Idag har jeg laget slow-food igjen. Gammeldags gul ertesuppe med søtlig/salt ettersmak, god og mettende. Og nokså billig. 🙂
Jeg lager mye når jeg lager mat som tar lang tid, og fryser ned i passende porsjoner. Kjapt å varme opp i mikro eller i en kjele.
Dette blir ca 4 liter ferdig suppe (middag til 10 personer) :
500 gram tørre, gule erter – bløtlegges over natten i kaldt vann. Bløtleggingsvannet helles ut og ertene skylles før de skal kokes.
1 saltet svineknoke – den jeg kjøpte i går var på 1,6 kg – vannes ut om den er veldig salt.
Saltet fårekjøtt (med ben) – jeg kjøpte en pakke med 900 gram igår og vannet den ut over natta. Tips: Kjøttet i denne suppa kan godt være utvannete rester av fenalår eller spekeskinke i tillegg til salt svineknoke.
2,5 liter vann
En urtekvast – jeg går ut i hagen og lager en liten urtekvast av timian, persille, løpstikke, spansk kjørvel og oregano. Men dette er jo ikke nødvendig, man tager hva man haver – og liker.
En bitteliten klype tørket stevia (eller ca 1/2 ts sukker)
Salt? Nei, kjøttet er gjerne salt nok. Når suppa er ferdig kan man smake om det trengs salt.
1 persillerot (eller 2 små som jeg kjøpte) – skåret smått
1 sellerirot – skåret smått
1 stor løk – skåret smått
1 gulrot – skåret smått
1 potet – skåret smått
2 ts. tørket timian
Jeg begynte i går kveld med å legge 500 gram tørre gule erter til bløtlegging i rent, kaldt vann (det skal ikke være salt i vannet). Jeg la det salte fårekjøttet i vann også, for å vanne ut endel av saltet. Jeg satte kjøttet i kjøleskapet, mens bollen med ertene sto på kjøkkenbenken.
Etter en kveld, en natt og en formiddag har ertene svellet en god del.
– og sånn ser kjøttet ut etter å ha blitt vannet ut i noen timer (fårekjøttet lå i vann over natta og svineknoken lå i etpar timer på formiddagen)
Jeg heller av bløtleggingsvannet, skyller ertene og har ertene i kjelen sammen med 2.5 liter rent vann. Så koker jeg opp dette og skummer av. Deretter har jeg oppi kjøttet og koker opp pånytt.
Jeg skummer av igjen = fjerner det skummet som legger seg på toppen.
Når det ikke danner seg noe særlig mer skum, har jeg oppi urtekvasten og litt stevia. Jeg setter plata på 1/2, legger på lokket og lar dette stå og trekke i 2,5 timer.
Når kjøttet er helt mørt og løsner fra bena tar jeg kjøttet opp av kjelen. Jeg skal fjerne bein og svor, og skjære kjøttet opp i smått, men det må avkjøles litt før jeg klarer å jobbe med det.
Jeg sjekker ertene, hvis de er harde, koker jeg opp og lar dem koke til de blir møre mens kjøttet avkjøles og jeg skjærer opp grønsakene.
Jeg tar ut urtekvasten fra kjelen og kaster den.
(Noen ganger jeg også mesteparten av erteskallene: Jeg setter opp varmen så ertene fosskoker og har oppi litt kaldt vann. Erteskallene flyter til overflaten og jeg tar dem ut med en hullsleiv.)*
Jeg finner fram grønnsakene (poteten kom visst ikke med på bildet)
– og kutter dem opp smått.
Jeg har de oppkuttete grønsakene og timian oppi kjelen og lar dette koke på middels varme i ca en halvtime mens jeg skjærer opp kjøttet.
Jeg kaster beina og svoren og skjærer det rene kjøttet i biter. Tips: Til denne jobben bruker jeg engangshansker – eller gummihansker, for kjøttet er varmt og det er lettere å dra kjøttet løs fra beina med fingrene enn å skjære det løs med kniv.
Når grønnsakene har kokt ca en halvtime og er møre har jeg kjøttbitene oppi suppa og varmer opp igjen.
Før jeg serverer smaker jeg og har i evt. salt og pepper eller andre krydre. Dagens suppe får litt kvernet pepper, det er alt den trenger.
Suppa serveres varm med brød eller flatbrød.
30/9-18:
Jeg lager svær porsjon ertesuppe idag, Med 2 svineknoker, en saltet og en røkt + resten av et fenalår, dobbelt mengde vann, erter og grønsaker. Forskjellen fra tidligere ertesupper er at jeg tar av svoren før koking. Ellers som oppskriften. Masse deilig ertesuppe i passe porsjoner i fryseren!
* 29/8-19: Vi har kommet fram til at det egentlig er greit med erteskall i suppa, så jeg står over erteskallfjernejobben idag. Dagens suppe er med 2 lettsalta og 1 røkt og salta svineknoke. Jeg moste den ferdige suppa lett med potetmoseren, så erter og poteter jevnet suppa litt. Ellers som for ett år siden. Ble veldig bra!
Koker ertesuppe nå, men hadde ikke noe bein og bruker kyllingbuljong. Selvsagt ikke det samme. I stedet for kjøtt må jeg bruke pølser, men godt blir det nok uansett!
🙂
Ja, man tager hva man haver. 🙂
Økologiske varer hadde tatt deg til topps i kokkekonkurannsen.Kjøttet,
ertene alle grønnsakene,eneste som ikke var å finne var økologisk Timian.Krise.
9 pers på julemiddag med ertesuppe på menyen. Takk for topp oppskrift, bilder god beskrivelse
Takk for hyggelig tilbakemelding! Håper det smakte! 🙂
Nå er jeg i gang, blir 1 kilo erter, funderer på om pastinakk også kunne tilføre noe spesielt?
Hvorfor ikke. Man tager hva man haver (evnt det de har i butikken). Pastinakk i suppa går helt sikkert fint!
Lene jeg kan bidra, jeg har bodd i Spania og lært opp av av en spanski kokk. Meget dyktig på mixed paella, dessuten, rå på gresk. Dette koster meg tid, men takknemlig for å være med dere. Vennlig hilsen fra Petter i Tønsberge svorsk og mye spansk, håper vi kan berike hverandre alle sammen. Safran til en fornuftig pris i Norge er litt vrient, men det er viktig. Glad for å bli med dere Lene.
He, he. Kvalitets-safran til en «fornuftig pris i Norge», kjøper jeg på apotek i Sverige! (ganske dyrt her hjemme det, ja). 😊
Lene jeg bor i Tønsberg og vi er ofte i Strømstad og Gøteborg der jeg har bodd i 22 år, dette var et fantastisk godt råd. Sjekker apoteket i Strømstad. 13 km nedenfor Strømstad har jeg en bekjent , en svensk landslagskokk på restaurante Lexø på Resø, ta dere en tur, med levende musikk, med utsikt til Norge, hemningsløst vakkert og romantisk nydelig mat til en fornuftig pris.
Mvh fra Petter