For etpar år siden søkte jeg nettet rundt etter oppskrifter på sprø og lette julekaker uten sukker. Jeg fant oppskrifter på avletter. De var sprø og lette uten hverken sukker eller egg, men de smakte ingenting.
Så jeg tilførte litt, gjorde noen feil og prøvde litt mer. Resultatet er denne oppskriften min på krydderavletter.
Krydderavlettene er delikate og sprø med en deilig duft av jul.
I tillegg til ingrediensene trenger jeg krumkakejern med regulerbar termostat, de skal nemlig stekes på veldig lav varme til de er tørre.
Jeg har derfor skaffet meg 2 krumkakejern. Hver krydderavlett skal steke ca 3 minutter og med to jern går det dobbelt så fort – eller halvparten så langsomt.
Ingredienser til ca 45 krydderavletter:
Første dag:
1,5 dl kremfløte
1,5 dl helmelk
1.5 dl vann
1 kryddermål (=1 ml) nellik
1 kryddermål (=1 ml) ingefær
1/2 ts kanel
1 dl byggmel
3 dl siktet hvetemel
Neste dag:
1/4 ts salt
1,5 dl lettrømme
Pynt:
Et lett dryss med fruktose (valgfritt)*
Jeg bruker en bolle med lokk og en håndholdt visp.
Første dag:
Jeg visper kremfløten så den blir stiv, og blander inn melk og vann med noen tak med vispen. Så krydderne, byggmel og hvetemel. Resultatet er en jevn og tykk røre.
Jeg legger på lokket, setter i kjøleskapet og der skal den stå over natten.
Neste dag:
Jeg rører saltet og lettrømmen inn i røra. Så kan jeg steke krydderavlettene.
Jeg legger ca 1ss røre i jernet, klemmer jernet sammen og venter. Og venter. Og venter.
De skal steke på lav varme til de blir lyst brune og helt tørre.
Jeg avkjøler dem på rist under lett og luftig press (en kjelerist av metall er perfekt til dette). Jeg strør sukker på den ene siden og heller av igjen så det ligger igjen et lett dryss (de kan selvsagt også lages uten sukkerdrysset). Jeg lar dem ligge på rist litt til før jeg legger dem i en stabel. Når jeg er ferdig legger jeg dem i kakeboks.
Jeg ordner meg til i stua og slapper av mens jeg steker krydderavlettene. Det tar nesten 2 timer. Litt deilig egentlig, å ikke kunne gjøre noe annet enn å passe på saktestekende avletter i 2 timer. Jeg kjenner julefreden senke seg mens krydderavlettene steker.
Og da jeg øverførte bildet inn i oppskriften oppdaget jeg bikkja, han sitter under bordet og vet nok at han er tatt på fersk gjerning i å håpe på nedfallsavletter. 😉
Krydderavlettene holder seg lenge i kakeboks.
Tips:
Erfaring har lært meg at det tar lenger tid å steke dem enn man skulle tro.
De skal tørkes, ikke stekes, derfor lavets mulig varme på jernet.
Hvis de tar til seg fuktighet etter steking blir de fine igjen etter en tur til i jernet.
Hvis jeg drysser sukker på dem før de er avkjølt blir de fuktige.
De kan godt lages uten sukkerdrysset.
12/12-11:
Årets krydderavlettene er i boks! Jeg sikter melis over dem istedenfor sukker. Jeg har en her med laktoseintoleranse og jeg erstattet derfor melkeproduktene med laktosefrie eller laktosereduserte produkter. Krydderavlettene ble akkurat som de skulle være, tynne, delikate og sprø! 🙂
Tillegg: Melisen sølte veldig når vi spiste dem. Jeg prøver med sukkerdryss igjen til neste år.
12/12-13:
Lactosefri kremfløte, laktoseredusert lettmelk. + 1 ss hjemmelaget vaniljesukker. Ellers som oppskriften. Drysset sukker over dem. Mulig de blir litt mørkere fortere med vaniljesukker i røra? Noen ble litt for mørke. Prøver uten vaniljesukker i røra til neste år. Det er gode som de er med litt sukkerdryss.
30/11-18
Jeg har ikke laget disse de siste åra, helsa har ikke vært på lag med meg. Jeg husker at jeg savnet dem ifjor, så nå setter jeg igang med dem som årets første julebakst!
30/11: Som oppskriften, dag 1.
1/12: Som oppskriften, dag 2. Med dryss av sukker. Jeg ordnet meg til på kjøkkenet med gamle Star trek voyager på nettbrett. Julebakst med underholdning! De smaker helt riktig!
Jeg vil bare komme hjem til dere, være hos dere og spise kake.
Hmmm…disse krydderavlettene, spises de bare som tørre kjeks eller har du noe tilbehør til når de spises?
Tro om de kan lages med fløte- og rømmeerstatning og med rismelk? Er så vanskelig å få til kaker eller lignende når de som skal spise det verken tåler melk eller sukker :(.
Men kan hende det ikke finnes noen rømmeerstatning uten sukker…må undersøke litt først.
De spises som tørre kjeks. Kan fint lages uten sukker (fruktose) – drysset. Om de kan lages med erstatninger for melk vet jeg ikke. Du kan jo prøve. 🙂
Jeg visste jeg hadde funnet det før – og nå fant det igjen: Her finner du endel oppskrifter uten melk: http://www.matoppskrift.no/sider/melkeoppskrifter.asp
Tusen takk! Skal sjekke ut den der :).