Nå er årets gresskarsyltetøy på glass. 🙂
– ble det 11 små glass ferdig syltetøy.
Den opprinnelige oppskriften står under Gresskarsyltetøy.
Årets oppskrift ble sånn:
2,7 kg rent gresskarkjøtt kuttet i biter
3-4 dl. vann
130 gram fersk ingefær – hakket smått i maskin
saften av 3 sitroner
2,2 kg fruktose
1,5 pose certo syltepulver
3/4 ts ascorbinsyre
1,5 ts atamonpulver
Jeg deler gresskaret i to, tar ut frø og hinner,
og kutter opp det rene kjøttet i biter. Jeg veier det og regner ut resten av ingrediensene i forhold til mengden gresskar. Tidligere år har jeg spart litt av gresskaret til gresskarkake, men syltetøyet er så himla godt, så i år går alt til gresskarsyltetøy.
Jeg heller vannet og gresskarbitene i en stor kjele og koker opp. Jeg rører ofte så det ikke brenner seg i bånn.
I år er gresskaret mitt nokså tørt i konsistensen (det er vel forskjell på sortene). Jeg har først i ca 2 dl vann, men vannet blir sugd opp i gresskarkjøttet, så jeg må ha i litt mer – tilsammen blir det 3-4 dl. Og jeg heller ikke fra vannet iår – i motsetning til hva jeg har gjort tidligere år.
Jeg lar gresskarbitene dampkoke på svak varme i 20-30 minutter til de blir møre.
Imens gjør jeg klar ingefær og sitron:
Jeg renskjærer ingefær og veier opp.
Istedenfor å rive ingefær bruker jeg hakkebollen til stavmikseren min.
Jeg presser saften ut av sitronene – og passer på å ikke få med noen stener.
Jeg har alt fra kjelen, ingefær, sitronsaft og fruktose i min store, rosa plastbolle og rører lett sammen. Jeg legger over aluminiumsfolie og setter i kjelleren til neste dag.
Neste dag:
Jeg begynner med å gjøre klar syltetøyglassene. Jeg har beskrevet dette her: Rene varme glass til syltetøy. Kortversjon: Jeg rengjør glass og lokk, setter i komfyren på 100 grader og lar stå i minst 30 minutter.
Jeg heller alt fra den store, rose bollen i en stor kjele, lar stå på middels lav varme til det koker opp. Det tar nokså lang, så altfor lav varme bør det ikke være. Jeg rører ofte så det ikke brenner seg i bånn.
Når det koker opp skummer jeg av.
Jeg lar syltetøyet koke i ca 15 minutter på lav varme. Årets gresskar er så fast at jeg må mose noen av bitene litt ekstra med sleiva, men mesteparten av gresskarbitene løser seg opp og syltetøyet blir skinnende orange med små ingefærbiter jevnt fordelt.
Jeg blander sammen certo syltepulver, ascorbinsyrepulver og atamonpulver i en skål. Så tar jeg kjelen av varmen, heller i pulveret og rører til alt blir oppløst. Syltetøyet blir tjukt mens jeg rører.
Jeg tar på meg rene oppvaskhansker (så jeg ikke brenner meg) og tar ut et glovarmt syltetøyglass fra komfyren. Jeg øser syltetøyet på glass mens jeg passer på å ikke søle på utsiden av glasset. Jeg bruker en vid trakt.
Jeg skrur på et glovarmt lokk og setter glassene oppned mens de avkjøles.
Så får de etiketter og settes i kjelleren. Der bør de stå i minst en måned for å få den rette, avrundete smaken. Men gårsdagens syltetøy er allerede prøvesmakt og testet. 🙂
Rugbrød med gresskarsyltetøy.
Tidligere oppskrift:
Gresskarsyltetøy (fra -06 og tidligere)
Senere oppskrifter:
Gresskarsyltetøy med sukker 2008
Gresskarsyltetøy 2009
Jeg ELSKER dette syltetøyet. Mmnmm. Spise det med kokos og smør på ristet brød.
Heisann,har veldig lyst til å lage syltetøy av gresskar,men lurer litt på hvor jeg får kjøpt Ascorbinsyre og Atamonpulver,det er vel kanskje på et apotek kan jeg tenke meg,litt usikker.
Mvh.Karina Brynlund
Ascorbinsyre har de på apotek. Du må spørre etter det, det står vanligvis ikke i hyllene i selvplukk-apotekene.
Atamonpulver har de i store matforretninger (butikker med stort utvalg) – det står sammen med certo og jam.
[…] Årets gresskarsyltetøy er søtet med sukker. Men selve arbeidsmetoden er den samme som jeg beskrev med bilder ifjor: Gresskarsyltetøy med ingefær, søtet med fruktose -2007. […]
[…] men det er vanskelig å kaste egenprodusert matråstoff. Det ble 2 kg med most, kokt gresskar til gresskarkake og 6 kg til […]