Denne har jeg laget mange ganger. Den opprinnelige oppskriften kommer fra en gammel kokebok med leirgryteretter.
Gryta er enkel og grei og veldig god:
Til 6 sultne personer som vil ha middag om to timer:
3 dl melk – eller noe annet, f.eks. buljong om du ikke liker/tåler melk
4-5 skiver brød uten skorpe, skåret i biter (evt. strøkavring eller havregryn isteden – jeg har ikke tatt mål, men ca 3 dl. havregryn eller ca 2 dl. strøkavring skulle være passe – tror jeg)
ca 1/4 ts pepper – eller noen tak med pepperkverna
ca 1/2 ts salt i kjøttdeigrøra
ca 1/2 ts salt på det første potetlaget
litt urtesalt, eller ca 1/2 ts tørket timian – eller annet krydder du liker og har i huset.
ca 600 gram kjøttdeig – eller karbonadedeig fra Sverige som jeg pleier å ha i fryseren
1 purre – eller etpar løk
ca 2 kg poteter
etpar dl revet ost – den osten du har og liker.
litt olivenoljeBlandet salat, nok til 6 – hvis du vil, og har. Dette blir bra middag uten salat også.
Jeg begynner med å legge römertopfen, både gryta og lokket, i kaldt vann (gjerne litt lunkent). Den skal ligge i minst 15 minutter – lenger hvis den er ny.
Fremgangsmåte:
Jeg bruker en passe stor bolle og en sleiv – eller henda. Eller jeg bruker foodprocessoren min.
Jeg begynner med å la brødbitene (evt. strøkarving eller havregryn) svelle noen minutter i melken/buljongen. Så har jeg i krydderet og blander dette godt sammen før jeg har i kjøttdeigen. Alt blandes godt. Jeg setter denne kjøttrøra tilside.
Jeg skreller potetene – eller bare vasker dem før jeg deler dem i skiver. Hvor tjukke skiver? Ca 1 cm.
Jeg skjærer purren – eller løkene i tynne skiver (på bildet har jeg skåret opp en løk + 5-6 stilker pipeløk).
Når jeg er ferdig med alt forarbeidet har sannsynligvis römertopfen ligget lenge nok i vannet og jeg begynner med å fylle gryta:
Først et lag med halvparten av potetskivene,
så strør jeg ca 1/2 ts. salt på potetskivene,
så et lag med halvparten av purren/løken,
så all kjøttdeigrøra i et jevnt lag, så resten av purren/løken og på toppen et pent dandert (hvis jeg gidder) lag med den andre halvparten av potetskivene.
Så må jeg rive litt ost- jeg glemmer alltid å ordne det på forhånd…..og jeg legger et lag med revet ost oppå potetskivene.
Jeg avslutter med å dryppe litt olivenolje over osten.
På med lokket til römertopfen og inn i kald stekeovn.
Jeg setter stekeovnen på 200 grader og lar gryta stå inne i ca 1 1/2 timer.
Da jeg tok disse bildene lot jeg gryta stå uten lokk, høyt i ovnen i ca 15 minutter på slutten av steketiden, for å få litt bedre farge på potetene.
Obs! Husk at kald römertopf må settes i kald ovn og at glovarm römertopf ikke må settes rett på kaldt metall. Ellers kan den sprekke. Jeg setter alltid gryta og lokket på treplate når jeg tar den ut av ovnen.
Mens gryta steker lager jeg en salat – hvis jeg har noe å lage salat av. Gryta er god uten salat også.
14-7-08:
Jeg laget denne til middag igår og tok bilder som jeg nå har satt inn i oppskriften.
Velsmakende og lettvint. Utmerket middag.
Skal prøve I morgen. Tatt frem leirgryte som har ligget i skapet i årevis. Gleder meg. Tusen takk.