Jeg hadde lyst på noe godt idag, noe med sjokolade og nøtter og kokos. Skulle jeg lage noe med gjær eller bakepulver? Kake eller boller eller muffins? Det måtte være noe med fruktose istedenfor sukker så svigerdatter også kan spise kaka.
Jeg visste akkurat hvordan det skulle smake, men jeg fant ikke noen oppskrift hverken på nett eller i kokebøkene mine. Så da bestemte jeg meg for å eksperimentere fram en kake.
Og kaka ble så vellykket at den fortjener å kunne lages flere ganger. 🙂
Her er oppskriften:
Lenes nøttekokossjokoladekake
Ingredienser:
250 gr. smør
200 gr. fruktose (eller 250 gram sukker)
6 egg
3ss appelsinjuice
250 gram mel
1 ts. natron
½ ts. bakepulver
2 ts. vaniljefruktose (eller vaniljesukker)
100 gram hakket 70% sjokolade ( ca ¾ i røra, resten oppå kaka)
100 gram hakket mandler ( ca ¾ i røra, resten oppå kaka)
100 gram hakket hasselnøtter ( ca ¾ i røra, resten oppå kaka)
100 gram kokosmasse ( ca halvparten i røra, halvparten oppå kaka)
Utstyr:
Bollen med visp til kjøkkenmaskinen min, kniv eller hakkemaskin, stor langpanne, bakepapir.
Fremgangsmåte:
Jeg mykner smøret litt i mikroen (ca 20 sek på lav effekt) så det blir mykt, men ikke smeltet – jeg kunne la det stå framme til det ble romtemperert isteden.
Jeg har mykt smør og fruktose i bollen og visper sammen til det blir lyst, deretter har jeg i eggene, ett av gangen mens vispen går. Jeg har i 3 ss kald appelsinsjuice og visper videre. Røra skiller seg litt, men det gjør ikke noe, den kommer til å samle seg når jeg har i melet.
Jeg blander sammen mel, natron, bakepulver og vaniljefruktose og har dette oppi røra, pisker det sammen med noen få tak med pulsknappen.
Jeg hakker sjokolade og nøtter i den lille hakkebollen til stavmikseren min så det blir noen store og noen små biter.
Jeg blander ca ¾ av sjokolade og nøtter, og ca halvparten av kokosmassen i røra med noen få tak med pulsknappen.
Jeg legger bakepapir i langpanna, heller i røra, fordeler den jevnt utover og drysser resten av sjokolade, nøtter og kokos oppå røra.
Kaka steker i midten av stekeovnen på 170 grader i ca 20 minutter. Sjekk med en pinne om kaka er ferdig.
Avkjøles i langpanna, skjæres opp i passende biter og nytes med en kopp kaffe.
Jeg regner med at kaka er like god etter en natt i kjøleskapet. Jeg regner også med at kaka fint kan fryses.
Tillegg på kvelden:
Kaka var veldig god da den var nystekt. Da duftet den herlig og var myk og lunken med smeltete sjokoladebiter jevnt fordelt.
Men kaka er også veldig god når den nå har stått i kjøleskapet noen timer. Smakene kommer bedre fram og kaka har blitt en fastere, saftig og crunchy kake med harde, deilige sjokoladebiter. Kaka har en ettersmak som gjør at jeg må ha et stykke til og et til og et til og…. dette kan da umulig være sunt. 😉
Jeg skal putte etpar biter i fryseren for å teste hvordan den er etter å ha vært frosset og tint.
Neste dag: Jeg smaker på en bit rett fra fryseren og den er selvsagt kald, men er faktisk veldig god. 🙂 Jeg lot en annen bit ligge litt og den tiner helt på en halvtime i romtemperatur. Konklusjon: Kaka tåler frysing godt.
24/10-08: Idag laget jeg en sunnere variant av denne kaka: Sunnere nøttekokossjokoladekake.
ojjjjjj må prøve denne…
For ei bra oppskrift! Eg skulle ynskje alle oppskrifter i alle kokebøker var utforma sånn! Då hadde det vore mykje enklare å lage mat 🙂
Helsing Lone
Du har fått en award, a en titt i bloggen min.
Hyggelig å bli awardet 🙂
Denne kaken høres herlig ut! Tror du oppskriften fungerer som muffins også?
Tja, hvorfor ikke? Det går jo ann å prøve. 🙂
Muffinsene ble knallgode!