Dette er en enkel og grei dessert til 6-7 personer. Den bør lages dagen før den skal spises.
Ingredienser:
1 kg eplebiter
1 liter vann
litt sitronsaft
2 dl. sukker (eller 3/4 dl. fruktose)
6 ss potetmel utrørt i 6 ss kaldt vann.
Først går jeg ut i hagen og plukker inn en halv bøtte epler og skreller, fjerner kjernehus og deler dem opp med epleskjæreskrelledingsen min. Jeg legger eplebitene i kaldt vann med litt sitronsaft etterhvert som jeg deler opp. Når jeg tror jeg har nok tar jeg dem ut av vannet og veier dem. Eller jeg tar opp 1 kg. ferdig delte eplebiter fra fryseren.
Så har jeg eplebitene i en kjele sammen med 1 liter kaldt vann, 2 dl sukker (eller 3/4 dl fruktose) og litt (en sprut) sitronsaft.
Jeg koker opp, rører litt innimellom, og lar det koke i 4-5 minutter til eplebitene blir møre og litt kokt i stykker.
Jeg rører 6 ss potetmel ut i ca like mye kaldt vann.
Så tar jeg kjelen av platen og heller potetmel/vann-blandingen i kjelen i en tynn stråle mens jeg rører hele tiden. Jeg setter kjelen tilbake på platen til kompotten såvidt begynner å koke opp igjen mens jeg fortsette å røre.
Jeg tar kjelen av plata igjen.
Jeg heller eplekompotten i en passe stor bolle, drysser sukker (eller fruktose) oppå for å unngå snerk, legger over plastfolie og setter kjølig over natten. Og morgendagens dessert er «i boks». 🙂
Etter en natt i kjøleskapet har eplekompotten stivnet og er passe søt/syrlig. Den kan serveres som den er eller med vaniljesaus, kesam, fløte eller melk.
Tillegg 10/10-09: Opprinnelig laget jeg kompott med sukker, da jeg skrev inn denne oppskriften laget jeg den med fruktose. Nå lager jeg den med sukker igjen. Jeg har forandret oppskriften til sukker med fruktose i parantes.
Samme oppskrift kan brukes med andre frukt/bær enn epler. Jeg har ofte laget av blandinger fra fryseren: Eple/rabarbra eller eple/plomme eller plomme/rabarbra osv. Men det trengs litt mer sukker (eller fruktose) med surere bær/frukt. Se også bærgrøt/bærkompott med fruktose.
Tillegg 11/2-12: Jeg laget kompott igår til dagens dessert. Eplekompott av 1/2 kg epleskiver fra fryseren og 2-3 ss. av min nylagde aroniamos (+ ca 3/4 liter vann, ca en dl. sukker, en liten sprut sitronsaft og 4-5 ss potetmel i vann). Kompotten ble frisk og god på smak og vakkert mørkerød.
16/11-13: Kompott med 500 gr Stikkelsbær (renset for rester av stilk og blomst) og 250 gr eple. Fra fryseren. 7,5 dl vann. 1,5 dl sukker, litt sitronsaft, etpar ss aroniamos for fargen. 4,5 ss potetmel og vann. Det ble en frisk og deilig dessert. Jeg tok bilder:
Det så da riktig godt ut. Hadde jeg nå enda hatt et epletre til å gjøre slikt økonomisk og mataukete i tillegg 😛
Forøvrig har jeg tatt nye stiklinger av steviamammaplanten etter at steviabarna døde under sommerferien. Den ene har overlevd nesten to måneder allerede, riktignok uten å vokse noe videre.
Eget epletre er ikke dumt, nei.
Så fint at steviaen din lever videre. 🙂 Stiklingen vokser sikkert mer etterhvert, når den har fått gode røtter.
[…] jeg fryser ned halvkilos poser med rå eplebiter som jeg kan lage kompott, eplekake eller smuldrepai av i […]