iår skrev jeg dette i hagedagboka mi: «En dag med masse sol og spise ute på verandaen og ligge i hengekøya og sitte i hammocken og få noen ideer og plante ut og flytte noen selvsådde og så alle som må sås ute nå og slappe av litt mer og lese Hageblad i hagen og prate med naboen over gjerdet. Høste årets første asparges – og lage ramsløkpuré.» Ramsløkpuré:
ca 100 ramsløk-blader (inkludert blomsterknopper, blomster og stilker) – skylt i rent vann og tørket mellom tørkepapir, ca 2 dl. rapsolje* og ca 2 ts havsalt.
Fremgangsmåten er latterlig enkel: Jeg kjørte alt sammen til en «grøt» i foodprocessor, så helte jeg det over i et rengjort glass med skrulokk. Jeg fant ut at ramsløkpuré skal oppbevares i kjøleskap og visstnok er holdbart i et år. Jeg husker at jeg smakte på den nylagete, grønne puréen, jeg smurte litt på et stykke ferskt brød og nøt den herlige hvitløkssmaken av ramsløk, olje og salt. Jeg satte glasset ærbødig inn i kjøleskapet og visste at jeg hadde en skatt der inne, en grønn, hvitløksduftende skatt. Rett fra egen hage til eget kjøleskap. Men tida gikk og glasset ble stående i kjøleskapet, innerst, gjemt og glemt. Vi fant det igjen for noen uker siden.
Til venstre: Og nå er glasset nesten tomt. Til høyre: Sånn ser puréen ut. Jeg har lært at puréen alltid må være dekket av olje i glasset, men det har blitt litt søl opp langs kantene på innsiden av glasset – og ikke noe i glasset har mugnet eller blitt dårlig. Det er med andre ord veldig god holdbarhet på dette svært enkle produktet. Vi bruker ramsløkpuréen til alt der vi ønsker en liten smak av hvitløk, i panneretter, på kjøtt og annet som skal stekes, i omeletter, som smakstilsetning til salatdressinger og altså som et enkelt, men svært smakfullt pålegg på fersk brød. Og nå står oppskriften her den hører hjemme.
* Valg av olje: Jeg bruker rapsolje fordi puréen skal oppbevares i kjøleskap og rapsolje oppfører seg bra i kjøleskap. Hvis man bruker olivenolje er det mulig at oljen vil klumpe seg. Men jeg har ikke testet det. Dessuten får oljen masse smak av ramsløk, så da går jeg for olje uten egen smak.
Tillegg: Vi bruker også selve oljen til dressinger og bare fyller på litt mer olje i glasset ved behov, oljen får en fin grønnfarge og smak av ramsløk.
Tillegg 21/5-09: Årets ramsløkpuré er på glass. Det ble dobbelt porsjon iår, 2 glass av ca 200 blader, 4 dl. rapsolje og ca 4 ts grovt havsalt.
Tillegg 28/5-10: Årets ramsløkpuré er på glass. Ltt mer enn ifjor. Ca samme oppskrift, men litt mindre salt enn ifjor. (Vi spiser så saltfattig nå at normalt saltet mat smaker ubehagelig salt). 2 fulle glass av ca 300 blader, ca 6 dl. rapsolje og 4-5 ts grovt havsalt.
Tillegg 11/6-11: Årets ramsløkpuré er på glass. Ca 250 blader, litt mer salt enn ifjor, fordi jeg tenkte feil og trodde jeg skulle ha 4 ss (spiseskjeer) og ikke 4 ts (teskjeer) med grovt havsalt, jeg stoppet heldigvis meg selv og sjekket oppskriften etter at jeg hadde hatt i 2 ss (= 6 ts). så resultatet ble ihvertfall ikke så galt som det kunne ha blitt…. Årets ramsløkpuré: ca 1,5 glass av 250 blader, 5 dl. rapsolje og 6 ts grovt havsalt.
25/5-12: Årets ramsløkpuré er på glass: ca 350 blader, 7 dl rapsolje (+ litt til, så alt er dekket av olje i glassene), 7 ts. maldoon havsalt. Det ble 2 fulle glass + litt til. Vurdering: Det ble en snillere saltsmak med maldonsalt, så det fortsetter jeg med.
9/6-13: Årets ramsløkpuré er på glass. Ca 300 blader, 6 ts (= 2 ss) maldonsalt, ca 6 dl. rapsolje. Det ble 2 ikke helt fulle glass.
22/5-14 jeg lager ramsløkpuré, samme oppskrift som ifjor. Med blomster og stilker. Ca 400 blader, 8 ts maldonsalt, rapsolje til det dekker. Det ble 2 fulle og et lite glass.
25/5-15: Årets ramsløkpuré er på glass. Oppskrift som ifjor, men større mengde, for vi ble tomme allerede i vinter! 600 blader, 12ts (= 4ss) maldonsalt, rapsolje til det dekker. Det ble 3 og et halvt glass
28/5-16: årets på glass. Vi har igjen av fjorårets, så jeg lager bare av ca 300 blader med stilker og blomster med olivenolje og maldonsalt (man tager hva man haver). Ellers samme oppskrift (300 blader, 6 ts salt og olje så det dekker). Det ble 2 fulle glass.
31/5-17: Årets ramsløkpure på glass.
Oppskrift som ifjor, men litt mindre for vi har igjen litt av 2016-batchen. (Ca 250 blader med stilker og blomster, 5 ts flaksalt og rapsolje så det dekker). Det ble 2,5 små glass.
Skulle gjernet funnet en ramsløk. Tatt den med meg hjem, latt den få gro og bli stor i en potte. Egner de seg til det?
Jeg tror nok de bor bedre ute i jorda enn inne i en potte. Men ute i en stor potte som står i skygge kan du kanskje prøve?
I en stor potte – eller et kar sammen med noe som kommer opp litt senere på sommeren (det grønne på ramsløken visner ned utpå forsommeren).
Det er bare ved å prøve at man finner ut om det går.
hei, da ser jeg tordenbloggen er i gang. Det ble kvallikrunder og du er med i første gruppe!
http://tordenbloggen.sonitus.org/
[…] Hjemmelaget andeconfit med rosmarin servert med ramsløkpurré og creme […]
Nå, snart ett år etter at jeg laget ramsløkpuré sist, kan jeg attestere at den lille resten som fortsatt er igjen i glasset i kjøleskapet er like god som da den var nylaget. 🙂
Nå skal jeg snart lage årets ramsløkpuré.
[…] av Lene Nå har jeg laget årets ramsløkpuré. Det ble dobbelt porsjon iår, 2 glass = ca 200 blader, 4 dl. rapsolje og ca 4 ts grovt […]
Men hvor finner man ramsløk og hvordan ser den ut?
Jeg syns ramsløk er så godt men aner ikke noe mer om det.
Grøftekanten: Det er lenke til wikipediaartikkel om ramsløk (med bilde) i selve oppskriften.
Mine er plantet inn i hagen med noen småløk jeg byttet til meg for noen år siden. De har fått lov til å spre seg i et av bedene mine. De kan også sås fra frø.
Så influensabloggen til Ida.
God bedring alle sammen fra oss her.
Takk for omtanken!
Ramsløk fra Nøring er laget med olivenolje, og jeg har kjøpt flere glass opp gjennom tidene, og det er ingen problemer med holdbarhet i kjøleskapet 🙂
[…] href="ramsløkpuré“>Oppskriften i oppskriftsbloggen […]
Hei !
Takker for god oppskrift på Ramsløkpure. Eg var i skogen i går og plukket to poser med ramsløk. Laget pai med Ramsløk og det smakte nydelig. Ville gjerne fryse den hel slik at eg kan ha den i Pai senere. Og derfor lurte eg på om nokon har erfaring med å frysebladene hele?
[…] høstet jeg inn ramsløken min og laget ramsløkpuré. Idag høstet jeg løpstikkeblader og frøs ned 4 liter blader til høstens urtesalt (lenke til […]
[…] ….også har jeg laget noe jeg aldri har laget før idag, løpstikkepuré. Etter inspirasjon fra hagegal. Samme oppskrift som jeg bruker til ramsløkpuré. […]
[…] 9/6: Idag har jeg høstet inn ramsløk og laget årets ramsløkpuré. Og jeg har høstet inn løpstikke til høstens urtesalt. Jeg fryser ned løpstikken, for det er […]
[…] jeg tar med meg saks og kurv og går ut igjen. Jeg høster en passe mengde ramsløk og lager årets Ramsløkpuré. Det er jo ikke mye jobb […]