Vi hadde en kolonihagehytte da vi bodde i Oslo. Og på det knøttlille kjøkkenet inni hytta hadde vi en hybelkomfyr.
Jeg laget ofte denne sjokoladekaka på hytta da gutta var små. Dette var før jeg våget å eksperimentere med oppskrifter jeg tross alt fikk til og denne kaka ble alltid vellykket. 🙂
Til vanlig langpanne i stor stekeovn kan oppskriften forstørres. Mengder for stor langpanne står i parantes i oppskriften.
Sjokoladekake i hybelkomfyr:
(4-5) 3 egg
(375) 250 gr sukker(300) 200 gram margarin
(150 gr.) 100 gr. mørk kokesjokolade – eller 70% sjokolade **(375) 250 gram hvetemel
(3) 2 ts bakepulver
(3) 2 ts vaniljesukker
(2,25 dl) 1 1/2 dl melk – eller appelsinjuice*(50 gr) ca 35 gram hakket kokesjokolade fordelt i røra.*
Melisglasur til pynt***
(ca 50) ca 40 gram smør,
(ca 50) 40 ca gram 70% sjokolade,
(ca 3-400) ca 250 gram melis,
(ca 1 ts) ca 3/4 ts kald kaffe.
Jeg begynner med å sette ovnen på 210 grader.
Jeg pisker og sukker til eggedosis med elektrisk håndvisp eller i kjøkkenmaskin med visp.
Jeg smelter margarin og sjokolade i en kjele på lav varme. Rører hele tiden til alt blir smeltet- uten å koke.
Jeg blander mel, bakepulver og vaniljesukker i en bolle.
Jeg måler opp melk – eller appelsinjuice og setter på benken.
Når ovnen er varm blander jeg sammen ingrediensene:
Jeg heller margarin/sjokoladeblandingen oppi eggedosisen og pisker raskt sammen, heller oppi det tørre og pisker raskt sammen, heller oppi melken og pisker raskt sammen.
Jeg legger bakepapir i langpanna (eller jeg smører langpanna med margarin om jeg ikke har bakepapir i huset). Jeg heller røra i langpanna og setter den inn i ovnen.
Sjokoladekaken steker på 210 grader i ca 15 minutter. . Jeg sjekker med en pinne om kaka er ferdig før jeg tar den ut av ovnen.
Jeg tar den ut, lar den avkjøle litt (hvis vi klarer å være tålmodige) før jeg lager en enkel melisglasur av melis, litt kakao og vann som jeg smører på kaka – eller en melisglasur med smør.***
Hvis jeg har noe å pynte kaka med (f. eks nonstop elller seigmenn eller annen kakepynt) har jeg det på glasuren før den stivner.
Jeg deler opp kaka i biter og setter langpanna i kjøleskapet eller jeg legger restene over i en boks som jeg setter i kjøleskapet inntil de blir spist opp. Det tar ikke så veldig lang tid….
Tillegg 30/4-08: Idag bakte jeg en langpannekake (til morgendagens 1.mai-lunsj) med utgangspunkt i denne oppskriften, men med noen små forandringer:
*Jeg byttet ut melken med appelsinjuice og jeg hakket opp litt kokesjokolade og hadde bitene i røra i tillegg til den smeltete sjokoladen. Jeg laget melisglasur av melis, kakao, litt varmt vann og litt smeltet smør.
Jeg la på melisglasuren mens kaka var glovarm rett fra ovnen og den smeltet litt ned i kaka mens jeg smørte den utover i et tynt lag. Jeg avsluttet med et dryss kakestrø.
Resultat etter noen timer i kjøleskapet: Deilig søt sjokoladesmak med en forfriskende syrlighet fra appelsinjuicen. Absolutt godkjent. 🙂 Jeg setter det inn i selve oppskriften som alternativer. Samtidig setter jeg inn mengder for stor langpanne i parantes.
Tillegg 28/11-08:
Jeg bakte denne i går, i stor langpanne. Svigerdatter kan spise kake med sukker igjen og lysten på kake fra den unge damen var stor. 😉
jeg tok etpar bilder idag som jeg setter inn i oppskriften.
**Mesteparten av kokesjokoladen i gårsdagens kake var 70%. Det ble veldig godt. 🙂 Jeg setter det inn i oppskriften.
***Denne gangen laget jeg en melisglasur av ca like mye vann, smeltet smør og 70% sjokolade, jeg rørte dette sammen til en jevn blanding. Så hadde jeg i melis inntil dette stivnet og når jeg måtte ha litt mer væske hadde jeg i kald kaffe. Glasuren ble himmelsk god og svigerdatter omtaler den i bloggen sin idag som kaffeglasur. Mengdene var noe sånt: ca 50 gram smør, ca 50 gram 70% sjokolade, ca 3-400 gram melis, ca 1 ts kald kaffe. Jeg setter det inn i oppskriften.
Legg igjen en kommentar