Igår eksperimenterte jeg på kjøkkenet og laget rullekake med fruktose istedenfor sukker. Her kommer den velprøvde oppskriften min på rullekake med sukker:
Rullekake med hjemmelaget bringebærsyltetøy.*
Rullekake er raskt å lage. Det som tar lengst tid er å varme opp ovnen. Jeg begynner med å sette ovnen på 225 grader og sjekke at jeg har det jeg trenger for å lage kaka.
Rullekake til 4:
4 egg
2 dl. sukker
1,75 dl melblanding – halvparten potetmel og halvparten siktet hvetemel
1 drøy ts. (1,3 ts) bakepulver
3/4 ts vaniljesukker
Fyll:
Syltetøy eller mos eller friske, rørte bær. Bringebærsyltetøy er veldig godt.
Fremgangsmåte:
Jeg har egg og sukker i piskebollen og visper til dette har blitt en tjukk eggedosis – det tar ca 5 minutter. Så blander jeg det tørre sammen i en bolle for seg og har dette oppi eggedosisen. Jeg blander alt raskt sammen med noen trykk på pulsknappen.
Jeg legger bakepapir på langpanna (stor langpanne, ca 30 x 40 cm) og smører bakepapiret med litt olje eller smør, så heller jeg røra i langpanna og fordeler den jevnt utover med en slikkepott.
Kaka steker i midten av stekeovnen på 225 grader i 5 minutter. .
Jeg sjekker med en pinne om kaka er ferdigstekt før jeg tar den ut.
Mens kaka steker legger jeg fram det jeg trenger:
Grillvotter,
bakepapir eller matpakkepapir, nok til å dekke langpanna,
en rist, eller noe annet som er stort nok til å dekke langpanna,
sukker,
Rene oppvaskhansker (så jeg ikke brenner meg når jeg ruller sammen den varme kaka)
bringebærsyltetøy eller noe annet jeg har og har lyst på som fyll i kaka,
en skje å ta fyllet med,
en smørekniv el. til å smøre fyllet utover kaka med,
et avlangt kakefat.
Fremgangsmåten er beskrevet med bilder i oppskriften min på rullekake med fruktose. Her er kortversjonen uten bilder:
Når kaka er ferdig stekt setter jeg langpanna oppå komfyren.
Jeg drysser sukker oppå kaka. Jeg legger bakepapir eller matpapir oppå sukkeret og legger risten oppned oppå papiret.
Jeg tar på meg grillvotter. Jeg holder under langpanna med den ene hånden og oppå rista med den andre hånden mens jeg snur hele greia oppned. Jeg løfter opp og fjerner langpanna.
Jeg drar forsiktig av bakepapiret. Hvis det er vanskelig å dra av papiret, kan det hjelpe å smøre bakepapiret med litt kaldt vann.
Jeg smører fyllet i et jevnt lag over hele bunnen.
Jeg tar på meg oppvaskhanskene og ruller (den glovarme) kaka sammen ved hjelp av papiret og hendene. Jeg ruller kaka over på kakefatet.
Og ca 7 minutter etter at jeg satte langpanna inn i stekeovnen kan vi spise rullekake. 🙂
Tips: Rullekaka kan lages i mange versjoner:
f.eks: med 2 ss kakao i oppskriften og smørkrem som fyll,
eller med 2 ss kakao i oppskriften og eplemos som fyll
eller ved å bytte ut bringebærsyltetøyet med annet syltetøy – eller andre varianter.
Tips: Hvis du bare har liten langpanne eller hybelkomfyr kan du dele oppskriften i to og lage en liten rullekake.
*16/2-08: Idag laget jeg denne rullekaka og tok bilde av den. Jeg satte det inn øverst i oppskriften.
Denne skal jeg lage imorgen. Gleder meg 🙂 Ser fram til flere oppskrifter :)))
Masse supre oppskrifter her. Lagde denne her i dag, bare med halvparten så mye fruktose, sammalt hvetemel og fyll av kesam og rørte jordbær. Namnam! Og ikke så verst sunt heller:)