I flere år har jeg eksperimentert med sukkererstatninger av ymse slag når jeg har laget syltetøy, gele og mos av frukt og bær fra hagen. Men iår snur jeg og går tilbake til å lage med vanlig sukker. Jeg tror at dette faktisk er første gang jeg lager eplemos med sukker siden 2001. 😯
Jeg skal selvsagt lage litt til svigerdatter også, etter samme oppskrift som ifjor, så hun får litt eplemos som hun tåler å spise. Men de store mengdene «frukt og bær fra hagen på glass i kjelleren» skal jeg lage med sukker iår. Det er jo ikke så veldig mye sukker heller; eplemosen jeg laget idag inneholder 17 % sukker = nokså mye mindre enn det man får kjøpt i butikken.
Ifjor slet jeg meg ut med å lage hele årsproduksjonen på én dag, idag har jeg begynt litt forsiktig med å lage av bare 2 bøtter filippa-epler. 😀 Eplene er veldig fine iår, de 2 bøttene ga 8 kg kokt og most eple.
Dagens innsats på kjøkkenet ga 6 store og 5 halve glass ferdig eplemos + 2 kg kokt og most eple som skal til fryseren og bli ingrediens i svart bærmos senere i høst.
Jeg smakte selvsagt – og etter å ha spist «litt sunnere» eplemos i flere år kjenner jeg absolutt forskjell i smaken ja. Smaken av eplemos med sukker er passe syrlig, passe søt, passe fast – og har helt riktig smak.
Årets oppskrift omregnet til mengder på 2 kg. frukt:
2 kg renset, kokt og most eple
4 dl vann
500 gram sukker
1/2 ts. ascorbinsyre (c-vitamin fra apotek), men det blir eplemos uten også.
1 pose certo syltepulver.
Jeg bruker samme fremgangsmåte som da jeg laget eplemos med fruktose, jeg beskrev arbeidsmetoden nøye ifjor: Eplemos 2007
Tillegg 29/9: Idag avsluttet jeg årets eplemosproduksjon med å omgjøre en hel kasse epler fra Filippa-treet til eplemos.
Det tok noen timer og ble endel oppvask, ja. Puh!
Eplene i kassa ble 13 kg kokt og most eple
2 kg ble til eplemos med fruktose etter samme oppskrift som ifjor: Eplemos 2007. Det ble 5 små glass.
9 kg ble til eplemos med sukker, etter samme oppskrift som igår (se over her). Det ble 9 store og 8 små glass + en stor glassbolle med eplemos til kjøleskapet – jeg gikk tom for glass på slutten. 😯
2 kg fryser jeg ned som kokt og most eple til når jeg skal lage svart bærmos i tillegg til de 2 kg jeg frøs ned igår.
Jeg passet nøye på å holde glassene med fruktose-eplemos og sukker-eplemos adskilt inntil jeg fikk satt på etiketter.
Tilsammen iår på disse to dagene:
21 kg. kokt og most eple som har blitt til:
15 store glass og 13 små glass søtet med sukker + en bolle til kjøleskapet.
5 små glass søtet med fruktose
4 kg i fryseren til svart bærmos.
Det holder for iår.
Nå står glassene i kjellerboden og jeg er rik!
Og «barna» er (forhåpentligvis) glade for å få vite at de kan ta med seg noen glass neste gang de er hjemme på besøk. 🙂
Senere års eplemos:
Eplemos 2009
Tidligere års eplemos:
Eplemos 2007
Fra 2004, 2005 og 2006: Eplemos med fruktose
[…] litt senere på dagen: Nå har jeg skrevet en lignende post: Eplemos 2008 på oppskriftsbloggen min, for denne oppskriften hører jo selvsagt hjemme […]
[…] september 30, 2008 av Lene Igår gjorde jeg ferdig årets eplemos-produksjon. Det står om det i oppskriftsbloggen min: Eplemos 2008. […]
Eplemos er så godt! Det er det eneste syltetøyet jeg spiser.
[…] koke bærene til syltetøy til alt roer seg etter eplehøsten. Vi spiser opp det siste glasset av fjoråets eplemos nå, fjorårets svarte bærmos er for lengst fortært. Men jeg venter noen uker til jeg lager […]
[…] av Lene Jeg gjør som ifjor, deler jobben på to dager. Oppskriften er som ifjor: “Eplemos 2008″. Arbeidsmetoden er den samme som hvert år, den er bra beskrevet med bilder under “Eplemos […]