I sommer laget jeg en ny oppskrift: Lenes nøttekokossjokoladekake.
Idag brukte jeg den oppskriften som utgangspunkt for en mye sunnere variant. Jeg brukte olje istedenfor smør, økte mengden egg og brukte sammalt mel istedenfor fint mel.
Resultatet ble en deilig kake som jeg vet er mye sunnere, men som smaker deilig usunn.
Lenes sunnere nøttekokossjokoladekake
Ingredienser:
2,5 dl. olje (idag brukte jeg soyaolje, men man tar den oljen man liker – og har i huset)
200 gr. fruktose
8 egg
3 ss appelsinjuice
250 gram fint sammalt hvetemel
1 ts. natron
1/2 ts. bakepulver
2 ts. vaniljefruktose (eller vaniljesukker)
100 gram hakket 70% sjokolade ( ca ¾ i røra, resten oppå kaka)
100 gram hakket mandler ( ca ¾ i røra, resten oppå kaka)
100 gram hakket hasselnøtter ( ca ¾ i røra, resten oppå kaka)
100 gram kokosmasse ( ca halvparten i røra, halvparten oppå kaka)
Utstyr:
Bollen med visp til kjøkkenmaskinen min, kniv eller hakkemaskin, stor langpanne, bakepapir.
Fremgangsmåte:
Jeg har olje og fruktose i bollen og visper sammen, deretter har jeg i eggene, ett av gangen mens vispen går. Jeg har i 3 ss kald appelsinsjuice og visper videre.
Jeg blander sammen mel, natron, bakepulver og vaniljefruktose og har dette oppi røra, pisker alt sammen med noen få tak med pulsknappen.
Jeg hakker sjokolade og nøtter i den lille hakkebollen til stavmikseren min så det blir noen store og noen små biter.
Jeg blander ca ¾ av sjokolade og nøtter, og ca halvparten av kokosmassen i røra med noen få tak med pulsknappen.
Jeg legger bakepapir i langpanna, heller i røra. Jeg fordeler den jevnt utover og drysser resten av sjokolade, nøtter og kokos oppå røra.
Kaka steker i midten av stekeovnen på 170 grader i ca 20 minutter. Sjekk med en pinne om kaka er ferdig.
Avkjøles i langpanna, skjæres opp i passende biter og nytes med god samvittighet. 🙂
Jeg regner med at kaka er like god etter en natt i kjøleskapet. Jeg regner også med at kaka fint kan fryses.
Neste dag: Ja, den er faktisk enda bedre etter en natt i kjøleskapet. 🙂
Og etter en natt i fryseren: Kaka er selvsagt iskald, men kan spises rett fra fryseren. Helt tint etter ca 20 min. i romtemeratur.
————————-
Her kommer et lite tillegg off topic, så bloggen skal synes i Fredrikstad på norgeskartet på bloggurat.
Denne så da veldig god ut! Må så absolutt prøves gansake snart. Takk for fin oppskrift. Hege
Hei! Fin oppskrift, men jeg lurer på hvorfor du bruker fruktose? Det er mange av oss som har fruktose malabsorbsjon ( 1 av tre i den europeiske befolkningen) og ikke kan bruke dette søtningsmidlet, dessuten viser ny forskning fra Nordlanssykehuset at fruktose er direkte skadelig. Det må da være mye bedre å bruke Stevia, dadler eller tørket aprikos? For å få vaniljesmaken kan man bruke rent vaniljepulver som fåes på helsekost.
Mvh
Katrine
Katrine:
Jeg brukte fruktose i mange oppskrifter i noen år fordi en i familien min ikke tålte vanlig sukker, men fint tålte ren fruktose.
Jeg eksperimenterte endel for å få til gode bakverk som hun kunne spise. Og denne kaka er en av dem.
Stevia i bakverk gir søtsmak, men ikke mengde, så da må man prøve seg fram med andre tørrstoffer for å oppnå en ok konsistens på bakverket. Men i dadler og tørket aprikos er det vel også fruktose, i likhet med i annen tørket og fersk frukt + selvsagt i vanlig sukker, i honning osv. Så jeg skjønner jo at at det må være veldig vanskelig å finne gode oppskrifter for deg og andre med fruktose malabsorbsjon.
Og nå ble jeg nysjerrig på dette temaet, så jeg søkte litt rundt på nettet. Matoppskrift.no har en saklig og fin gjennomgang av fruktose malabsorbsjon: http://www.matoppskrift.no/sider/artikkel286.asp