Byggryn er faktisk overraskende godt. Kokte byggryn istedenfor ris, pasta, eller couscous.
En venninnne satte meg på ideen, hun fortalte at hun bruker endel byggryn istedenfor ris og jeg som har aldri hatt noe forhold til byggryn ble selvsagt nysgjerrig. Jeg kjøpte en pakke byggryn i butikken (de står sammen med mel), lette litt på nettet etter oppskrifter og igår kveld satte jeg igang:
Ingredienser:
500 gr tørre byggryn
Etpar buljongterninger
mye vann
enda mer vann
1 ts. salt
Fremgangsmåte:
På kvelden:
Jeg la innholdet fra en pakke byggryn (500 gram) i en stor kjele. Så kokte jeg opp ca en liter vann og helte over grynene, jeg løste 2 buljonterninger (grønsaksbuljong) opp i vannet. Jeg satte lokk på kjelen og lot dette stå over natten.
Neste dag:
Jeg helte av det vannet som var igjen (men det hadde jeg vel egentlig ikke behøvd å gjøre, neste gang skal jeg koke opp i buljong-bløtevannet). Jeg helte i ca dobbelt så mye kaldt vann som svellete gryn i gryta. Og 1 ts salt. Jeg satte gryta på plata og kokte opp. Jeg lot det småkoke i ca 30 minutter og jeg måtte ha i enda litt mer vann underveis fordi grynene svellet så mye.
Jeg helte de kokte grynene i et dørslag og lot de renne av og avkjøle seg før jeg pakket mesteparten i poser til fryseren.
Av pakken på 500 gram ble det 2,5 liter ferdig kokte byggryn.
Jeg kunne jo ikke vente med å smake til middag, så jeg tok meg en liten tallerken til lunsj: Kokte byggryn med et lite dryss urtesalt . Det var mettende og veldig godt. Grynene er gode på smak og har en liten tyggemotstand.
Til middag idag laget gubben en panne med kylling, grønsaker, masse deilig krydder og kokte byggryn. Det ble veldig godt. 🙂
Konklusjon:
Byggryn smaker mye bedre enn ris, mye bedre enn nudler og er dessuten veldig billig. Og sikkert sunt også.
Tips:
Dette tar jo lang tid å tilberede og derfor er det lurt å lage mye og fryse ned.
Jeg frøs ned i poser på 2 dl. ferdig kokte byggryn. Jeg tror 2 dl. er passe pr. porsjon. Jeg pakket posene flate så de blir lette å tine.
De ferdig kokte byggrynene kan varmes opp i kokende vann, evt. buljong. Eller stekes på panne eller varmes i mikrobølgeovn. Eller brukes i brøddeig. Eller til noe annet. Bare fantasien setter grenser.
27/9-19
Idag kokte jeg opp byggryn igjen. Og siden jeg er meg 😉, så sjekket jeg ikke min egen oppskrift først, så denne batchen ble uten svelling over natten og uten salt eller buljong. Bare byggryn og vann altså.
500gr tørre byggryn og masse vann i en kjele. Koke opp. La koke ca 20 min (som oppskriften på pakka), jeg sjekket dem, de var fortsatt litt for harde og små. Lot dem koke 10 minutter til på svak varme. Fortsatt harde og små. Jeg slo av plata og lot dem ligge i det varme vannet. Etter en stund (en time?) hadde de svellet masse, og jeg silte av vannet.
Det ble 12 poser med 2 dl i hver. Men jeg måtte jo teste en porsjon, og med et lite dryss pepper og salt ble det mer enn nok smak! Nå har jeg 11 porsjoner i fryseren!
Det var vellykket å koke/svelle på denne måten også, altså.
Jeg legger ikke byggrynene i vann før de kokes 🙂 Det funker fint! I suppe tar det ca 40 min å koke dem gjennomkokt, med en liten tyggemotstand.
Byggryn er visstnok alle tiders ifht dette med karbohydrater har jeg lest.
Oppover i ett eller annet dalstrøk (husker ikke hvilket) brukes visst byggryn i stedet for ris til ‘riskrem’, og hun som fortalte meg om dette meldte at det var kjempegodt!
bygg er übersunt faktisk! 🙂
Det er masse antioksidanter i bygg !!
Flott Blogg du har her! Bygg er kjempe fine karbohydrater som jeg bruker alt for sjeldent.
Vil bare nevne to tips.
Risotto pá Bygg. Akkurat samme fremgangsmáte som med vanlig risotto bare at du bruker bygg i stedet for ris.
Nydelig.
Og bygg som karbohytrater pá langtur.
De kan kokes som graut til frokost. Med ferske bær hvis du finner det. (ikke kjempe godt, men slett ikke værre enn havregröt.)
Og de kan brukes som vomfyll i suppe/gryte senere pá dagen.
Jeg kjøpte en pakke byggryn i går og skal i gang nå 🙂 Tusen takk for tips!!! Gleder meg som et barn 😆
Byggene har gått ut av sortimentet til Spar, ICA og Kiwi på Sotra, men Byggris selges i de samme butikker -og det blir jo litt av en prisforskjell !!
Surt! Men noen ganger tar butikker inn produkter når vi spør etter dem. Jeg ser på sidene til Møllerens at byggryn er frivillig sortiment (hva nå det betyr) på Rema : http://www.mollerens.no/Produkter/Mel/Hele-byggryn/ Er det en Rema på Sotra?
Fikk byggryn i stedet for poteter til okse-ytrefilet på en av stedets bedre restauranter. I morgen satser jeg på svinesteika di (forrige side) med en god saus noe grønnsaker og byggryn!
Snedig blogg du har:-)
Takk for hyggelig kommenter! 🙂
Du må prøve grøt også! Knallgodt med en dæsj sytetøy på 😉 Oppskriften ligger her: http://www.greteroede.no/1681333.o2.html
[…] Stekt torsk med ertepure, bacon, gulrot, byggryn. […]