Igår tok jeg høstens jobb med å lage bringebærsyltetøy av det jeg plukket og frøs ned i sommer. Oppskriften bygger på min grunnoppskrift på syltetøy med fruktose.
Kloke mennesker tar selvsagt ut frosne bær i god tid før de har tenkt å koke syltetøy av dem……
……….Jeg la de store, uhåndterlige klumpene med frosne bær i en stor kjele, satte plata på 1/2 (laveste varme) og ventet. Og ventet. Og ventet. De tinte tilslutt.
Jeg hadde i mesteparten av fruktosen mens det tinte.
Det saftet seg raskt nedi der. Det er ikke nødvendig å tilsette vann i bringebærsyltetøy.
Jeg sjekket fjorårets oppskrift og la merke til setningen: «Dette forsvant fort, allikevel fikk jeg beskjed om at det fortsatt var litt for surt – enda mer fruktose til neste år…..?»
Ifjor hadde jeg 375 gram fruktose pr 1 kg. bær. Iår ble det 425 gram fruktose pr 1. kg. bær.
Her er litt mer tall: Jeg har regnet meg fram til at det er 68 gram bær pr. 100 gram ferdig syltetøy.
Årets oppskrift:
3.7 kg. bringebær fra fryseren
1580 gram fruktose
2 poser certo syltepulver
snaue 2 ts. atamonpulver
snau 1 ts. ascorbinsyre (c-vitaminpulver fra apotek)
Omregnet til normalmengden på 2 kg. bær:
2 kg bringebær
850 gram fruktose
1 pose certo syltepulver
1 ts atamonpulver
1/2 ts. ascorbinsyre
Etterhvert som det hadde tint helt opp økte jeg varmen og rørte mens det kokte opp.
Jeg skummet av, satte ned varmen litt igjen og lot syltetøyet småkoke i ca 10-15 minutter. Jeg skummet av litt mer underveis.
Imens blandet jeg resten av fruktosen med det tørre.
Jeg tok kjelen av platen og hadde oppi det tørre mens jeg rørte hele tiden så alt ble oppløst.
Jeg fylte syltetøyet på rene og varme glass.
Det ble 4 store og 2 halve syltetøyglass.
Bringebærsyltetøyet mitt er veldig flytende mens det fortsatt er varmt, det stivner mens det avkjøles. Det smaker også litt søtere når det har blitt avkjølt.
Jeg var i liten grad tålmodig igår kveld, og koste meg med varmt, flytende syltetøy på nystekte rundstykker. 🙂 Det smaker akkurat som det skal.
Tidligere års bringebærsyltetøy:
Bringebærsyltetøy 2006 og 2005
Bringebærsyltetøy 2004
[…] års bringebærsyltetøy: Bringebærsyltetøy med fruktose 2007 Fra 2006 og 2005: Bringebærsyltetøy Fra 2004: […]