Jeg oppdaget denne svenske juleherligheten for mange år siden. Og siden har vi hatt juleskinke til jul hvert år.
Jeg kjøper en rå sukkersaltet (eller honningsaltet hvis jeg får tak i) juleskinke uten ben, på Svinesund, i løpet av november/desember. Størrelse: Den største de har. Iår ble det en på 4,5 kg. Store juleskinker blir saftigere enn små.
Jeg legger den i fryseren og der får den ligge inntil noen dager før lille julaften. Jeg tiner den i kjøleskapet.
På bittelille julaften vanner jeg den ut i noen timer og på lille julaften”koker” jeg og gratinerer den.
Ingredienser:
En stor utbenet juleskinke, rå
Noen allehåndekorn (på svensk: kryddpeppar)
Etpar laurbærblad
1 løk
I gulrot.
Vann så det dekker skinka.
Gratinering:
1 eggeplomme
2 ss sennep
1 ss flytende honning – eller en skje sukker
1 klype salt
1 ts potetmelStrøkarving
Smør
Først må skinka vannes ut: Jeg legger skinka i kaldt vann og lar den ligge ca 1 time pr kg skinke. Jeg gjør gjerne dette på kvelden før jeg skal koke den, ellers blir den ikke ferdig før langt utpå kvelden på lille julaften og da blir «barna» litt utålmodige. 😉
Så skal skinka «kokes»: Jeg varmer opp rent vann i en stor kjele til det koker og har oppi allehåndekorn, laurbærblad, løk og gulrot.
Jeg setter et steketermometer i midten av skinka og legger skinka i kjelen. Vannet skal dekke over skinka. Så setter jeg ned varmen, legger lokket på gløtt og lar juleskinka ”koke” = trekke i vann som holder ca 80-90 grader inntil steketermometeret viser 65 – 68 grader.
Dette tar ca 4 timer for en skinke på 4,5 kg.
Så skal den gratineres:
Jeg setter stekeovnen på 275 grader, gjerne varmluft.
Jeg tar på meg rene oppvaskhansker og tar skinka ut av vannet med henda uten å skade hverken meg selv eller skinka. Jeg fjerner nettet som skinka er surret inn i . Jeg skjærer bort svoren og fett så skinka får en pen, rund form. Steketermometeret skal bli sittende i skinka.
Vannet som skinka har kokt i har blitt en god kraft og kan godt tas vare på og brukes til suppe om du vil. Iår gjorde jeg ikke det, men jeg har gjort det før. Kraften smaker godt.
Jeg blander eggeplomme, sennep, honning (eller sukker), salt og potetmel i en bolle.
Jeg legger skinka på aluminiumsfolie på en ovnspanne (så det ikke blir så mye søl) og pensler skinka med egg-sennep osv-blandingen. Jeg strør over strøkavring og legger noen skiver smør oppå strøkavringen.
Jeg setter skinka inn i ovnen på 275 grader og temperaturen inni juleskinka (steketermometeret) stiger nå videre til 70 grader mens den gratineres og etter at den er tatt ut av ovnen. Den står i ovnen i ca 10-15 minutter til skinka er gyllen og brun. Pass på så den ikke blir brent!
Vi spiser juleskinke på lille julaften, etter risengrynsgrøten. Og som pålegg gjennom hele jula.
Jeg tok et bilde av det som er igjen av årets juleskinke idag, den 28/12. Den går unna.
Heisann!
Liker du juleskinken så skal du prøve kassler-skinken også. Begge smaker skikkelig godt med litt rødbetsalat til.
Og forresten: takk for alle de herlige oppskriftene du legger ut, finner alltid noe som smaker godt her 🙂
Hilsen Liss
Liss: Joda, Kassler kjøper jeg hver gang jeg er i sverige og handler. Hele året. Nå om dagen er favoritten en skive kassler på rugbrødet mitt med en skive eple oppå. Friskt og godt.
Takk for hyggelig ros. 🙂
Takk for oppskrift 🙂 I dag skal jeg koke juleskinka her i huset 🙂
God jul
Hei! Så flott at du har denne oppsrkiften. Men kan jeg spørre deg — og det haster, det er lille julaften i dag: Hva slags saus passer til, når dere spiser den varm? For det gjør dere vel?
Tusen tusen takk,
og God jul til deg 🙂
Tone: Jeg serverere juleskinke uten saus, men med sennep som tilbehør + sukker/nellik-marinerte clementiner:
Kok opp 2 dl sukker og 1 dl vann og ca 15 nellikspiker. La koke 2-3 minutter. La avkjøle.
Skrell ca 8 clementiner og del i båter. Eller skjær i skiver. Legg clementinene i en skål, hell over den avkjølte sukker/nellik-væsken. La stå kaldt over natten. Dette smaker veldig godt sammen med juleskinke.
Men hvis du vil ha saus, kan du selvsagt lage en saus av litt av kraften skinka har kokt i.
Tusen takk for svar. Jeg må ha startet kokingen samtidig som du svarte, men takk for kjapt svar uansett 😉 For en god ide med clementiner! Jeg er sikker på at det er kjempegodt til, så det har jeg allerede notert 🙂
Jeg lagde en lys saus, men vet ikke om den ble 100% vellykket: avkok av sjalottløk jevnet med litt mel, fond, ingefær, fløte, hvitvin…og kraft.. Som du skjønner, jeg eksperimenterer.
Men jeg trodde sukkersaltet svensk juleskinke ikke skulle være røkt. Det sto ikke røkt på pakken (kjøpt i Norge), men den var altså røkt. På bildet ser det ut som du også bruker røkt.
Jeg tror heller ikke juleskinka pleier å være røkt. Men det er jo mulig jeg husker feil. Hvorfor tror du den er røkt? Den rosa fargen på kjøttet skyldes at den er sukkersaltet + langkokingen.
Ang. eksperimentering på kjøkkenet: Det er det jeg liker med matlaging også, å prøve, muligens feile, kanskje oppnå perfekt resultat – og lære av erfaringene. Det er jo tross alt bare mat som skal spises opp.
Jeg mener at den er mer brun/gråbrun når den ikke er røkt. Slik som ‘skinkestek’. Men jeg kan ta feil. Neste år går jeg i en delikatessebutikk og kjøper et lite dtykke ferdig svensk skinke, og smaker. Før jeg prøver meg igjen 😉
Sukkersaltet juleskinke som er tilberedt lenge på lav varme (langkoking) blir rosa i fargen – som min blir. Hvis juleskinka er kokt/stekt på høyere varme blir den brun-grå i fargen, evt. grå ytterst og rosa i midten.
Røkt skinke får en mørkere rosa farge, som bayonneskinke.
Takk for svar! Hehe, dette blir mye om lite… .men jeg har alltid lurt på hvorfor det heter juleskinke i jula, og påskeskinke i påska, det som ser ut akkurat som bayonneskine og smaker likt også.
Jeg tror jeg kunne trengt et grunnbok, som tok alt sammen med teskjeer. Jeg har jo kokebøker, men de er mer fancy. Og jeg trenger ikke en sånn «skilt-mann-lær- å-overleve- foran-kjøleskapet-med-enkle- midler». Jeg liker nemlig ikke ferdigprodukter, jeg lager alt fra grunnen (dessuten er jeg dame, selvsagt). Kjenner du til noen bøker… eller har du aldri trengt det?
Ha en fin dag 🙂
PS: Når jeg feks leser dette (om lammestek på matprat): «Når steketermometeret viser 70° C er steken rosa, når det viser 76° C er den gjennomstekt.» —- så står det ingen ting om den SKAL være rosa, eller om den SKAL være gjennomstekt. Det aner meg at det er valgfritt.. men jeg støter borti mye slikt.
Feks om når man skal bruke hele egget eller bare plommen, det står ofte ikke, for det er slikt som folk bare VET. *sukk*
DS
Juleskinke og påskeskinke er vel som juleribbe og påskeribbe, akkurat det samme, navnene er satt av handelsnæringen som vil selge oss litt mer.
Men den svenske juleskinka er noe helt annet enn norsk bayonneskinke. Mindre salt, mer smak, ikke røkt. Ihvertfall synes jeg det.
Jeg bruker mange bøker, jeg har vel ca 3-4 hyllemeter med kokebøker, tror jeg. Men hvis jeg skal anbefale 1 kokebok til en som har lyst til å lære matlaging skikkelig fra bånn, må det være den tjukke: «Den rutete kokeboken» redaktør: Ingrid Espelid Hovig.
Til din ps:
Ja, jeg skjønner hva du mener. Erfaring hjelper jo.
Rosa eller gjennomstekt er valgfritt, ja. Men det kan jo være greit å vite sånn ca hvilken temperatur som gir hvilket resultat.
Når det bare står egg, så er det alltid det hele, rå egget (uten skallet) som skal brukes i oppskriften.
Hvis egget skal være delt i eggeplomme og eggehvitte så står det alltid spesifisert i oppskriftene.
Kan man smøre inn kassler med sennep og brunt sukker og strøkavring og så inn i stekeovnen . Og kan man ha en rødvinssaus, kokte gulrøtter og potetsalat til dette?
Jeg har ikke prøvd, men det vil jeg tro at går helt fint ann å gjøre. Det høres faktisk veldig godt ut.
Men om du ikke har egg i blandingen, kan det være lurt å ha i litt potetmel, så det du smører på henger litt bedre sammen.
Det er jo det som er gøy med å lage mat – å prøve seg fram til nye retter! 🙂
Juleskinke
Jeg har gjentatte ganger kjøpt den berømte juleskinka på «harrytur». Prøvd forskjellinge oppskifter med forskjellige gratineringer etc, det smaker utmerket, men selve kjøttet blir lite smakfullt. har derfor forsøkt å marinere kjøttklumpen med varierende resultat. Det jeg har benyttet til marineringen er «alt jeg har» dominert av olje, soyasaus, hp-saus og rødvin. Et par dager i en slik blanding før jeg steker i stekepose med skinka balansert oppå en skål slik at ikke skinka blir liggende å svømme i sin egen kraft. Kraften blir da tatt vare på og laget saus av selvfølgelig.
Serveres kald til lunch eller som pålegg.
Skulle gjerne hatt noen kommentarer til marinaden!?